ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
30-11-2012, ora 03:36

Catalin Dorian Florescu revine la Iasi: lectura din “Jacob se hotaraste sa iubeasca”

Articol de Alexandra Stefanescu

Vineri, 7 decembrie, Catalin Dorian Florescu isi va reintilni cititorii ieseni cu prilejul aparitiei celui mai recent roman al sau, Jacob se hotaraste se iubeasca, in colectia “Fiction Ltd.” a Editurii Polirom – si in editie digitala, in traducerea Marianei Barbulescu.

Romanul Jacob se hotaraste se iubeasca (Jacob beschliesst zu lieben), aparut la prestigioasa editura germana C.H. Beck si desemnat “Cartea anului 2011” in Elvetia, a fost pentru mai multe luni bestseller in Elvetia si s-a vindut pina in prezent in peste 50.000 de exemplare in spatiul german. De asemenea, romanul ocupa locul al III-lea in topul de vinzari Polirom la Gaudeamus 2012 (21-25 noiembrie).

Scriitorul elvetian de origine romana va citi fragmente din noul sau roman vineri, 7 decembrie, la ora 13.15, in Sala de Festivitati a Colegiului National din Iasi (Str. Arcu nr. 4).

O carte despre viata si suferinta, unde istoria europeana si povestile personale se contopesc intr-o mare epopee. In Banat, un amestec de neamuri format din romani, nemti, francezi, sirbi, unguri traiesc impreuna de secole. Aici s-a inventat sistemul binelui facut din iubire: „Inca nimeni nu refuzase vreodata sa dea ajutor si nu se impotrivise vreodata acelui lucru care definea viata de aici: indatorirea binelui facut din iubire. Asta era datoria fata de ceilalti. Datoria ii tinea pe toti impreuna”. Asadar, si Jacob iubeste – insa si pentru ca asa ii sta in fire. El isi iubeste marunta viata, mizera si dura; invata sa-si iubeasca tatal, care insa il tradeaza mereu; le iubeste pe Katica, sirboaica, si pe Ramina, tiganca cea grasa, insa una este ucisa si cealalta deportata. O poveste despre duritate si saracie, dar si despre sensibilitate si tandrete, o poveste emotionanta si palpitanta in care iubirea devine o arta a supravietuirii.

Jacob se hotaraste sa iubeasca (Jacob beschliesst zu lieben) este cel de-al cincilea roman al lui Catalin Dorian Florescu. Toate cartile sale au aparut in traducere la Polirom: Vremea minunilor (2005), Drumul scurt spre casa (2006), Maseurul orb(2007), Zaira (2009, 2010).

Jacob se hotaraste se iubeasca este in curs de aparitie in limbile franceza, suedeza, olandeza, ceha, lituaniana.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii