A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731922944.4681.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Premiera la Teatrul National din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
15-04-2014, ora 16:00

Premiera la Teatrul National din Iasi

Articol de Madalina Irimia

Pe 17 aprilie, la ora 19.00, la Teatrul National din Iasi va avea loc premiera “A MURIT TARELKIN !” de A. V. Suhovo-Kobalin. Din distributie fac parte: Horia Verives, Ionut Cornila, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Sergiu Tudose, Dumitru Nastrusnicu, Livia Iorga, Roxana Marza, Brandusa Aciobanitei, Gelu Zaharia, Oana Sandu, Catalin Dodan, Liviu Ciobanu, Dumitru Burdea, Constantin Fotea, Florentin Hritcu, Ioan Neagu si copiii Sofia Theodora Gatu si Gabriel Anton.

Regia artistica: Ovidiu Lazar

Scenografia: Cristian Marin

Spatiu sonor: George Hariton

Pret Bilet:32 lei (reduceri elevi, studenti, pensionari)

Alte reprezentatii ale piesei de teatru vor avea loc pe: 25 si 26 aprilie, la ora 19:00, in Sala Teatru³ (Teatru la Cub).

Nu cred ca trebuie sa cadem in plasa asimilarii lui Tarelkin cu destinul lui Suhovo-Kobalin, chiar daca asa pare a fi. Da, lui Suhovo-Kobalin i s-au inventat / fabricat vinovatii si i s-au intentat procese care l-au sleit si l-au determinat sa fuga in Franta. N-a scris decat aceasta TRILOGIE, amestec de Gogol si de Bulgakov dupa parerea mea, care precede cu siguranta absurdul (E. Ionescu) si expresionismul cu valente grotesti (Ghelderode, de pilda). Trebuie sa evitam din rasputeri tentatia captivanta de formulari scenice gen Orwell / Soljenitin si sa ne centram pe meta-fizica insalubra a unui sistem uman definitiv ticalosit care se regenereaza perpetuu prin tradare, zvonistica, inscenari, delatiune.

E o continua miscare de aparente care anuleaza viata morala, vie si imprevizibila. Totul e o farsa construita din mai multe farse, unele comice, altele infioratoare. Aproape nimic nu pare firesc, totul e conspirativ, doar interogatoriile (culmea !) au o vivacitate exaltata ca si cum aici ar exploda viata. De ce, dupa atata travaliu si atata supliciu, Varravin practic il elibereaza pe Tarelkin ? De ce Tarelkin isi prezinta CV-ul publicului, sub ochii asa-zisului dusman de moarte, Varravin ?! Mi se pare ca, in fond, este vorba de o solidarizare marsava care face ca mecanismul sa se reia. E un amestec de strategie cinica si de adaptabilitate ticaloasa.

Chiar daca la prima vedere Tarelkin pare o victima agitata si vulnerabila, el este cel care castiga partida. I se explica o corectie (doar a vrut sa insele sistemul !) pe care o suporta cu indarjire si din care iese invingator. E un ticalos versatil, ticalosul major. Varravin si Oh au Puterea (sunt de fapt sistemul !), o folosesc discretionar si adesea administrativ, tocmai pentru a se sti ca Ei decid, judeca si transeaza totul. Raspliuev este ticalosul credul, primitiv, ingenuu, masa de manevra a celorlalti doi. Fidelitatea lui e fanatica, depersonalizanta, cu cadente cand autodizolvante, cand aberante. E ticalosul la inceput de cariera pe care numai excesul de zel il face vizibil.

O inmormantare confectionata diabolic, deghizari perfide si perverse, interogatorii halucinante, viziuni ridicole despre strigoi inexistenti compun un bestiariu comic in forma, infiorator in continut.

Vom crea un spectacol despre ipostazele eterne ale ticalosiei umane. Cu cadente comice, dar si grotesc-expresioniste. O ”farsa” despre o competitie intre ticalosi care genereaza coliziuni hilare, rastoarna ierarhii si provoaca aberatii de comportament.

Totul sta sub semnul delirului de putere si al saraciei care nasc monstri humanoizi.

In cele din urma, vom crea o fabula despre Romania de azi. Despre o lume care se zbate intre mecanismul scenariilor de putere si cel al saraciei care desfigureaza caractere. Un mecanism care pare, la prima vedere, riguros structurat. Care insa, uneori, da rateuri. O intentie pe care o inghesui intr-un englezism barbar: vrem o dark comedy”, a precizat regizorul Ovidiu Lazar.

     
Tag-uri: premiera, teatru, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
DorothyAnick,  14.02.2017 10:43

wh0cd563757 caverta without prescription proscar online Yasmin Clindamycin Online tretinoin Benicar

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii