ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
07-01-2014, ora 16:11

Bilantul pe anul 2013 al Teatrului Luceafarul:352 de spectacole si peste 49.000 de spectatori

Articol de Alexandra Stefanescu

Dupa o activitate intensa in anul teatral 2013, bilantul artistic al Teatrului "Luceafarul" tradus in cifre arata asa:

Premiere - 5

Sala mare: Fram, ursul polar dupa Cezar Petrescu

Printul fericit dupa Oscar Wilde

Refacere: L-am ales pe Mos Craciun de Calin Ciobotari

Sala mica: Capra cu trei iezi dupa Ion Creanga

Muzicantii din Bremen dupa Fratii Grimm

Numar de spectacole: 352

Numar de spectatori: 49.745

Participari la festivaluri de gen:

In tara - Festivalul International “Puck” Cluj Napoca, cu spectacolul Capra cu trei iezi dupa Ion Creanga

- Festivalul International “Gulliver” Galati, cu spectacolul Fram, ursul polar dupa Cezar Petrescu

- Festivalul International de Animatie “Bucurii pentru Copii. Spectacole de colectie” Bucuresti, cu spectacolul Capra cu trei iezi dupa Ion Creanga

In strainatate –

-Festivalul “Papusa din Podolia” Vinnita Ucraina, cu spectacolul Punguta cu doi bani dupa Ion Creanga;

-Turneu in Spania cu Capra cu trei iezi (Los tres cabritillos) dupa Ion Creanga, cel mai amplu turneu european al institutiei iesene. Turneul a inceput pe 31 mai, la Colegio Escuelos Pias Lluria din Barcelona, unde a fost sustinuta prima reprezentatie in limba spaniola a spectacolului. Urmatoarele escale iberice au fost Valencia (1 iunie), Castellon de la Plana (2 iunie), Alicante (4 iunie), Ciudad Real (5 iunie), Madrid-Alcala de Henares (8 iunie), Salamanca (9 iunie), Saragosa (10 iunie), locatii unde artistii ieseni au jucat in comunitati romane si spaniole povestea lui Ion Creanga. Actorii au pregatit si o versiune in limba spaniola, traducerea fiind realizata de studenti ai Universitatii din Alicante.

La Salamanca, spectacolul Capra cu trei iezi a fost selectat sa participe la cea de-a noua editie a Festivalului International al Artelor din Castillia si Leon (FACYL), in cadrul caruia a fost sustinuta o reprezentatie in ziua de 9 iunie, la Teatrul Juan del Enzina. Turneul Teatrului "Luceafarul" a fost sprijinit de Institutul Cultural Roman din Madrid, de toate reprezentantele diplomatice si culturale ale Romaniei din Spania, fiind o noua confirmare a calitatii artistice a productiilor scenice iesene, a statutului de ambasador cultural al asezamintului.

Distinctii:

Premiul de debut: Dumitru Georgescu, pentru rolul Lupul din Capra cu trei iezi dupa Ion Creanga, la Festivalul International “Puck” Cluj Napoca

Dumitru Georgescu, Premiul pentru cel mai bun actor, la Gala Tinarului Actor Hop Costinesti

Premiul pentru cele mai frumoase papusi, cele din spectacolul Punguta cu doi bani dupa Ion Creanga, la Festivalul “Papusa din Podolia” Vinnita Ucraina;

Trofeul Universitatii Alicante acordat Teatrului "Luceafarul" pentru inaltul nivel artistic al celor trei reprezentatii cu Capra cu trei iezi (Los tres cabritillos) sustinute.

Evenimente:

Festivalul “Hai la teatru!” al trupelor de teatru din scolile si liceele judetului Iasi (editia a VII-a, 20-21 martie) - 59 de trupe in concurs, 655 elevi-artisti, condusi de 79 profesori coordonatori; ansamblurile provin atit din mediul urban (Iasi, Pascani, Hirlau, Raducaneni), cit si din mediul rural (Scheia, Tatarusi, Dorobanti, Rachiteni, Macaresti-Prisacani, Hodora, Victoria, Rusi, Miroslava, Satu Nou, Vinatori, Scheia, Mogosesti, Rediu-Horlesti, Rusi-Belcesti etc.), atit din licee teoretice, colegii nationale, licee cu profil tehnic, cit si din scoli de arte si meserii, scoli generale.

Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tinar (FITPT) (tema - "Ludic", editia a VI-a, 5-11 octombrie, parteneri – UNITER, Institutul Polonez Bucuresti, Institutul Italian Bucuresti, Centrul Cultural Francez Iasi, Centrul Cultural German Iasi, Ministerul Culturii si Cercetarii din landul Baden Würtemberg Germania, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Francez) cu participarea a peste 200 de artisti din 10 tari europene – Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda, Italia, Rusia, Polonia, Germania, Cehia si Romania.

Apreciat de public, artisti, specialisti si presa drept un eveniment de top, Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tinar (FITPT), organizat de Teatrul "Luceafarul" cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean si Consiliului Local Iasi, a ajuns in 2013 la editia a VI-a. Singura manifestare teatrala de asemenea amploare internationala din regiune si una dintre foarte putinele de gen din tara, evenimentul a atras pe editie cca 200 de artisti si specialisti din intreaga lume, aplaudati de aproximativ 10000 de spectatori in salile teatrului si in spatii neconventionale. Nascut odata cu criza economica, manifestarea s-a ambitionat sa reziste, sa se dezvolte de la o editie la alta, sa devina o platforma de expresie artistica si o modalitate eficienta de a arata lumii unde se afla Iasul pe harta. De sase ani incoace, la inceput de octombrie, pe durata FITPT s-au auzit engleza, franceza, italiana, germana, spaniola, catalana, portugheza, olandeza, indoneziana, greaca, rusa, ucraineana, poloneza, ceha, romana, dar, cel mai important, s-au exprimat muzele. Arta a devenit limbaj universal, dincolo de cuvinte, in spectacole de teatru, dans, multimedia, cabaret, ventrilocie, filme, expozitii, dezbateri, lansari de carte.

Identitatea festivalului o urmeaza pe aceea a Teatrului "Luceafãrul", fiind un eveniment cu largã raza de adresabilitate, de la prescolari la liceeni, studenti, parinti, bunici. Editia a VI-a a FITPT a insemnat 7 zile de festival, participanti din 10 tari, peste 40 de evenimente pentru spectatori de toate virstele, de la prescolari, la adulti si seniori. Numarul de spectatori a depasit 12.500. FITPT este o manifestare teatrala de anvergura care li se adreseaza tuturor celor cu sufletul tinar. La FITPT, virsta biologica trece in plan secundar, tineretea sufleteasca si spirituala contind mai mult. Diminetile au fost ale celor mici, serile ale celor mari, animate de companii teatrale de top din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Franta, Cehia, Italia, Rusia, Polonia, Romania sustinute de parteneri importanti, fideli, care sprijina creatia si manifestarile de altitudine (British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, autoritatile landului Baden Würtemberg, Centrul Cultural German Iasi, Institutul Italian "Vito Grasso", Institutul Polonez, Centrul Ceh,). Teatre de elita (Odeon, Act, Nottara Bucuresti, Teatrul National Sibiu, Teatrul Tandarica, Puck Cluj Napoca, Gulliver Galati, Teatrul Tineretului Piatra Neamt, JES Stuttgart etc.), actori consacrati prin premii importante si mare popularitate (Dorina Lazar, Rodica Mandache, Emilia Dobrin, Ofelia Popii, Pavel Bartos, Andi Vasluianu, Cerasela Iosifescu, Cezar Antal etc.), dar si tineri promitatori la start in cariera (Bobi Pricop, Ioana Manciu, Crina Zvoboda, Dumitru Georgescu), regizori, scenografi, compozitori care au marcat arta teatrala romaneasca (Al Dabija, Theodor Cristian Popescu, Radu Nica, Gavriil Pinte, Dragos Buhagiar, Florin Fieroiu, Vlaicu Golcea, Ada Milea etc.) s-au intilnit cu publicul iesean si din regiune la sarbatoarea Thaliei. Organizatorul, Teatrul "Luceafarul", a prezentat o premiera speciala, Printul fericit dupa Oscar Wilde, un spectacol modern realizat de regizorul Radu-Alexandru Nica in echipa cu Florin Fieroiu, Vlaicu Golcea, Ioana Popescu, Daniela Magiaru. Cea dintii zi a FITPT a fost o zi british, la 75 de ani de British Council in Romania, si 10, la Iasi. Pe afisul FITPT au mai fost: expozitia, in aer liber, "pe gard" in Parcul de cultura Copou; albumul Un festival in imagini FITPT Iasi, un reminder bilingv a ceea ce a fost remarcabil in aceste sase editii; expozitia de scenografie George baron Löwendal, in foyer; carti tot una si una: Radu Afrim - Tesuturile fragilitatii, Frumoasa poveste a Micului Print – editie aniversara la 70 de ani de la editia princeps, duplexul Paris-Iasi cu Teatru-Théatre de Denis Emorine; spectacole lectura cu texte de Lucian Dan Teodorovici, Saviana Stanescu, Mihaela Michailov si Michal Walczak (Polonia). In Hop la Iasi, patru tineri ieseni laureati ai Galei Hop Costinesti isi vor prezenta monoloagele care le-au adus lauri in vestita competitie.

FITPT este o manifestare teatrala de anvergura care li se adreseaza tuturor celor cu sufletul tinar, fiind unic in tara prin profilul sau estetic.

Spectacole de caritate

Copiii din Centrele de Plasament ale judetului au fost invitati de artistii nostri la o reprezentatie cu L-am ales pe Mos Craciun de Calin Ciobotari, iar citiva sponsori generosi (Adevarul Holding si persoane private care doresc sa-ti pastreze anonimatul) le-au oferit jucarii, reviste si dulciuri din partea lui Mos Nicolae. La aceeasi reprezentatie, au fost invitati, prin ANCAAR si Bethany, copii autisti si cu dizabilitati, care se vor intilni cu Mos Craciun pe scena.

Clovnii, versiune cu copii autisti

Duminica, 8 decembrie, s-a jucat spectacolul de mare succes Clovnii intr-o versiune inedita, cu copii autisti in distributie. Regizorul Constantin Brehnescu si actorii Liliana Mavris Varlan, Ionela Arvinte, Viorel Varlan si Cristian Gheorghiu au integrat in reprezentatie patru copii autisti, impreuna cu care vor juca in scop caritabil. Realizat in parteneriat cu Fundatia "Surisul albastru", spectacolul are ca scop evidentierea potentialului terapeutic al teatrului, dar si sprijinirea copiilor care au o alta perceptie asupra lumii decit majoritatea dintre noi.

Pe tot parcursul stagiunii, elevii din centrele de plasament au beneficiat de gratuitate la spectacole.

Spectacole preluate de TVR: In parteneriat cu TVR Iasi, spectacolul Fram, ursul polar a beneficiat de un DVD promotional, lansat in cadrul FITPT.

Alte evenimente:

Capra cu trei iezi in limba spaniola, de Ziua Spaniei

Vineri, 6 decembrie, de Ziua Spaniei, elevii de la Liceul "Dimitrie Cantemir", clasele bilingv spaniola, au venit la Teatrul "Luceafarul" si s-au intilnit cu echipa care a efectuat in mai-iunie turneul spaniol cu Capra cu trei iezi-Los tres cabritillos, sustinind 10 spectacole in spaniola si romana la Barcelona, Valencia, Castellon de la Plana, Ciudad Real, Zaragoza, Alicante, Salamanca - Festivalul FACYL, Madrid, atragind atunci peste 4000 de spectatori. Intilnirea de vineri a constat intr-o scurta prezentare a semnificatiei zilei pentru istoria Spaniei, sustinuta de doamna profesor Amelia Sandru Andries, spectacol in spaniola Los tres cabritillos si discutii intre elevi si echipa de realizatori (regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu, cu Mariana Teleman, Ileana Ocneanu, Ioana Iordache, Elena Zmuncila, Dumitru Georgescu).

Expozitia Lumea basmelor

Dupa un amplu turneu prin Europa, Africa, America de Sud si iarasi Europa, expozitia LUMEA BASMELOR-Märchenwelten a ajuns la Teatrul "Luceafarul" Iasi, gratie Institutului Goethe si Centrului Cultural German Iasi. Organizata sub forma unor insule interactive ce sugereaza o padure fantastica, expozitia Lumea basmelor Marchenwelten prezinta principalele sapte teme din basmele Fratilor Grimm: Eroina, Eroul, Raul, Animalele, Infricosatorul Grimm, Magia, Sarcini si Probe. Cu ajutorul elementelor auditive, vizuale si interactive, copiii vor putea asculta, viziona si descoperi povestile si personajele mult indragite: Cenusareasa, Scufita rosie, Alba-ca-zapada, in total 21 de povesti. Mai mult, vor putea chiar si scrie cateva rinduri la o poveste deja inceputa! In 2012, cand s-au aniversat 200 de ani de la editia princeps a Povestilor pentru copii -Kinder und Hausmärchen de Fratii Jacob si Wilhelm Grimm, Goethe Institut a imaginat o serie ampla de manifestari, printre care si expozitia Lumea basmelor - Marchenwelten, pentru a ilustra actualitatea nemuritoarelor basme. Aparuta ca o colectie de basme (Regele broscoi, Frumoasa adormita, Hansel si Gretel), cartea a fost tradusa in 160 de limbi si este considerata, dupa Biblia lui Martin Luther, cea mai cunoscuta si raspandita opera literara de limba germana. Din 2005, cartea face parte din patrimoniul UNESCO. Expozitia a ajuns la Iasi pe data de 5 decembrie, odata cu premiera gazdelor, Teatrul "Luceafarul" cu Muzicantii din Bremen.

     
Tag-uri: bilant, teatru, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii