A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720479402.3525.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Premiera nationala, la Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
21-03-2012, ora 13:39

Premiera nationala, la Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi

Articol de Gianina Petruca

Iasul este primul oras din Romania in care se va juca o piesa a romancierului mexican Carlos Fuentes. Spectacolul Vis cu statui isi are premiera sambata, 24 martie, (ora 18.00) la Sala Studio “Teofil Valcu” a Teatrului “Vasile Alecsandri” din Iasi (TNI).

Ovidiu Lazar este regizorul care a adaptat textul original “El tuerto es rey” in scenariul pentru Vis cu statui, o piesa cu o “distributie ideala”: Monica Bordeianu (Donata) si Horia Verires (Ducele). Regizorul iesean a declarat ca si-a dorit sa monteze acest spectacol inca de acum 25 de ani, insa a abandonat proiectul in lipsa unui “cuplu potrivit de actori la momentul potrivit”.

Daca pe acele vremuri scenariul ar fi fost considerat unul ce isi depaseste timpurile, acum se potriveste mai mult decat oricand cu societatea umana si cu felul in care aceasta a evoluat, fiind un text despre “singuratatea care ne sperie si ne contorsioneaza, o singuratate care e densa si ferma, si in mod paradoxal nu mai vizeaza individul, ci comunitatea. Comunitatea ca suma de singuratati libere si pe deplin autonome…”

Ovidiu Lazar, regizor:

E un text pe care eu il stiu de vreo 25 de ani. Am vrut in vreo 2-3 randuri sa-l mai montez, probabil ca acum a venit vremea lui. E un spectacol in doi – actrita Monica Bordeianu, societara Teatrului National, o actrita din generatia de aur a TNI, si tanarul Horia Verives. Spectacolul vorbeste despre posibilitatea de a te izbavi prin grija fata de celalalt, prin nevoia de a comunica, si prin nevoia de a intretine comunicarea alaturi de cei cu care, intr-un fel sau intr-altul, iti este sortit sa traiesti. E un spectacol care vorbeste despre singuratate si despre modul in care luptam pe cont propriu sau impreuna cu ea. E un spectacol care vrea sa creeze si sa contureze un adevarat si viu moment de emotie spectatorului

Regizorul a marturisit, de asemenea, ca “intr-un plan secret, si-a propus sa reinnoade generatiile de actori ale Teatrului National” distribuind in aceasta piesa “o actrita consacrata si un tanar in plina expansiune”.

Cu o diferenta de varsta de 34 de ani, cei doi protagonisti ai piesei le dau viata unei “frumoase batrane si unui tanar traumatizat, blocat definitiv in propriile singuratati” ce ajung sa-si construiasca o “singuratate comuna”.

Daca pentru tanarul actor Horia Verives aceasta piesa vine ca o schimbare de paradigma (comedia fiind genul care l-a adus in atentia publicului iesean), in viziunea societatarei Teatrului National - Monica Bordeianu, piesa Vis cu Statui este ca “un cantec de lebada”, o piesa ce se pliaza perfect pe momentul carierei sale.

Scenografia descrisa ca fiind “luxurianta si surprinzatoare” este semnată de Marfa Axenti. Spectacolul le este dedicat artistilor Val Condurache si Teofil Valcu. Acesta va fi reluat atat pe 25 martie, cat si pe 29 martie a.c. Pretul unui bilet este de 22 de lei, cu reduceri pentru elevi, studenti si pensionari.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii