A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734846749.3703.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

De ce sa nu renunti la cafea
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

LIFESTYLE
27-02-2012, ora 09:54

De ce sa nu renunti la cafea

Articol de Madalina Irimia

Te simti lipsit de vlaga dimineata si simti ca nu functionezi cum trebuie pana cand nu simti mirosul aburilor de cafea? Nu ai de ce sa-ti faci griji ca aceasta ar dauna sanatatii tale, caci nu este cazul. Din contra, ea chiar iti face bine din multe puncte de vedere.

Iata care sunt surprinzatoarele motive pentru care este bine sa consumi aceasta bautura, conform Caring.com:

1. Cafeaaua scade riscul de diabet la jumatate

Cu cat bei mai multa cafea, cu atat riscul de a face diabet de tip 2 scade mai mult, dupa cum arata numeroase studii. De exemplu, femeile aflate la menopauza care beau cel putin 4 cesti de cafea pe zi au un risc injumatatit de a fi diagnosticate cu acest tip de diabet fata de cele care nu beau cafea, dupa cum arata un studiu efectuat pe 700 de femei de cercetatorii de la UCLA.

Fiecare ceasca in plus reduce riscul cu 7 procente, potrivit unui studiu australian din 2009, care a revizuit 18 cercetari in domeniu.

Cafeaua imbunatateste toleranta corpului la glucoza, grabind metabolismul. Consumul cafelei creste nivelul unei proteine care ofera protectie fata de diabet, mai ales in cazul celor care sunt predispusi la aceasta boala.

2. Cafeaua poate sa distruga celulele canceroase

In trecut, se credea ca aceasta bautura indragita de atata lume chiar duce la aparitia cancerului, dar lucrurile nu stau deloc asa. Cercetatorii au descoperit ca asta se intampla din cauza ca, adesea, ceasca de cafea era insotita de cateva tigari si eventual aceeasi persoana facea si exces de alcool. Cafeaua in sine, insa, chiar previne formarea celulelor canceroase, ajutand la repararea ADN-ului.

In 2011, un studiu de la Harvard a aratat ca un barbat care consuma 6 cesti de cafea pe zi are un risc mai mic cu pana la 60 de procente de a se alege cu cancer de prostata. In plus, si ficatul este aparat si se previne astfel cancerul endometrial.

Alt studiu a demonstrat ca se previn si cancerul de colon, rectal, oral sau de esofag.

Cafeaua are numerosi compusi, printre care si antioxidanti sau unii cu rol antiinflamator. De aici vine capacitatea sa uimitoare de a proteja celulele bune de cele cu potentiale mutatii.

3. Cafeaua scade riscul de dementa

Cercetatorii nu inteleg pe deplin care sunt schimbarile din creier asociate cu boala Alzheimer, dar descopera tot mai mult despre factorii de risc ai dementei, iar acestia par sa fie decimati de cafea.

Oamenii de stiinta suedezi si cei din Danemarca au monitorizat consumul de cafea in cazul a peste 1.400 de subiecti de varsta medie, timp 21 de ani, descoperind ca cei care consumau intre 3 si 5 cesti de cafea pe zi aveau un risc de dementa cu 65 de procente mai mic fata de restul.

Probabil si asta se intampla tot datorita antioxdantilor, fapt pentru care acest lichid apara si de diabet de tip 2 si boli cronice. Studiile pe animale indica faptul ca se creeaza o bariera spre creier, astfel incat efectele negative ale colesterolului marit nu isi mai fac simtita prezenta. Cafeina adaugata in dieta sobolanilor le crestea functiile cognitive si reducea substantele anormale din creier, astfel incat era evitata cu succes boala Alzheimer.

In plus, este foarte posibil ca persoanele consumatoare de cafea sa fie mai energice si sa faca mai multa miscare, ceea ce contribuie la o buna sanatate a mintii.

4. Cafeaua protejeaza barbatii de boala Parkinson

Cel putin in cazul barbatilor, cafeina pare sa scada riscul aparitiei bolii Parkinson. In comparatie cu cei care nu au acest obicei, persoanele care beau 3 cesti de cafea pe zi au un risc cu 25 de procente mai mic de a se imbolnavi de asa ceva. Aceasta este concluzia a 26 de studii publicate in ultima perioada. Din pacate, rezultatul nu este la fel de evident pentru femei.

Cercetatorii nu sunt siguri de ce functioneaza mai bine in cazul barbatilor, dar se pare ca totul are cauze genetice.

5. Cafeaua imblanzeste depresia

Un alt studiu de o mare amploare a fost facut pentru a se vedea ce efecte are cafeaua asupra depresiei. Oamenii de stiinta de la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard sustin ca au urmarit mai mult de 50.000 de asistente pentru mai bine de un sfert de secol. La final, ei au raportat ca persoanele care beau 4 cesti de cafea au un risc de depresie mai mic cu 20 de procente fata ce cele care nu au acest obicei. In cazul celor care beau 2-3 cesti pe zi, riscul era mai mic cu 15 procente.

Un studiu mai mic desfasurat in Finlanda arata ca aceeasi licoare-minune scade si riscul mortii prin sinucidere.

Nu se stie exact cum functioneaza cafeaua din acest punct de vedere, dar se poate ca efectul benefic sa se datoreze starii de bine si de energie pe care o ai dupa ce bei o cana de cafea. Receptorii nervosi percep acea stare de bine, in locul tristetii si a supararii produse de depresie.

Sursa: ziare.com

Foto: gradinamea.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii