A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959629.3587.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ziua indragostitilor - Cine a fost Valentin si cum a ajuns patronul celor care se iubesc
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-02-2016, ora 09:54

Ziua indragostitilor - Cine a fost Valentin si cum a ajuns patronul celor care se iubesc

Articol de Madalina Irimia
In fiecare an, la 14 februarie, indragostitii din intreaga lume isi ofera bomboane de ciocolata, flori si cadouri, toate acestea in numele Zilei Indragostitilor cunoscuta si ca ziua Sfantului Valentin.

Aproximativ 150 de milioane de felicitari sunt trimise cu aceasta ocazie si din acest motiv Ziua Indragostitilor este considerata a doua mare sarbatoare populara dupa Craciun, potrivit History.

Originea acestei sarbatori a indragostitilor nu este nici astazi clara, existand doar legendele care inconjoara cu mister aceasta zi si care il au in centrul lor pe Sfantul Valentin.

Una dintre legende spune ca Valentin a fost preot in Roma, in secolele II-III. Acesta, in timpul imparatului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, crestini sau pagani, sa se casatoreasca. Imparatul roman era convins ca barbatii ar fi soldati mult mai buni, daca nu ar fi avut logodnice sau sotii, de aceea a interzis casatoriile.

Tanarul preot, dimpotriva, sustinea ca mariajul este parte din planul lui Dumnezeu si unul dintre scopurile acestei vieti. Astfel, a continuat sa ii casatoreasca pe tineri in secret, in numele iubirii. In momentul in care secretul sau a ajuns la urechile imparatului, acesta a fost inchis si condamnat la moarte, fapt care s-a petrecut la 14 februarie 269.

Aceeasi legenda spune ca Valentin, in timp ce se afla la inchisoare, s-a indragostit de fiica paznicului. Inainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o "De la al tau Valentin". De aici a ramas obiceiul de a trimite in aceasta zi mesaje de dragoste.

Pe de alta parte, alte legende sustin faptul ca aceasta zi este sarbatorita la inceputul lunii februarie, deoarece in aceasta perioada avea loc sarbatoarea romana Lupercalia. Evenimentul se desfasura in jurul datei de 15 februarie si cinstea fertilitatea, pe Faunus, zeul roman al agriculturii, dar si pe Romulus si Remus, fondatorii Romei.

Abia la sfarsitul secolului al V-lea, in anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, cand a fost executat Valentin, sa-i poarte numele si sa fie dedicata martiriului sau. Sfantul Valentin, oficial cunoscut ca Sfantul Valentin al Romei, a existat ca persoana, fiind comemorat la 14 februarie, in calendarul romano-catolic. Martirul a fost inmormantat intr-un cimitir de pe Via Flaminia, in zona de nord a Romei, fiind ridicata, atunci, si o biserica.

Desi spun povesti diferite, toate legendele care au circulat il descriu pe Valentin ca pe o figura eroica, devenind in Evul Mediu unul dintre cei mai populari sfinti in zona anglo-saxona. Totodata, in aceeasi perioada, se credea ca ziua de 14 februarie este ziua in care un nou anotimp isi face simtita prezenta, natura revenind la viata, incepand sezonul in care pasarile isi cautau perechea. Aceasta credinta s-a suprapus peste Ziua Sfantului Valentin, care a devenit "sfantul patron al indragostitilor".

Istoria urarilor trimise de indragostiti

Pana in jurul anului 1375, cand poetul medieval Geoffrey Chaucer a scris in "Parliament of Foules" despre aceasta zi ca fiind ziua in care "orice pasare isi alege perechea", celebrari ale acestei sarbatori a dragostei nu au fost consemnate niciunde, precizeaza sursa citata mai sus.

Urarile indragostitilor transmise prin viu grai erau foarte populare in anii Evului Mediu, insa "valentinele" scrise de mana au aparut dupa anul 1400. Cea mai veche scrisoare de acest gen, care exista si astazi, este un poem scris in 1415, catre sotia sa, de Charles, duce de Orleans inchis in turnul Londrei, capturat in urma Bataliei de la Agincourt.

Felicitarea face parte dintr-o colectie de manuscrise ce afla la Biblioteca britanica din Londra, se mentioneaza pe site-ul History. Cativa ani mai tarziu, se pare ca regele Henric al V-lea a angajat un poet, pe numele John Lydgate sa compuna o felicitare a indragostitilor pentru Catherine de Valois.

Nu se cunoaste cum a evoluat obiceiul in timp, dar traditia moderna a aparut in special in Statele Unite, cand americanii au inceput trimiterea de "valentine" scrise de mana pe la inceputul anului 1700.

In 1840, britanica Esther A. Howland a inceput comercializarea primelor felicitari realizate in masa, una dintre acestea aflandu-se expusa la British Museum. Felicitarile create de Howland erau niste mici opere de arta, acestea fiind realizate din dantela adevarata, panglici si imagini colorate.

Numeroase perechi de tineri participa la concursul Cel mai lung sarut, organizat cu ocazia Zilei Indragostitilor in localitatea sarba Vrnjacka Banja.

De-a lungul timpului, tehnologia si cadourile simple sau extravagante au inlocuit treptat "valentinele" scrise de mana. Unii indragostiti aleg modul clasic - acela de a trimite o felicitare, fie ea si electronica sau un cadou ce contine bomboane de ciocolata, fructe sau bijuterii, iar altii aleg sa-si petreaca aceasta zi invitandu-si partenerul la un restaurant select sau aleg ceva cu totul inedit, cum ar fi o plimbare cu balonul sau o excursie in doi intr-un loc special. Alti tineri hotarasc sa-si uneasca destinele in aceasta zi.

Ziua Indragostitilor se sarbatoreste in intreaga lume sub diferite nume, dar si in alte zile, fapt ce tine, cu alte cuvinte, de unicitatea fiecarei tari. In America Latina, Sfantul Valentin este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii si a Prieteniei. In Brazilia este celebrata pe 12 iunie, cu o zi inainte de Sfantul Anton, patronul casatoriei. In zona asiatica, Ziua Indragostitilor a devenit extrem de populara creand noi traditii in China, Japonia, Republica Coreea, Singapore, unde cel mai popular cadou este ciocolata.

Dupa 1990, romanii au inceput sa sarbatoreasca Ziua indragostitilor fiind atrasi de dinamica cu care se celebra in Occident aceasta zi. In folclorul romanesc exista ziua de 24 februarie, cand se sarbatoreste Dragobetele, zeul tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii