A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719758843.4489.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Peste 4000 de spectatori in Spania pentru Teatrul “Luceafarul”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
17-06-2013, ora 08:06

Peste 4000 de spectatori in Spania pentru Teatrul “Luceafarul”

Articol de Madalina Irimia

S-a incheiat cel mai amplu turneu international de pina acum realizat de Teatrul “Luceafarul”: intre 31 mai si 12 iunie, spectacolul Capra cu trei iezi/Los tres cabritillos dupa Ion Creanga a fost jucat in Spania pentru comunitatea spaniola si romaneasca din peninsula.

Au fost 10 reprezentatii in opt orase (sase in limba spaniola: Barcelona, la Colegiul Escuelas Pias Lluria, doua la Alicante, la Centrul de Arta Contemporana Las Cigarreras - Caja Negra si la Universitatea din Alicante, Salamanca, in cadrul Festivalului International FACYL, Ciudad Real, Museo Lopez Villasenor, Alcala de Henares, Centrul Hispano-Roman; patru in limba romana (la Valencia, Centrul Cultural Ca Revolta; Castellon de la Plana, sala La Pergola, Universitatea Alicante - cu subtitrare in spaniola, Zaragoza, Teatrul Arbole). Toata lumea a fost impresionata de spectacol, de felul in care prin intermediul povestii lui Ion Creanga este reprezentat de fapt satul romanesc arhaic. Publicul roman adult si-a adus aminte de locul natal, copiii romani care traiesc in Spania au descoperit lucruri noi despre tara de care ii mai leaga doar bunicii, iar spaniolii au fost fascinati de talentul si pasiunea cu care actorii dau viata papusilor si, prin intermediul lor, povestii.

In realizarea acestui important turneu au fost implicate ICR Madrid, Departamentul Romanii din afara granitelor tarii din cadrul MAE, Asociatiile Suflet Romanesc Valencia, Aripi-Alicante, Hispano-Rumana Ciudad Real, Centro Hispano-Rumana Alcala de Henares, Acasa-Zaragoza, Consulatele Romaniei din Barcelona, Castellon de la Plana, Zaragoza, Festivalul International FACYL Salamanca.

Efortul artistilor si tehnicienilor a fost mare: au strabatut peste 10.000 de km, la Alicante au jucat 3 spectacole intr-o singura zi, in doua locuri diferite, dar aplauzele si bucuria cu care i-au intimpinat publicul (un total de cca. 4000 de spectatori romani si spanioli) au compensat oboseala. Cel mai numeros public, peste 600, a fost la Castellon de la Plana. Domnul consul Radu Catalin Mardare a scris o scrisoare oficiala in care adreseaza “cele mai calde multumiri pentru spectacolele de inalta tinuta oferite de echipa de actori si tehnicieni ai Teatrului Luceafarul (…) Spectactacolele oferite cu multa pasiune in limba romana si in limba spaniola au adus multa emotie si bucurie in inimile spectatorilor de toate virstele si au oferit sansa unei mai bune cunoasteri a culturii romanesti”.

La Zaragoza, ziarele locale El Periodico si Heraldo de Aragon au publicat articole despre prezenta Teatrului Luceafarul. In Heraldo de Aragon, sub semnatura lui Carlos Garcia Cancer a aparut un articol consistent care printre altele vorbeste despre faptul ca acest spectacol “abrir una puerta al intercambio cultural dando a conocer un pedazo de la tradicion literaria y teatral de Rumania”.

Universitatea din Alicante a oferit trupei un trofeu de multumire pentru felul in care au prezentat cultura romana ca mesageri artistici. Iar la Salamanca, directoarea Festivalului International FACYL, Cristina Mateo Rebollo, le-a multumit artistilor “pentru prezenta de inalta tinuta. Si in literatura spaniola exista o poveste similara, doar ca sint sapte iezi. Ne-a faptul ca tonul spectacolului este unul pozitiv, plin de culoare si educativ”.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii