ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
29-01-2014, ora 13:41

Istoria, intre poveste si adevar. Dubla lansare la Iasi, cu Liviu Bratescu si Adrian Cioroianu

Articol de Madalina Irimia

Editura Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi organizeaza o dubla lansare de carte vineri, 31 ianuarie, la ora 16:00, la libraria Orest Tafrali (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, corp A). Este vorba despre volumele: "I.C. Bratianu si politica externa a Romaniei (1866-1888)", de Liviu Bratescu, publicat la Editura Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, si "Cea mai frumoasa poveste. Cateva adevaruri simple despre istoria romanilor", de Adrian Cioroianu, publicat la Curtea Veche Publishing.

Cartile vor fi prezentate de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, prof.univ.dr. Daniel Barbu, prof.univ.dr. Gheorghe Cliveti, cercet.st. Liviu Bratescu si cercet.st. Andi Mihalache.

In cartea sa, "I.C. Bratianu si politica externa a Romaniei (1866-1888)", Liviu Bratescu isi propune realizarea unei riguroase analize asupra evolutiei pe care statul roman o inregistreaza in planul relatiilor internationale in intervalul de timp precizat, precum si clarificarea contributiei reale a lui I.C. Bratianu la modificarea statutului juridic international al Romaniei. Datorita rolului determinant avut de I.C. Bratianu in actiunile de politica externa ale Romaniei in intervalul 1866-1888, autorul a fost interesat sa identifice daca se poate vorbi in cazul sau de o viziune asupra evolutiei Romaniei pe scena internationala inca de la primele sale manifestari ca om politic, sau a existat o anumita maleabilitate in reasezarea prioritatilor si tacticilor pe masura ce se schimba si raportul de forte dintre puterile care formau celebrul „concert european”.

Liviu Bratescu este cercetator stiintific in cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” Iasi, doctor in Istorie al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, cu teza „I.C. Bratianu si politica externa a Romaniei. 1866-1888”. In anul 2011 a fost bursier post-doctoral in cadrul proiectului Stiintele socio-umaniste in contextul evolutiei globalizate – dezvoltarea si implementarea programului de studii si cercetare postdoctorala cu tema „Liberali versus conservatori: monumente publice si memorii concurente in Romania moderna (1866-1914)”.

Volumul "Cea mai frumoasa poveste. Cateva adevaruri simple despre istoria romanilor", de Adrian Cioroianu, raspunde catorva dintre cele mai interesante si des aduse in discutie intrebari despre istoria noastra: Cum anume a ajuns Gheorghe Gheorghiu-Dej in fruntea comunistilor romani? Cat de playboy a fost Regele Carol al II-lea? Cum a fost posibil ca o tanara pe nume Catalina Toderiu sa intre in galeria eroilor nationali sub numele de Ecaterina Teodoroiu? De ce au venit in Romania presedintii Charles de Gaulle sau Richard Nixon? De ce Regina Angliei l-a plimbat in caleasca regala pe Nicolae Ceausescu? Sau de ce s-a dus acesta din urma intr-o vizita in Iran, in chiar ultimele sale zile de viata? Singura concluzie a acestor pagini este si cea mai simpla: Istoria este, mai presus de toate, o poveste apropiata de adevar despre ceea ce a fost altadata.

Adrian Cioroianu este Decan al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti, institutie in care lucreaza de doua decenii. A publicat consistent in multe ziare si reviste din tara si adesea poate fi vazut — in calitate de colaborator sau realizator — in programe ale televiziunilor din Romania. Autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune si, mai recent, al unui roman; in prezent, lucreaza la scenariul unui documentar istoric in serial pentru Televiziunea Romana.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii