A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720341405.015.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Patru filme la Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar de la"Luceafarul"
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
01-10-2012, ora 14:20

Patru filme la Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar de la"Luceafarul"

Articol de Alexandra Stefanescu

Editia din acest an a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar va avea si o sectiune consacrata filmelor. Patru productii artistice si documentare vor completa partea de spectacole a manifestarii, vorbind, cu mijloacele celei de-a saptea arte, despre artisti si evenimente conexe teatrului.

Astfel, luni, 8 octombrie, de la ora 18,30, la sala mica va fi proiectata capodopera lui Andrzej Wajda, Korczak, un film despre ultimii ani ai vietii lui Janusz Korczak. “Actiunea se petrece in 1942, la trei ani dupa ce germanii au invadat Polonia. Filmul urmareste ultimul capitol din existenta orfelinatului pentru copii evrei, stramutat in ghetoul din Varsovia. Korczak e un om cu principii nobile. Lui nu-i e teama sa strige la ofiterii germani si nu se lasa convins sa-si crute viata. Orfelinatul, plasat intr-o scoala dezafectata din ghetou, poate gazdui 200 de copii. Punand in practica metodele sale educationale experimentale, el instituie un fel de autoguvernare a copiilor, in flagrant contrast cu ceea ce se intampla afara. Chiar in fata scolii, zeci de copii mor sau sunt ucisi in fiecare zi, iar trupurile lor goale zac pe caldaram. Conducatorul ghetoului il asigura pe Korczak ca orfanii nu vor pati nimic, pana intr-o zi, cand inevitabilul se produce”, precizeaza Andrzej Wajda. Filmul este prezentat in festival gratie Institutului Polonez Bucuresti.

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Agnieszka Holland

Imaginea: Robby Muller

Montajul: Ewa Smal

Muzica: Wojciech Kilar

Distributia: Wojtek Pszoniak (Janusz Korczak), Ewa Dalkowska (Stefania Wilczynska), Marzena Trybala (Estera), Piotr Kozlowski (Heniek), Zbigniew Zamachowski (Ichak Szulc)

Jan Peszek (Max Bauer), Aleksander Bardini (Adam Czerniakow)

Regizor de film si teatru, Andrzej Wajda s-a nascut in 1926 la Suwalki, Polonia. A urmat studii de pictura la Academia de belle arte din Cracovia si de regie de film la celebra Scoala de film din Lodz, unde s-au format numerosi cineasti ai Noului val polonez din anii '50-'60. Wajda este unul dintre marii maestri ai cinematografului mondial postbelic, iar alaturi de Andrzej Munk si Jerzy Kawalerowicz este unul dintre principalii creatori ai scolii poloneze de film. Inzestrat cu sensibilitatea unui poet romantic, cu forta unui militant politic, cu consecventa si echilibrul unui ganditor clasic si cu capacitatea de a imagina universuri, el traverseaza de-a lungul a peste jumatate de veac diferite etape de creatie, care corespund evolutiei sale ca artist si cetatean. De patru ori nominalizat la premiul Oscar pentru film strain, primeste in 2000 un Oscar onorific. Multipremiat in marile festivaluri ale lumii. Din 1997, membru al Academiei franceze de Belle Arte.

Marti, 9 octombrie, de la 13,30, va putea fi urmarit un documentar de exceptie despre anii de autoexil ai lui I.L. Caragiale la Berlin. Intitulat Franzela Exilului. Caragiale la Berlin, filmul lui Alexandru Solomon utilizeaza pentru vocea lui Caragiale vocea lui Stefan Iordache, iar lectura comentariului ii apartine lui Vlad Zamfirescu. "In 1905, Ion Luca Caragiale se instala in Germania cu intentia de a-si petrece acolo restul zilelor. Avea 52 de ani, era obosit de ofensele si deceptiile suferite in tara. Dupa un secol, calatorim la Berlin pe urmele lui, incercand sa aflam: “cum a trait Caragiale in exil?”, precizeaza realizatorul. Proiectia este posibila gratie sprijinului Fundatiei Arte Vizuale.

Miercuri, 10 octombrie, de la 18,30, este programata premiera mediu-metrajului Teatrul "Luceafarul": Personaje la scena deschisa, primul film documentar despre Teatrul "Luceafarul" este un mediu-metraj documentar, o scurta istorie in imagini a asezamantului asa cum arata si functioneaza in prezent. Protagonisti sunt artistii teatrului, cei ce intruchipeaza sute de personaje pentru un public foarte larg, de la prescolari la adolescenti, tineri si adulti. Filmul incearca sa invinga efemeritatea spectacolului, a carui existenta e data de durata impusa de ridicarea si coborarea cortinei. Dar si sa patrunda in trecutul unei institutii, sa arate aspecte necunoscute publicului, din culise, cele care preced premiera unui spectacol, ce inseamna sa fii actor, sa pregatesti un rol, framantarile, nelinistile si bucuriile intalnirii cu publicul.

Regia: Alexandru Condurache

Imagine: Valentin Burlacu

Montaj: Victor Stoian

Producator Daniel Penteleiciuc

Consultant de specialitate: Oltita Cintec

Iar vineri, in ultima zi a FITPT, specialistii sunt asteptati la "Public Familiarity in Feijenoord", un film documentar olandez realizat in vara lui 2011, care se focalizeaza asupra felului in care activitatea artistica poate imbunatati viata in zone si cartiere defavorizate, utilizand exemplul Droom Theatre din Rotterdam.

Ideea si regia: Joanne Oussoren

Filmari si montaj: Rick Messemaker, Andre Schreuders, Rolf Versteegh

Papusar : Frans Hakkemars

Costumes : Ine Keitz

Partener: Ambasada Olandei

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  07.07.2017 08:35

wh0cd984410 buy amoxil Buy Claritin

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii