ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
06-06-2014, ora 10:12

Teatrul LUCEAFARUL Iasi, promotor al imaginii pozitive a Romaniei in Italia

Articol de Madalina Irimia

Dupa ce anul trecut, trupa Teatrului "Luceafarul" a promovat Iasul si Romania in Spania, unde artistii ieseni au sustinut 10 reprezentatii cu „Capra cu trei iezi” dupa Ion Creanga in comunitati spaniole si romanesti din Barcelona, Valencia, Castellon de la Plana, Ciudad Real, Salamanca, Madrid, Zaragoza, Alicante, anul acesta nemuritoarea poveste a lui Ion Creanga a ajuns in partea de nord a Italiei.

“La capra e i tre capretti” (traducere Sebastiano Raimondo) a fost itinerata in comunitatile romanesti si italiene din regiunile Milano si Trieste, amplul turneu (23 mai- 3 iunie) fiind posibil gratie colaborarii dintre Teatrul "Luceafarul", Ministerul Afacerilor Externe, Consulatele Generale ale Romaniei la Milano si Trieste, primariilor din Padova, Cassano d’Adda, Treviglio, Trieste, Venetia-Mestre, asociatiilor culturale Associazione Culturale Italo-Romena, Centro Culturale Italo-Romena, ICR Bucuresti, ICR Roma, ICRCU Venetia. Noua reprezentatii au fost sustinute in italiana si romana la Cassano d’Adda (Centrul cultural Doppo Lavoro), Treviglio (Teatrul Filodrammatici), Milano (Consulatul General al Romaniei, Biblioteca Italo-Romena), Padova (Teatro Bosco), Trieste (Consulatul General al Romaniei), Mestre Venetia (Teatro Kolbe).

Asa cum a subliniat consulul general al Romaniei la Milano, domnul George Bologan, „prezente precum aceasta a Teatrului Luceafarul fac parte din intentiile noastre consulare de dezvoltare a relatiilor romano-italiene prin intermediul artei. Ele constituie gesturi necesare de pastrare a legaturilor spirituale cu cultura romana, de creare a unor sinergii pentru consolidarea spiritului comunitar si, in acelasi timp, actiuni pentru a promova valorile noastre in strainatate.” De altfel, peste tot interesul autoritatilor italiene pentru turneul Teatrului iesean a fost mare: la reprezentatia de la Cassano d’Adda, prezenta primarului orasului, domnul Roberto Maviglia, vorbeste de la sine; la Treviglio, salutul autoritatilor locale a fost transmis de consilierul Lingeardi Francesco; pe siteul guvernului italian a aparut o prezentare detaliata a Teatrului iesean si a turneului. Impresionat de calitatea actului artistic al Teatrului „Luceafarul”, Consulul General al Romaniei, dl Cosmin Dumitrescu, a acordat echipei Diploma de excelenta pentru „promovarea imaginii pozitive a Romaniei in Italia”, subliniind in cuvintul sau inaintea spectacolului de la Padova, unde a fost cea mai numeroasa audienta, importanta culturii vii, a teatrului, in general a valorilor spirituale in schimbarea parerii europenilor despre tara noastra.

La acelasi capitol, al multumirilor, intr-un cu totul alt registru s-a plasat tortul tematic cu care actorii ieseni au fost intimpinati la Milano, la Biblioteca Italo-Romena. Felicitarile de dupa spectacole, aplauzele celor peste 2500 de spectatori romani si italieni de toate virstele care le-au vizionat, invitatia de a reveni si cu alte montari au constituit alte forme de apreciere a productiei Capra cu trei iezi/La capra e i tre capretti si a artistilor. Italienii si copiii din familiile de romani stabilite in peninsula au descoperit un autor si o poveste interesante, despre care, foarte probabil, vor cauta detalii pe Google; iar parintii romani si-au amintit de copilarie si de cealalta „acasa”. Echipa de realizatori a Caprei cu trei iezi/La capra e i tre capretti este urmatoarea: dramatizare – Ion Agachi; regia - Ion Ciubotaru; scenografia - Mihai Pastramagiu, pornind de la pictura naiva a lui Gheorghe Ciobanu; muzica - Matilda Andrici; distributia - Mariana Teleman, Ileana Ocneanu, Ioana Iordache, Elena Zmuncila, Dumitru Georgescu.

Turnee precum acesta constituie cea mai eficienta modalitate de a plasa Iasul, cultura romana in centrul atentiei continentale, de a contracara, cu sprijinul reprezentantelor noastre diplomatice si consulare, prejudecatile si stereotipiile occidentalilor in ceea ce-i priveste pe romani.

     
Tag-uri: teatru, Iasi, Italia
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii