ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
13-12-2012, ora 04:37

Doua premiere la Teatrul National Iasi

Articol de Madalina Irimia

In aceasta saptamana, Teatrul National Iasi ofera publicului sau doua premiere: Prostii sub clar de luna de Teodor Mazilu(un spectacol de Ovidiu Lazar) si HollywoodMirage de Ion Sapdaru (regia Ion Sapdaru, scenografia Rodica Arghir).

Pe 14 decembrie, ora 19.00, la Teatrul National Iasi, are loc premiera PROSTII SUB CLAR DE LUNA de Teodor Mazilu.

Distributia: LIVIA IORGA, ROXANA MARZA, HORIA VERIVES, DORU AFTANASIU, BRANDUSA ACIOBANITEI, OANA SANDU, RADU HOMICEANU

Am ajuns sa cred ca acum, aici, astazi, omul de teatru nu poate supravietui fara a fi in acord fin si constant cu realitatea imediata, o realitate adesea contondenta pe care, daca vrei sa o transformi in spectacol teatral, trebuie sa o reasezi in matricea unei stilizari esentiale.

Cred ca, dupa Caragiale, Teodor Mazilu este dramaturgul irevocabil al romanismului in expansiunea sa exaltata si mediocra, caci ne paste permanent o autentica „ipocrizie a disperarii” care ne face mereu convertibili la ignoranta si mereu obedienti fata de circumstante aparent favorizante.

Imi doresc o comedie puternica despre societatea „de taraba” a zilelor noastre: totul se vinde si/sau se cumpara, viata personala e un subiect de tranzactii financiare si/sau erotice, iar sentimentele au devenit mijloace de santaj rizibil.

Asadar, comedia se petrece intr-un soi de talcioc unde totul si toate sunt uzate, dar oricand utilizabile sau reutilizabile. Aici se traieste, aici se doarme, se mananca, se bea, aici au loc despartiri si indragostiri, toate temporare si frugale, caci aici totul se vinde si se cumpara in barem de timp si intr-o savuroasa ilegalitate.

Personajele se incalcesc in amalgamul strident al unor vremuri nebune si supravietuiesc prin intermediul unor ticalosii ieftine (de taraba, evident).

In miezul rasului, imi doresc sa ramana, ca un cui intr-o talpa sturlubateca, infrigurata afirmatie a lui Mazilu: „Prezentul nu poate fi trisat.” a precizat Ovidiu Lazar.

Urmatoarea reprezentatie: 22 decembrie

Pe 15 decembrie, ora 19.30, la Uzina cu Teatru, are loc premiera HOLLYWOOD MIRAGE de Ion Sapdaru.

Din distributie : CONSTANTIN PUSCASU, DUMITRU NASTRUSNICU, IRINA RADUTU CODREANU, COSMIN MAXIM, DANIEL CHIRILA, IONUT CORNILA, CLAUDIA CHIRAS, ANNEMARIE CHERTIC, CONSTANTIN AVADANEI, SILVIA POPA, DANIEL BUSUIOC, DIANA CHIRILA

„....fascinatia pentru Hollywood este, in continuare, vie si constanta. Suntem tributarii Hollywood-ului vrand- nevrand. Hollywood-ul, acest taram al umbrelor pe perete ne incita imaginatia, ne face sa credem ca fericirea e atat de aproape, ca printul cu pantoful pierdut in mana e pe cale sa ne bata la usa, ca Marele Vrajitor va aduce la viata prietenul pierdut, ca genialul regizor ne va da un rol pentru Oscar, ca vom gasi in beciul bunicilor Marele Graal si foarte curand, poate chiar maine, omenirea va intelege in sfarsit ca trebuie sa traiasca in pace si intelegere pe mica noastra planeta....Marea uzina cu povesti, Hollywood Mirage, isi continua drumul sau triumfal...”, a explicat Ion Sapdaru.

     
Tag-uri: premiere, teatru, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii