ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-05-2016, ora 11:05

Zi istorica pentru Romania: Scutul antiracheta de la Deveselu devine operational

Articol de Madalina Irimia
Sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu va fi inaugurat joi in prezenta premierului Dacian Ciolos si a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se afla cu acest prilej in Romania, precum si a adjunctului Secretarului apararii al SUA, Robert Work.

Ceremonia dedicata certificarii capacitatii operationale a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore (AAMDS) este organizata la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu. Acest sistem reprezinta un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta European Phased Adaptive Approach (EPAA).

'Romania a sustinut de la inceput eforturile aliate pe linia apararii antiracheta, in baza principiilor indivizibilitatii securitatii si solidaritatii aliate. Romania sprijina acoperirea completa a teritoriului, populatiilor si fortelor aliate din Europa. Apararea antiracheta presupune un efort colectiv, iar prin gazduirea Facilitatii de la Deveselu Romania isi asuma concret un astfel de efort', a afirmat premierul Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului.

Participarea Romaniei la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta, decisa de Consiliul Suprem de Aparare a tarii la 4 februarie 2010, reprezinta un succes al tarii noastre atat in relatia bilaterala cu Statele Unite, cat si din punctul de vedere al consolidarii pozitiei Romaniei de Aliat de incredere in cadrul NATO.

Proiectul romano-american de la Deveselu contribuie substantial la programul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, la intarirea securitatii Romaniei si la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unitati militare din administrarea Ministerului Apararii Nationale. Constructia facilitatii antiracheta a inceput in 2013, iar componentele sale sunt operationale din decembrie 2015. Integrarea sistemului in capabilitatea NATO de aparare impotriva rachetelor balistice este in grafic, termenul prevazut fiind legat de summitul NATO de la Varsovia, din luna iulie, mentioneaza sursa citata.

La evenimentul de joi de la Deveselu vor participa inalti oficiali romani, reprezentanti ai Departamentului american al Apararii, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Fortelor Navale ale SUA dislocate in Europa, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si ai autoritatilor locale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, viziteaza joi sediul Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est din Bucuresti, unde se desfasoara exercitiul Dacian Lynx 2016, informeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Potrivit sursei citate, la exercitiu participa aproximativ 250 de militari din 11 state membre ale NATO. Este vorba de un exercitiu de comandament, asistat de calculator, conceput pentru a evalua daca a fost atinsa Capabilitatea Operationala Initiala si capacitatea de a exercita comanda si controlul asupra Unitatilor de Integrare a Fortelor NATO din Romania, respectiv Bulgaria, adauga MApN.

"Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est contribuie la consolidarea structurii de forte a NATO, oferind optiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Aliantei in zona sudica a flancului estic aliat", se arata in comunicatul ministerului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, participa joi si la inaugurarea sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu alaturi de mai multi oficiali straini si romani.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii