ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
08-03-2012, ora 15:21

Premiera culturala la Teatrul National

Articol de Madalina Irimia

Piesa Edmond a lui David Mamet va fi pusa in scena in premiera, sambata, 10 martie, la Teatrul National din Iasi. Regia spectacolului ii apartine lui Vlad Massaci, iar scenografia, luminile, video si sunetul vor fi realizate de catre Andu Dumitrescu.

Edmond este povestea unui om coplesit de inutilitatea existentei sale zilnice si de o casnicie care si-a pierdut sensul, motivat astfel sa caute o experienta care sa-i zguduie banalitatea vietii. Textul lui Manet a fost ales sub prisma principiului flaubertian, asa cum declara si regizorul spectacolului: „Edmond sunt eu. Dar si tu cu siguranta”

Vlad Massaci, regizor:

Eu am o aversiune fata de textele inutile. Eu socotesc textele de genul teatrului de bulervard inutile, pentru ca nu folosesc nici actorului in dezvoltarea lui, iar publicul nu pleaca cu absolut nimic. Imi plac textele in care oamenii sunt socati ca spectatori, pus pe ganduri. Textul lui Mamet este unul dintre aceste texte, pentru ca intr-adevar pune intrebari despre cum functionam noi ca fiinte umane si cum e societatea de astazi.

Textul ales pentru cea de-a doua premiera ce va avea lor anul acesta la Teatrul la Cub este unul neconventional, „excesiv de inteligent”, puternic marcat de cinismul societatii actuale. Limbajul poate fi considerat pe alocuri lincentios, rasismul este si el prezent in spectacolul tragicomic de aproximativ 90 de minute, fara insa sa stirbeasca cu nimic veridicitatea si sinceritatea mesajului..

Vlad Massaci, regizor:

„Esteticul este mereu acolo, nu iese niciodata din ecuatie. Nu este arta pentru arta, nici arta cu tendinta sociala sau cu tendinta moralizatoare. Se foloseste de estetica uratului, exista si in text si in partea vizualului, dar si de estetica frumosului.”

Din distributie fac parte: Calin Chirila, Livia Iorga, Octavian Jighirgiu, Diana Chirila, Andreea Boboc, Doru Aftanasiu, Ionut Cornila, Anne Marie Chertic, Dumitru Nastrunicu, Oana Sandu si Petronela Grigorescu.

Premiera va avea loc pe 10 martie, la Teatrul Cub, incepand cu ora 19.00. Urmatoarele reprezentatii vor fi pe datele de 11, 24, 25 martie.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii