A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735149635.4902.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi Fringe Festival: 10 zile de teatru neconventional si dans contemporan
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
27-05-2013, ora 08:00

Iasi Fringe Festival: 10 zile de teatru neconventional si dans contemporan

Articol de Alexandra Stefanescu

In perioada 14 – 23 iunie, in cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE), va avea loc ”Iasi Fringe Festival”, o manifestare culturala inedita, aflata la prima editie, care-si propune sa transforme capital Moldovei in epicentrul exprimarii artistice originale cu ajutorul teatrului neconventional si a dansului contemporan.

”Iasi Fringe Festival” va urma specificul acestui gen de manifestare artistica, devenind gazda unei serii de “intamplari” culturale scoase din tiparul teatrului conventional si a unor momente inedite pentru spectatorii de toate varstele.

In cele zece zile ale festivalului Fringe, cele mai populare cafenele si spatii publice din Iasi, situate pe axa culturala a orasului (Copou, Rond Fundatie, strada Lapusneanu, Piata Unirii, Bulevardul Stefan cel Mare), se vor transforma in locuri destinate exprimarii artistice libere si originale, gravitand in jurul artelor spectacolului. Competitia festivalului va aduce in fata publicului peste 30 de trupe de teatru independente din toata tara, care vor da viata orasului printr-un concept inedit, acela de „educatie, cultura si arta in aer liber” si, mai ales, „educatie prin spectacol”.

Ca in orice festival Fringe, va disparea bariera dintre public si artisti prin generarea unui cadru de dialog permanent, intr-o atmosfera relaxata si creativa. Cei peste 100 de actori care vor urca pe scenele amplasate in centrul orasului sunt actori profesionisti consacrati sau studenti, cu totii pasionati de experiment, inovatie, neconventional si improvizatie. Scopul ”Iasi Fringe Festival” este acela de a face auzita si remarcata vocea noii generatii de artisti si de a oferi o alternativa publicului nonconformist iubitor de teatru.

Maniera in care este promovat un astfel de spectacol este de asemenea inedita.

Fiecare trupa participanta la festivalul de la Iasi isi va promova spectacolul, timp de doua ore, in fiecare zi, pe bulevardul pietonal Stefan cel Mare. Orice forma de manifestare artistica isi are locul intr-un astfel de festival, singura conditie fiind aceea de a aborda intr-un mod inedit si original subiectul propus.

Ce este teatrul Fringe?

Istoria fenomenului Fringe este strans legata de cea a Festivalului International de Dramaturgie din Edinburgh. In 1947, opt trupe de teatru au venit neinvitate in timpul festivalului si si-au montat performanceurile chiar in strada, ignorand complet limitele impuse de cadrul dramaturgiei clasice. Productiile teatrale ale acestor trupe au starnit reactii, atat din partea publicului cat si din partea organizatorilor festivalului, care aveau sa transforme anul viitor acest gen de manifestatii artistice intr-un nou curent mondial.

In timp, fenomenul Fringe s-a coagulat in jurul nevoii de libertate de exprimare a artistilor si dorintei acestora de a depasi cutumele unei arte vechi de mii de ani. Fringe reprezinta, inainte de toate, o stare de spirit, de euforie si buna dispozitie, pe care o incearca intreaga comunitate, sub patronajul artelor.

Fringe in Romania

Conceptul de Fringe nu este strain nici teatrului romanesc. Primul pas a fost facut acum aproape 50 de ani, 1965, cand s-a nascut Teatrul Studentesc POD din Bucuresti. A fost primul teatru din tara care a renuntat la scena clasica, admitand ca spatiu de joc orice fel de locatie, reusind astfel sa stabileasca un dialog liber si direct intre actor si spectator. Cu toate acestea, declicul s-a petrecut la inceputul anilor 90 cand, intr-o perioada a tatonarilor creative si a experimentelor artistice, apare primul teatru independent din Romania, la Bucuresti. Teatrul LUNI de la Green Hours, condus de Voicu Radescu, unul dintre primii manageri culturali din Romania, a reusit sa stranga in jurul sau prima generatie de artisti care isi cautau un loc in arta dar refuzau sa intre pe canalele clasice de promovare. In timp, scena (foarte mica) de la subsolul Green Hours a propulsat in lumea teatrului (foarte mare) multe nume care acum sunt capete de afis in orice teatru din tara precum: Maia Morgenstern, Florin Piersic jr, Dorina Chiriac, Marius Manole, Dragos Bucur, Radu Afrim, Stefan Peca si foarte, foarte multi altii.

     
Tag-uri: festival, educatie, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (5)  
Jasonicoca,  02.08.2017 04:12

rclrjs4x6nwxgyqbbi baidu dwim7p8fyj58d3436d

   
johhnyFox,  13.07.2017 10:21

j8uij18jwhiiycihoy google google zg96rv18sh8nzpwtl7

   
johhnyFox,  12.07.2017 05:26

h314xtxpjwu193x7p1 google google n88lzu6ruxmtw6e950

   
JerryKah,  03.07.2017 08:11

nm041wa1i7ygtbt0sm google google jizafybdjthbpdxvf8

   
Stewartmeevy,  26.06.2017 08:01

wh0cd774622 buy seroquel Buying Viagra

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii