ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
05-11-2013, ora 17:23

Reincep atelierele Salonului de Literatura Zero plus

Articol de Madalina Irimia

Joi, 7 noiembrie, de la ora 18:00, va debuta la Iasi seria noua a ”Salonului de literatura Zero+” 2013-2014. ”Salonul de literatura Zero+” este un atelier literar dedicat tinerilor scriitori si continua traditia ”Salonului de literatura” din anii `90, condus si atunci de profesorul si prozatorul Mirel Cana. Noua formula a ”Salonului de literatura” a aparut in conditiile in care institutii publice culturale, precum si cateva reviste, unele cu renume, altele tinere, abia in formare – Timpul, Alecart si Zon@ Literara -, s-au gandit sa-si uneasca eforturile si programele literare venind, astfel, in sprijinul noului val literar.

In acest sens, Muzeul Literaturii Romane, filiala ieseana, a pus la dispozitie una dintre cele mai frumoase locatii din oras, Muzeul “Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, situat in inima targului, langa Palatul Culturii. Asadar, in fiecare zi de joi a saptamanii, cand gongul ceasului de la Palat va suna de 18 fix, in muzeul cunoscut publicului larg ca fiind “Casa Dosoftei” se vor auzi mousurile si tabletele tinerilor scriitori duelandu-se polemic si critic. In aceeasi locatie, in urma cu aproape doua decenii, a functionat “Salonul de literatura”. Prin filturul atelierului acelui salon au trecut scriitori consacrati si recunoscuti astazi: Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu, Bogdan Cretu, Doris Mironescu, Savatie Bastovoi, Marius Marian Solea, Emil Munteanu, Lucian Parfene, Serban Axinte, Ioan Raducea si multi altii. In noua formula a salonului ne-am gandit sa pastram elementele de traditie, invitand la sedinte vechi cenaclisti dar, in acelasi timp, propunem realizarea unei legaturi alchimice intre generatii prin intalnirea cu scriitori in cadrul unor lansari de carte si lecturi publice sau alte evenimente conexe. S-a pastrat titulatura salonului literar, adaugandu-se doar un element de particularitate al noului val literar, cunoscut in mediul critic ca fiind, “Generatia 2000+”, de unde si denumirea finala, “Salonul de literatura Zero+”. In prima serie a atelierului literar (cu 29 de editii, 2012-2013) au citit poezie, proza, dramaturgie peste 40 de tineri autori din Iasi, Suceava, Botosani, Bucuresti, Pitesti, Constanta, Sibiu, Ploiesti etc., au fost invitati – sa-si lanseze cartile si sa poate dialog cu tinerii cenaclisti – 16 scriitori consacrati. Dintre acestia amintim: Marius Marian Solea, Nichita Danilov, Dan Persa, Adrian G. Romila, Rita Chirian, Anca Mizumschi, Nicolae Tzone, Claudiu Komartin, Cosmin Perta, Carmen Veronica Steiciuc etc. Totodata, in cadrul editiilor seriei 2012-2013 au avut loc proiecti de video-poezie, precum si un performence oferit de artistul vizual, Matei Bejenaru. Noua serie, 2013-2014, isi propune sa abordeze o atitudine mai interactiva prin folosirea mijloacelor media (internet & tv) iar, pe de alta parte, crearea unor ateliere tematice de scriere creativa, precum si crearea unui nucleu in ceea ce priveste zona criticii literare.

In prima editie din noua serie a atelierului literar Cristina Alexandrescu va citit poezie, iar Bogdan Lucian Gutu va citi proza. Atelierul literar va fi moderat de Mirel Cana si Paul Gorban.

Cristina Alexandrescu s-a nascut la 6 decembrie 1993. Este redactor al revistei de stiinte socio-umaniste, arte si atitudine culturala „Als Ob” din localitatea Negresti, jud. Vaslui. Scrie poezie si publicistica si este studenta in anul I la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, proful umanist. Prima lectura publica a avut loc in cadrul maratonului de lecturi ”Nocturna literara” organizata de Biblioteca Judeteana Gh. Asachi din Iasi, in luna octombrie.

Bogdan Lucian Gutu s-a nascut in anul 1989 in Vaslui. Scrie poezie si proza. Colaboreaza la citeva reviste literarei: “Arcasul” (2000-2002), “Adevarul literar” (2004-2006), “Horizont literar contemporan” (2012-2013). Actualmente este student al Universitatii George Enescu din Iasi, sectia Teatrologie. Are in lucru un volum de debut, intitulat “Povestiri ignobile”.

     
Tag-uri: salon, literatura, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
BrettTit,  09.06.2017 14:20

wh0cd8804354 cialis generic recommended reading

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii