A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720188912.9889.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Spectacol extraordinar al Filarmonicii de Stat Iasi in cadrul „Serilor FILIT”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
12-10-2013, ora 08:06

Spectacol extraordinar al Filarmonicii de Stat Iasi in cadrul „Serilor FILIT”

Articol de Alexandra Stefanescu

Joi, 24 octombrie, de la ora 21.00, Filarmonica de Stat Iasi propune publicului Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), un concert simfonic extraordinar ce va beneficia de participarea celebrei pianiste Raluca Stirbat, a dirijorului Cristian Orosanu si a orchestrei filarmonicii iesene.

Evenimentul va avea loc in Sala Mare a Nationalului iesean imediat dupa dezbaterea „Scriitorii si televiziunea”, la care vor lua parte Stelian Tanase, Mircea Dinescu, Florin Iaru si Cristian Teodorescu. In programul concertului vor fi incluse lucrarile Poema romana de George Enescu si Concertul nr. 3 pt pian si orchestra de Ludwig van Beethoven.

Originara din Iasi, pianista Raluca Stirbat traieste de ani de zile la Viena si este cumva firesc sa se bucure de elogii speciale in lumea germana. Poate cel mai substantial i l-a adus, dupa aparitia primului disc al integralei muzicii de pian a lui George Enescu, violonistul si muzicologul Otfrid Nies, director al Arhivei Charles Koechlin din Koln, care scria: “(…) In interpretarea Ralucai Stirbat, muzica se naste firesc, ca si cum ar fi re-creata in timpul actului artistic”. Un critic vienez remarca: “Pianista reveleaza o virtuozitate care da fiori”. Iar intr-un elogiu venit din lumea cunoscatorilor romani, compozitorul clujean Valentin Timaru opina: “Raluca Stirbat este, dupa parerea mea, interpretul ideal. E magicianul sub degetele caruia claviatura pianului vocalizeaza efectiv sunetele [...], este o sensibilitate pentru care trebuie in continuare modelata muzica”.” (Victor Eskenasy in Suplimentul de cultura).

Cristian Orosanu a sustinut concerte cu BBC Scotish Orchestra, Ensemble orchestral de Paris, Orchestra Lamoureux, Orchestra Nationala din Porto, Orchestra Simfonica Radio Daneza (in cadrul Concursului International Malko 2005, unde a castigat Premiul II). Despre aparitia sa in concert cu Orchestre de Paris si Orchestra Nationala din Bordeaux, publicatia Le Monde de la Musique nota: „Tanarul dirijor roman Cristian Orosanu a demonstrat un sens perfect al frazarii si arhitecturii lucrarilor… o acuratete rara a stilului, o gestica eleganta si concisa…”. Cu un repertoriu larg, ce cuprinde lucrari din toate epocile muzicale, Cristian Orosanu este prezent in stagiunile Orchestrei Nationale Radio, fiecare aparitie a sa bucurandu-se de aprecieri unanime. In domeniul operei a activat ca dirijor angajat al Operelor Nationale din Cluj si Bucuresti, in repertoriul sau fiind incluse peste 30 de titluri de creatii ale genului. In prezent este dirijor al Filarmonicii „George Dima” din Brasov.

Foto: strainatate.site88.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii