Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
VIATA IN IASI
La un ceai cu Dan Lungu si cartile lui, la Carturesti Palas Iasi
Articol de Madalina IrimiaMiercuri, 24 aprilie, la ora 19.00, sunteti invitati la un ceai cu Dan Lungu si cartile lui, la Carturesti Palas Iasi.
Dan Lungu (n. 1969, Botosani), director al Muzeului Literaturii Romane din Iasi, este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate in zece limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca si turca. A facut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona si a fost redactor al revistei Au sud de l’Est (Paris). In 1996, initiaza la Iasi grupul literar Club 8. In 2001 si 2002, este redactor‑sef al revistei de cultura Timpul. In 2005, face parte din grupul de scriitori romani invitati la „Les belles etrangeres”, Franta. La Polirom a mai publicat un volum de proza scurta, Proza cu amanuntul (editia a II‑a, 2008), si romanele Raiul gainilor (editia I, 2004; editia a II‑a, 2007; editia a III‑a, 2010, 2012; volumul a fost patru luni in topul vinzarilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germana a fost declarata, in decembrie 2007, cartea lunii in Germania), Sint o baba comunista! (editia I, 2007; editia a II‑a, 2010, editia a III‑a, 2011; cartea se afla in curs de adaptare cinematografica in regia lui Stere Gulea, avindu‑i ca protagonisti pe Luminita Gheorghiu, Marian Ralea si Ana Ularu; in 2010, a avut loc premiera piesei de teatru „Baba comunista”, un monolog sustinut de actrita olandeza Thea Rijsewijk si regizat de Henk Kleinmeijer pe scena Teatrului Bouwkunde din Devente.
Iosif Prodan (n. 1991, Iasi), din iulie 2011 este redactor articole si evenimente la AltIasi.ro iar din februarie 2013 este si intern la Evenimentul de Moldova pe postul de redactor departament Cultura.
Primele experiente de moderator al unor discutii publice le-a avut la emisiunea TV Micul Ecran, gazduita de postul TV local Iasi TV Life. Fiind nu doar moderator, ci si producator al emisiunii, s-a ocupat si de gasirea invitatilor. Astfel, a avut in platou artisti consacrati precum Anamaria Marinca sau inca tineri, precum Andrei Cozlac, Iustin Surpanelu, Marius Mitrofan. Din 2009, este si regizor de film. A realizat scurtmetraje de fictiune (Now you say you love me…, Treaz, Hotline, Sweet Dreams, Zborul, Rama s.a.) si documentare independente (Hi, I’m Mormon! si Medisin), pentru care a obtinut si doua premii, la IIFF 2009 si 2010.
Proiectul DIALOGURI CU SCRIITORI ROMANI
O viata literara normala, asa cum ne-o inchipuim noi, presupune mai dese si variate intalniri ale scriitorilor cu publicul. E interesul ambelor parti - scriitorii au nevoie constanta de feedback nu doar din partea criticilor, ci si a celor care-i sustin, cumparandu-le cartile; pentru public, aceste intalniri sunt sanse de a descoperi nume noi sau de a-i intalni in carne si oase pe oamenii din spatele cartilor deja citite. Intalnirile dintre scriitori si cititori reprezinta un semn de sanatate al pietei culturale.
Va propunem o alta forma de eveniment literar: un dialog de pe pozitii egale, mijlocit de un moderator, in spatiile primitoare ale unor ceainarii. In prima parte a fiecarei intalniri moderatorul il va descoase pe invitat in legatura cu scrisul (urmarind sa scoata la iveala mizele sale literare, temele care-l atrag, modul aparte de a se apropia de ele, detalii specifice legate de munca lui, implicarea in destinul cartilor dupa publicare, relatia cu publicul etc.), dar si cu alte aspecte ale existentei sale (stil de viata, pasiuni, familie, prieteni, alte slujbe etc.). Urmeaza o lectura a autorului dintr-una din cartile sale , dupa care mingea va fi pasata publicului, pentru a duce mai departe sau in cu totul alte directii discutia initiata de moderator. Finalul fiecarei intalniri e destinat autografelor si socializarii.
Proiectul DIALOGURI CU SCRIITORI ROMANI vine in contextul unei piete de carte aflata, conform cifrelor anuale, in continua scadere si pe fundalul unei societati in care lectura face parte tot mai putin din modul de viata al oamenilor. In explicarea acestei scaderi a interesului fata de carti se invoca, cel mai adesea, esecul sistemului de invatamant, rolul nociv al televiziunii, concurenta neloiala a internetului si altele, dar foarte rar se ia in calcul insuficienta promovare a lecturii, in general si a cartilor si autorilor, in special. Ceea ce propunem noi este doar una dintre numeroasele cai prin care lectura, autorii si cartile pot fi promovate intr-un mod placut si interactiv. Speram sa contribuim prin acest proiect la schimbarea imaginii elitiste pe care o au intalnirile literare in opinia unui larg segment de public si la popularizarea lor ca evenimente cu valoare sociala integrativa. Nu in ultimul rand, ne dorim ca proiectul nostru sa ajute la demararea unui dialog functional intre edituri, librarii, scriitori si public, care ar putea facilita o mai buna sincronizare intre oferta pietei de carte si cererea publicului si incuraja o mai mare implicare a jucatorilor de pe piata de carte in privinta promovarii literaturii ca “bun comun”.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email