ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

VIATA IN IASI

CULTURA
07-03-2013, ora 09:04

" Giselle ", in premiera la Opera Nationala Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Opera Nationala Romana Iasi anunta premiera spectacolului Giselle, balet romantic in doua acte, muzica de Adolphe Charles Adam, libretul de Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges si Theophile Gautier, coregrafia clasica rusa adaptata de Mihail Motovilov.

Reprezentatiile vor avea loc pe 13 si 16 martie 2013, de la ora 18.30, in Sala Mare a Teatrului National Iasi. Ambele spectacole sunt considerate premiere, intrucat pe scena vor evolua distributii diferite.

Maestri balet: Mihail Motovilov, Dorina Cotorobai si Sergiu Cotorobai.

Costume: Maria Rodica Esanu.

Decor: Catalin Tarziu.

Premiera spectacolului Giselle a avut loc la Theatre de l’Academie Royal de Musique din Paris, la data de 28 iunie 1841. Coregrafia Jean Coralli si Julles Perrot. Scenografia Pierre Cicerri, in rolul titular Charlotta Grissi. O versiune revazuta a coregrafiei initiale apartine lui Marius Petipa, pentru premiera baletului la Teatrul Mariinsky din Petersburg (1887).

Data aparitiei acestui balet marcheaza una dintre cele mai importante etape ale istoriei spectacolului coregrafic romantic. Mai ales prin coregrafia lui Marius Petipa, baletul Giselle, pentru care Adolphe Adam a scris o partitura nu lipsita de calitati ale melodicii si varietatii ritmice a dansurilor de caracter, a devenit, asa cum spunea Serge Lifar, o muzica destinata privirii. (Grigore Contantinescu, Iosif Sava, Daniela Caraman Fotea, Ghid de balet, Editura muzicala, 1973)

Premiera la Iasi a avut loc la data de 18 noiembrie 1967, fiind primul spectacol dirijat de maestrul Corneliu Calistru la Opera de Stat Iasi, regia si coregrafia Vasile Marcu, scenografia George Dorosenco.

Adolphe Adam este un muzician prin excelenta dansant, ca dovada numarul mare de balete pe care le-a compus, in total 14, cel mai bun ramanand Giselle. Contemporan cu Donizetti, el compune pentru public, pentru director, pentru prima donna, nu pentru el insusi, nu ca un geniu care creaza numai pentru ca simte nevoia de a crea. Muzica pentru Adam este o profesiune nu o credinta. Muzica baletului Giselle este in intregime originala, lucru rar pentru epoca sa, cand toti compozitorii de balete se inspirau din Haydn si Mozart. (George Dorosenco, scenograf, din programul de sala al stagiunii 1967-1868, Opera de Stat Iasi)

Pretul unui bilet este de 30 lei stal / 20 lei balcon / 50 lei loja. Informatii si rezervari la Agentia Operei, telefon 0332.888.448, e-mail bilete@operaiasi.ro.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii