ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
12-03-2014, ora 14:14

„Revolutie si Reactiune”, la Ateneul Tatarasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Ateneul Tatarasi invita publicul pe 16 martie, la ora 19:00 la o reprezentatie a spectacolului de teatru „Revolutie si Reactiune”, adaptare dupa I. L. Caragiale, in regia lui ION MIRCIOAGA.

Scenografia: Nicolai MIHAILA

Coregrafia: Lavinia RAILEANU

Asistent regie: Bogdan PALIE

Interpreteaza: George COCOS, Alice OSLOBANU, Alexandra BANDAC, Alexandra CANTEMIR, Ada LUPU, Madalina MUNTEANU, Anca PASCU, Andreea OLARU, Cosmina RUSU

Romanul preocupat de viata si de tainele ei, de teatru si de intelesurile sale, nu poate ignora o inrebare: Caragiale e contemporanul nostru, sau noi suntem contemporanii sai? Altfel spus, Nenea Iancu a fost un vizionar sau datele esentiale ale caracterului mioritic nu s-au schimbat defel in ultimii 150 de ani? Greu de raspuns. Sigur e ca, indiferent daca se uita la televizor sau deschide ziarul, urmasul lui Traian si Decebal e laudaros si fricos, revendicativ si gata sa cada la pace, si, peste toate, histrionic. Ii place sa se arate. Ii place sa fie ascultat. Cu ingaduinta, se poate spune despre el ca e comunicativ. La rece judecand situatia, se constata ca e mai degraba zgomotos. Gesticuleaza larg; fondul principal de cuvinte cuprinde sumedenie de interjectii. Mijloacele sale de exprimare sunt foarte sarace in raport cu fantasmele care il nelinistesc. Iluziile, spaimele si sperantele romanului ii alimenteaza bufoneria si, in acelasi timp, ii dau sansa sa nu ramana intemnitat in caricatura. Tambalaul e cautat si intretinut fiindca face uitata deprimarea. Bascalia groasa e frecventata ca un drog folosit pentru a fi pacalita disperarea. Romanul e sceptic in viata de zi cu zi si, ca urmare, simte o teribila nevoie sa creada intr-o instanta ce guverneaza o alta existenta, aflata dincolo de moarte. Aceasta necesitate intemeiaza gustul pentru ceremonii – ceremonii cu totul speciale, caci accesoriile lor sunt berea si mititeii. Trasaturile mai sus amintite sunt si mai evidente cand sunt puse alaturi de caracteristicile altor natii. De aceea, plecand de la textul lui Caragiale, am imaginat o intalnire intre un urmas al Conului Leonida si o tanara venita dintr-o lume pentru care spatiul carpato-danubiano-pontic inca e o bizarerie...”, a precizat regizorul Ion Mircioaga.

Rezervari online: http://www.ateneutatarasi.ro/

Bilet: 15 lei

Bilet elevi, studenti, pensionari: 10 lei

Program casierie bilete: marti- vineri 13.00-16.00 si cu o ora inainte de inceperea fiecarui spectacol.

     
Tag-uri: spectacol, ateneu, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii