A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664122.1982.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Expozitie de arta contemporana, la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
01-04-2013, ora 15:26

Expozitie de arta contemporana, la Iasi

Articol de Madalina Irimia

Deschisa de pe 2 aprilie la Galeriile de Arta a Municipiului Iasi, expozitia prezinta lucrarile a trei artisti contemporani: Gabriela Agafitei, Costache Agafitei si Miron Agafitei.

Costache Agafitei, prezent in expozitie cu naturi statice, flori, portrete si peisaje este artistul care, de la debutul sau din 1930, pana la ultimele lucrari, si-a adus contributia la imbogatirea patrimoniului artei iesene si nationale.

Tablourile prezentate sunt o selectie din lucrarile reprezentative ale artistului. La 1 decembrie 1999 a primit titlul de Cetatean de onoare al Municipiului Iasi.

Costache Agafitei a beneficiat de sfaturile lui Stefan Dimitrescu si Octav Bancila. In aceste conditii, disponibilitatile tanarului artist s-au orientat in directia unui contact de substanta cu realitatea vazuta insa prin sensibilitatea unui liric.

Mobilitatea si agerimea sunt atributele de fond ale acestui artist atat de legat de istoria si geografia Moldovei, incat poate fi socotit un veritabil monograf sentimental al ei”, Dictionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova 1800-2010, Valentin Ciuca.

Gabriela Agafitei este prezenta in expozitie alaturi de tatal si fratele ei cu lucrari de grafica si tehnica mixta.

Citand din criticul de arta Negoita Laptoiu “Gabriela Agafitei materializeaza intr-o viziune de sorginte suprarealista cu proiectii in fantast. Acele descatusari ale interioritatii menitesa incite la dialog, sa incante, sa ironizeze asanand moral”.

Profesionist al alb-negrului si a unei cromatici variate, Gabriela Agafitei a generat in spatiul de expunere un veritabil spectacol al liniei suple, dar ferme, prin care a configurat un univers proprietate personala, unde desenul este esafodul necesar al oricaror fantezii grafice, constructia compozitionala incarcata de sensuri ce se pot devoala ochiului sensibil la ansamblu, dar si la detalii”, Dictionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova 1800-2010, Valentin Ciuca.

Miron Agafitei este la Paris si prezinta in expozitie lucrari de pictura si grafica.

Oarecum surprinzator in raport cu traditia familiei, Miron Agafitei s-a orientat catrealte orizonturi estetice, devoaland realitati umane mai putin flatante cum erau scenele istorice alal tatalui sau. El vorbeste in numele unei generatii care se simte tradata si care este dispusa la revolte de strada, dar si la insurgente expresii artistice. Omul ca proiect divin a inselat mereu asteptarile creatorului si, de aici, un permanent pamflet expresionist. Omul pare, in viziunea sa, mai degraba captiv, decat liber. O tintuire prometeica, un magician sau personaje istorice sunt viziunile unui revoltat, incapabil sa accepte tentatiile iluzoriului”, Dictionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova 1800-2010 , Valentin Ciuca.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii