A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720480055.8189.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Expozitia fotografica „Invazie 68 Praga”, la Palatul Culturii din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
06-05-2014, ora 16:24

Expozitia fotografica „Invazie 68 Praga”, la Palatul Culturii din Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Institutul Francez din Romania (prin directia regionala Iasi), in parteneriat cu Centrul Ceh Bucuresti, Magnum Photos si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizeza vineri, 9 mai, ora 18.00, vernisajul expozitiei fotografice „Invazie 68 Praga”, a celebrului fotograf Josef Koudelka.

Evenimentul va avea loc in holul central, parter, al Palatului Culturii din Iasi, in prezenta ES Jiri Sitler, Ambasadorul Republicii Cehe in Romania, a lui Rene KubaSek, directorul Centrului Ceh Bucuresti, a lui Stanislas Pierret, Consilier de cooperare si actiune culturala al Ambasadei Frantei in Romania si director al Institutului Francez din Romania, si a lui Karin Friesenbichler, reprezentanta Magnum Photos.

Expozitia poate fi vizitata intre 9 si 30 mai, iar intrarea publicului va fi libera in intervalul orar 10.00-18.00, de luni pana sambata.

Dupa Bucuresti, Timisoara si Sibiu a venit randul Iasului sa gazduiasca una dintre cele mai importante expozitii ale anului. Lucrari ale faimosului fotograf Josef Koudelka sunt prezentate in expozitia „Invazie 68 Praga” organizata de Institutul Francez din Romania in parteneriat cu Centrul Ceh din Bucuresti.

Expozitia a sosit in tara noastra in toamna anului trecut cu ocazia aniversarii a 45 de ani de la invadarea Cehoslovaciei, in 21 august 1968, de catre forte militare din Uniunea Sovietica si aliatii ei din Pactul de la Varsovia, cu exceptia notabila a Romaniei.

In timpul celor sapte zile din august 1968, Josef Koudelka, pe atunci in varsta de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reusit sa le trimita clandestin din tara, ulterior emigrand si instalandu-se in Franta. Fotografiile lui au fost publicate de agentia Magnum Photos in 1969, in numeroase reviste internationale cu ocazia implinirii unui an de la invazie, fara a mentiona numele autorului. In acelasi an Koudelka, a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa. De-abia in 1984, dupa moartea tatalui sau (care ramasese in Cehoslovacia), cand amenintarea represaliilor impotriva familiei a disparut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima data ca el este autorul instantaneelor.

Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate si sunt considerate astazi lucrari clasice ale fotojurnalismului postbelic.

Aceasta expozitie si carte este despre invazia la care Romania – singura tara dintre tarile semnatare ale Pactului de la Varsovia – a refuzat sa participe. In plus, de Romania ma leaga si o amintire personala – am fost aici de multe ori si iubesc aceasta tara,” spune Koudelka, care a vizitat Romania inca din anii ‘60.

Versiunea in limba romana a albumului acestei expozitii a fost publicata in toamna anului trecut de catre Editura ART. Albumul poate fi gasit in librariile Librarium din Iasi, iar cu ocazia vernisajului, publicul va beneficia de o reducere de 20% la pretul de librarie.

Expozitia a fost gazduita, in perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, la Bucuresti, Timisoara si Sibiu, iar in perioada urmatoare isi va incheia periplul prin tara la Cluj-Napoca.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii