Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Zoe, cel mai realist avatar conceput vreodata de cercetatori, dezvaluie cum vor arata asistentii personali ai viitorului (VIDEO)
Articol de Cristian AmarieiCercetatorii au creat un „cap virtual” ce poate exprima numeroase emotii, reusita ce reprezinta un pas spre conceperea asistentilor virtuali personalizati similari celor din filmele science-fiction. Specialistii afirma ca inovatia cercetatorilor britanici reprezinta un pas urias catre o noua era a interactiunilor om-computer.
Noul sistem, intitulat Zoe, poate recita diferite texte in timp ce reproduce pe chip emotii precum fericire, furia sau frica.
Designerii lui Zoe afirma ca este cel mai expresiv avatar controlabil realizat vreodata. Zoe a fost creata de expertii de la Laboratorul de Cercetare fondat de Toshiba in cadrul Universitatii Cambridge si de specialistii din cadrul departamentului de inginerie din cadrul universitatii. Chipul avatarului este dat de actrita britanica Zoe Lister, cunoscuta in Regatul Unit pentru serialul Hollyoaks difuzat pe Channel 4.
„Aceasta tehnologie ar putea fi startul unei noi generatii de interfete care transforma interactiunea cu un computer, facand acest lucru mult mai apropiat de dialogul cu alta fiinta umana”, a comentat profesorul Roberto Cipolla.
„A durat ceva timp sa o concepem pe Zoe, pentru ca a trebui sa incepem de la zero si sa invatam sistemul sa invete sa inteleaga limbajul si expresivitatea. Acum ca intelege aceste lucruri, nu ar trebui sa fie prea dificil sa transferam acest fundament pentru a realiza o voce si o fata diferita”, a adaugat profesorul Cipolla.
Sistemul este suficient de portabil pentru a functiona in cazul telefoanelor mobile, iar printre posibilele utilizari s-ar putea numara asistentii personali disponibili pe smartphone sau „mesaje cu chip” care sa inlocuiasca SMS-urile.
Avatarulfunctioneaza pe baza unui set de emotii fundamentale. Vocea lui Zoe are sase optiuni de baza: fericita, trista, tandra, furioasa, infricosata si neutra. Utilizatorul poate ajusta aceste setari in diferite moduri, avand totodata posibilitatea de a modifica tonul, viteza si profunzimea vocii.
Modificand aceste optiuni, cercetatorii afirma ca pot fi create un numar aproape infinit de combinatii emotionale. De exemplu, prin modificarea setarilor de viteza, furie si frica vocea lui Zoe suna ca si cum asistenta virtuala s-ar panica.
Oamenii de stiintaspera ca software-ul va permite in curand oamenilor sa-si incarce propriile voci si fete in doar cateva secunde, pentru a beneficia de un asistent virtual personalizat.
Cercetatorii care au creat-o pe Zoe lucreaza acum la conceperea mai multor utilizari, colaborand totodata cu o scoala pentru copii autisti si cu probleme de auz. Tehnologia va fi folosita in cadrul acestei scoli pentru a le permite copiilor sa invete sa „citeasca” emotiile altor persoane si pentru a-i ajuta sa invete sa citeasca pe buze. In viitor, cercetatorii afirma ca sistemul ar putea fi folosit in numeroase moduri: in jocuri, in cartile audio-vizuale, pentru a tine prelegeri online si pentru interfete inovatoare.
Sursa: descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email