ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
17-10-2013, ora 15:57

Barbierul din Sevilla revine pe scena Operei iesene

Articol de Madalina Irimia

Opera Nationala Romana Iasi va invita la spectacolul Barbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, duminica, 20 octombrie, de la 18.30, in Sala Mare a Teatrului National Iasi.

Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat. O alta reprezentatie va avea loc sambata, 9 noiembrie 2013.

Acompaniamentul recitativelor va fi interpretat cu maiestrie de dirijorul David Crescenzi (Italia).

Incep prin a spune ca Barbierul din Sevilla este opera cea mai reprezentata de teatrele si companiile de opera din toata lumea. Din acest motiv, si pentru ca exista mai multe variante de partituri scrise de Rossini, se interpreteaza mai multe versiuni, personalizate, bogate in variatii, fara a se respecta un stil care, chiar si in acele vremuri, era aproape de Mozart si Barocul tarziu. M-am oprit asupra Editiei Critice din 1969, cea a lui Alberto Zedda, unicul specialist si expert in muzica lui Rossini”, a precizat dirijorul David Crescenzi.

Regizorul italian Matteo Mazzoni a apreciat ca spectacolul Barbierul din Sevilla pregatit pentru publicul iesean este unul modern, pe care Opera il va putea exporta cu succes in intreaga Europa. „De la epoca lui Rossini vom ajunge la ceea ce se intampla in casele oamenilor in 2013. Cu aceasta traversare in timp, vom reusi, bineinteles, ajutati de maestrul Crescenzi, sa transmitem ceea ce a dorit Rossini sa exprime prin muzica sa" a explicat regizorul Matteo Mazzoni.

De pregatirea tehnica vocala a solistilor s-a ocupat prof. univ.dr. Corneliu Solovastru. Cu o cariera profesionala impresionanta, atat in tara cat si in strainatate, un pedagog extraordinar care a pregatit si sustinut generatii de cantareti, maestrul a primit printre alte numeroase distinctii si premiul pentru intreaga activitate la prima editie a Galei Premiilor Operelor Nationale.

Trei tineri artisti ai Operei iesene, indragiti de public si apreciati de critici, vor debuta duminica seara dupa cum urmeaza:

Contele Almaviva – Andrei Fermesanu (debut)

Bartolo – Octavian Dumitru

Rosina – Florentina Onica

Figaro – Jean Kristof Bouton (debut)

Basilio – Octavian Vlaicu (Opera Nationala Romana Timisoara)

Bertha – Ana Maria Donose

Fiorello – Tiberiu Rusu (debut)

Vreau sa multumesc tuturor artistilor Operei din Iasi, solisti, orchestra si cor, pentru faptul ca, fara nici o indoiala, mi-au ascultat sfaturile si „ciudateniile” mele in interpretarea acestei capodopere. Sunt sigur ca multumita regiei lui Matteo Mazzoni, va fi o realizare unica a dialogului dintre fosa (orchestra) si scena (ceea ce se intampla pe scena). Eu nu stiu cum trebuie interpretat bine Rossini, dar sunt sigur cum trebuie facut pentru a nu fi interpretat rau” a mai adaugat dirijorul italian David Crescenzi.

Premiera a avut loc anul trecut, in luna februarie, la Casa de Cultura a Studentilor. Decorul spectacolului a fost adaptat pentru scena Salii Mari a Teatrului National. O alta reprezentatie va avea loc sambata, 9 noiembrie , atunci cand la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeselea.

Maine, 18 octombrie, vor fi puse in vanzare biletele pentru spectacolele lunii noiembrie. Detalii la Agentia Operei, 0332.888.448, bilete@operaiasi.ro.

     
Tag-uri: spectacol, opera, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii