ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
10-12-2013, ora 17:07

“IDENTITY CHECK – Spectacol-performance”

Articol de Madalina Irimia

Joi, 12 decembrie 2013, incepand cu ora 20.00, in Sala Rosie – ArtHouse Central (Moldova Mall, et.6), Compania FaPt invita publicul iesean la vizionarea unui eveniment artistic, asociat postmodernismului scenic care, pe parcursul anilor a capatat o diversitate de forme, cele mai cunoscute fiind happening-ul si performance-ul.

IDENTITY CHECK este un spectacol non-narativ, axat pe interactiunea dintre cuvant, sunet si imagine, dezvoltat ca performance de Florin Caracala si avandu-i ca performeri pe Minodora Lungu, Doru Ioan Calin, Alexandru Arnautu, Ionut Ungureanu si Alexandru Rabulea, absolventi ai Universitatii de Arte “George Enescu” Iasi. Video-instalatia este realizata de Ioana Bodale si Andrei Cozlac, doi artisti vizuali, cunoscuti deja publicului atat prin propriile proiecte, cat si pentru colaborarile lor cu domeniul teatru.

Postmodernitatea constituie stadiul societatii actuale, ce reflecta dezvoltarea individului prin prisma noilor cuceriri ale stiintei si tehnologiei, in spirit globalizant. Azi, nimeni nu poate contesta necesitatea Internetului, o lume virtuala prin conceptie, dar foarte reala prin manifestare. Peste treisutecincizeci de milioane de oameni isi traiesc in retea viata economica, stiintifica, sociala si culturala, acesta fiind exemplul si modelul, clar definit, al vietii societatilor viitoare.

Din aceasta perspectiva, orice individ poate fi controlabil in orice moment, el devenind din existenta personala, existenta digitala, pur obiectuala, un cod numeric identificabil si controlabil in totalitate, obligat sa actioneze dupa niste reguli impuse. Anularea libertatii de manifestare a fiintei umane, duce implicit la o letargie a identitatii, incapabila sa se mai autodetermine in contextul dominatiei definitive a tehnologiei.

Cum vor arata societatile si orasele de maine? Cum vom fi noi cand, expansiunea tehnologiei informatiei, ne va dizolva identitatea umana si o va inlocui cu o non-identitate informationala? Cine vom fi, cand vom deveni “informati”, fara a mai fi formati din nici un punct de vedere?

Iata un subiect care ar merita sa ridice cateva intrebari, inainte de a deveni transparenti si perfect controlabili, inainte de a fi prea tarziu, cand nu mai exista alternativa.

Quo vadis?... Asadar, noi intrebam.

IDENTITY CHECK este realizat in cadrul proiectului “DEMO – Implementarea teatrului comunitar, instrument cultural de interventie sociala”, un proiect al Asociatiei Compania FaPt, finantat de Consiliul Judetean Iasi, care are drept scop dezvoltarea unui pol cultural de interventie micro si macro-sociala, prin punerea bazelor procesului de lucru colaborativ intre grupuri sociale si colective de artisti.

Accesul publicului la eveniment este liber.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii