A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731803268.3856.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Caietele lui Eminescu, disponibile pentru consultare la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
05-05-2014, ora 17:32

Caietele lui Eminescu, disponibile pentru consultare la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Vizitatorii au acum acces liber la renumitele Caiete eminesciene, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou. Odata cu renovarea muzeului si reorganizarea expozitiei de baza, s-a hotarat amenajarea unei biblioteci unde se vor gasi cele 62 de volume de manuscrise eminesciene fotocopiate, pe care doritorii le pot rasfoi liber. Volumele contin poezii celebre, variante, scrisori, insemnari disparate, traduceri, articole, pagini de jurnal.

Colectia de fotocopii dupa manuscrisele eminesciene se afla in patrimoniul Muzeului Literaturii Romane Iasi din anul 1988, atunci cand specialisti din Iasi si Botosani au dus la bun sfarsit misiunea de a copia si de a pune la dispozitia publicului binecunoscutele Caiete Eminescu. Cele 62 de volume au fost realizate dupa microfilmele manuscriselor, asa cum povesteste eminescologul Valentin Cosereanu in cartea sa, Aventura manuscriselor eminesciene.

Initiativa acestei intreprinderi a avut-o filozoful Constantin Noica, intr-o prelectiune tinuta la Casa Pogor in anul 1977. Tot Constantin Noica, cel care l-a numit pe Eminescu „omul deplin al culturii romanesti”, a realizat importanta acestor Caiete pentru cultura romana, comparandu-le cu cele ale lui Leonardo da Vinci sau ale lui Paul Valery.

Povestea manuscriselor eminesciene reprezinta un episod important in istoria literaturii romane. In anul 1883, dupa ce Mihai Eminescu se imbolnaveste, Titu Maiorescu ia in pastrare lada cu manuscrise a poetului. La inceputul anului 1884 iese din tipar prima editie a poeziilor lui Eminescu, ingrijita si alcatuita de T. Maiorescu, ce poate fi, de asemenea, admirata la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iasi.

In anul 1902, Titu Maiorescu preda Academiei Romane manuscrisele eminesciene si tine un discurs prin care subliniaza importanta lor, precum si a misiunii de fi pastrate si valorificate. Acest lucru se datoreaza lui Perpessicius, care din 1939 incepe publicarea editiei critice a operei lui Eminescu. Munca de descifrare si tiparire a manuscriselor eminesciene este continuata, dupa Perpessicius, de alte colective de cercetatori, conduse de Petru Cretia, de Dumitru Vatamaniuc si altii. Cele 16 volume au fost publicate mai intai la Editura Fundatiilor Regale, apoi la Editura Bibliotecii Academiei Romane. Ultimul volum din planul conceput de Perpessicius a fost publicat in anul 1993, iar in 1994 apare al XVII-lea volum, o Addenda.

Muzeul „Mihai Eminescu” poate fi vizitat de marti pana duminica, in intervalul orar 10:00-17:00. Informatii suplimentare se regasesc pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii