A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719757320.5077.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Tosca, spectacol aniversar de ziua Operei Nationale Romane
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
30-10-2013, ora 11:06

Tosca, spectacol aniversar de ziua Operei Nationale Romane

Articol de Madalina Irimia

Opera Nationala Romana Iasi va invita la spectacolul aniversar Tosca, opera in trei acte de Giacomo Puccini, in interpretarea extraordinara a solistilor, corului, orchestrei, baletului si corului de copii a O.N.R.I. Invitat special - dirijorul Jozsef Horvath (Opera Nationala Romana Cluj-Napoca si Opera Maghiara Cluj-Napoca). Dirijor Juniorii Operei – Raluca Zaharia.

Regia ii apartine lui Ognian Draganoff (Bulgaria). Decor - Boris Stoynov (Bulgaria). Costume - Tzvetanka Petkova Stoynov (Bulgaria).

Evenimentul de gala va marca 57 de ani de la infiintarea Operei iesene.

Jozsef Horvath este un dirijor complex ce abordeaza o variata paleta stilistica, ce valorifica lucrari din repertoriul universal si romanesc. A absolvit cursurile Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, perfectionandu-se apoi cu reputati muzicieni din intreaga lume. Din anul 1999, Jozsef Horvath este dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2006 al Operei Romane din aceeasi localitate. In 2011 a fost si director artistic al Festivalului „Liszt 200”, eveniment de anvergura ce a cuprins numeroase concerte, recitaluri si diverse alte manifestari artistice.

Jozsef Horvath a infiintat Orchestra “Classica” din Cluj-Napoca, al carei director artistic este, scopul fomatiei fiind promovarea tinerilor artisti transilvaneni. Dirijorul clujean este adesea invitat de orchestrele filarmonice din Arad, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timisoara, Targu-Mures, colaboreaza cu Orchestra de Camera si Orchestra Nationala Radio, Corul Academic Radio si Corul Radiodifuziunii din Budapesta.

Viziunea regizorala asupra spectacolului de la Opera ieseana, montat in 2011, este una inedita, dupa ce Ognian Draganoff a montat Tosca la Opera Nationala Macedonia, in 2004, precum si la Opera Nationala Timisoara, in 2007. “Am abordat acest spectacol din prisma experientei mele. Nu este un spectacol modern, nu imi place termenul, cred ca este mai curand clasic. Este insa mai agresiv si am vrut sa exprime peisajul dominat de exhibitionism de la Palatul Farnese” a spus regizorul.

Din distributie fac parte:

Floria Tosca - Irina Scafaru

Mario Cavaradossi - Cosmin Marcovici

Scarpia - Oleg Ionese

Sacristanul - Iulian Sandu

Angelotti - Octavian Dumitru

Spoletta - Andrei Apreotesei (debut)

Sciarrone - Eduard Sveatchevici

Temnicerul - Victor Zaharia

Roberti - Traian Hudumeac

Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat, dar se pun la dispozitie 30 de bilete fara loc la pretul de 10 lei.

     
Tag-uri: spectacol, opera, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii