ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

LIFESTYLE
29-01-2012, ora 11:17

Ai pielea uscata iarna? Vezi ce trebuie sa faci!

Articol de Madalina Irimia

Jacheta, fular, caciula si manusi sunt cele mai bune arme impotriva gerului. Dar ele nu sunt suficiente pentru a face fata problemelor care insotesc pielea uscata, probleme care explodeaza iarna, si mai ales in perioadele geroase.

Iarna, pielea are nevoie de o ingrijire cu totul speciala, scrie e-sante.

Ce inseamna piele uscata? Din tegument lipseste sau este in cantitate insuficienta o anume categorie de grasimi, efectele fiind vizibile mai ales in stratul exterior al pielii. Metabolizate in epiderma, ceramidele, aceste grasimi specifice tegumentului, asociate cu alte lipide, sustin sutructura pielii. Bariera de lipide a pielii nu are doar rol protector, dar este si o bariera naturala care blocheaza pierderile de apa prin epiderma. Foarte important de spus este ca pielea uscata nu este, cum gresit se crede, o anomalie care apare odata cu varsta. Aceasta suferinta poate sa apara si la copii si la aduti, in egala masura.

Care sunt cauzele si care sunt simptomele? Daca la conditii normale de temperatura simptomele pot fi usor combatute, iarna, si mai ales in conditiile unor temperaturi foarte scazute pielea uscata are cel mai mult de suferit. Tenul se rideaza foarte usor, buzele crapa, iar mainile sunt aspre, rosii si iritate. Exista si alti factori care fac rau pielii uscate: baile fierbinti, sapunul dur, soarele si vantul afecteaza grav tenul uscat si accentueaza suferintele tipice pielii uscate. Toti acesti factori modifica stratul protector natural al pielii, compus din substante grase si apa.

In ceea ce priveste simptomele, acestea sunt: senzatia de piele care "strange", mai ales dupa un dus si baie. Pielea uscata isi pierde foarte usor elasticitatea naturala, prezinta mancarimi si roseata, se descuameaza foarte usor si prezinta o predispozite pentru fisuri si iritatii.

Sunt necesare creme si lotiuni hidratante care sa reconstituie aceasta bariera naturala de protectie a pielii. Crema sau lotiunea este un mod eficient de a rehidrata pielea. Ideale sunt cremele care contin uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de coacaz negru, uleiul de masline sau uleiul de avocado, care refac stratul de ceramide natural si care blocheaza evaporarea apei.

Foarte utile sunt cremele pe baza de glicerol sau glicerina. Acestea sunt un foarte bun agent de hidratare, continut in toate cremele hidratante, deoarece aceste substante au capacitatea de a "retine" apa. In plus au un eficient efect emolient si lubrifiant.

Creme foarte bune sunt si cele care contin uree. Ureea este un produs rezultat din degradarea proteinelor, iar forma sintetica are o foarte buna capacitate de a hidrata si catifela pielea, in general si pielea uscata in special. Cremele care contin pana la 10% uree sunt recomandate pentru a calma pielea uscata, mai ales in cazul in care aceasta suferinta primara este asociata cu alte afectiuni cutanate (eczeme, psoriazis etc).

Untul de Shea este leacul minunat impotriva pielii uscate avand exceptionale proprietati emoliente si hidratante.(ziare.com)

Foto: ele.ro

     
Tag-uri: piele uscata, iarna
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii