ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-06-2016, ora 10:38

Zece lucruri care sunt inca interzise in China

Articol de Cristian Amariei
China sustine de ceva timp ca intentioneaza sa isi largeasca piata de desfacere si sa isi dezvolte economia, insa, in continuare, Beijing impune restrictii atat in aria tehnologiei, cat si in zona social media. Iata zece lucruri care nu sunt, inca, accesibile pe teritoriul chinez, potrivit CNN.com.

Instagram

Oficialii chinezi au promis reforme in economie, precum si atragerea investitorilor pe piata autohtona. insa, in multe zone, inca predomina restrictiile. Un prim exemplu: Instagram. China a interzis patrunderea pe piata a acestei aplicatii, care permite distribuirea foarte rapida a fotografiilor din intreaga lume, dupa protestele pro-democratie din Hong Kong, care au avut loc in 2014.

Twitter

Reteaua de socializare Twitter este, de asemenea, interzisa pe teritoriul Chinei. Analistii sunt de parere ca liderii de la Beijing, in particular, s-au simtit intimidati dupa ce au vazut rolul pe care social media l-a jucat in timpul Primaverii Arabe si, in 2009, in timpul „Revolutiei Verzi” din Iran. Cu toate acestea, asta nu a oprit Twitter sa angajeze in functia de senior executiv un chinez cu scopul de a investi in promovarea produsului social media, in tara unde acesta continua sa fie interzis.

Google

Gmail este doar unul dintre serviciile Google care au fost restrictionate sever de autoritatile de reglementare chineze. De ani buni, Google poarta o disputa cu liderii chinezi din Beijing pe tema cenzurii. in 2010, Google a redirectionat motorul de cautare in Hong Kong, ceea ce a ajutat piata, iar relatiile au cunoscut o usoara imbunatatire. Userii determinati pot accesa Gmail prin intermediul Virtual Private Network, care mascheaza originea traficului web. insa chiar si aceste eforturi pot fi, uneori, zadarnice in fata asa-numitului Mare Firewall, un proiect de cenzura operat de Partidul Comunist Chinez.

Facebook

China a oprit accesul la Facebook in 2009 si nu sunt semne ca Beijing intentioneaza sa modifice aceasta decizie. Fondatorul retelei de socializare, Mark Zuckerberg, a vizitat China in nenumarate randuri si chiar a dat mana cu presedintele Xi Jinping, insa Beijing se mentine pe pozitii.

Snapchat

Chinezii nu au acces nici la Snapchat. Prin mentinerea firmelor externe in afara pietei chineze, companiile de tehnologie autohtone au dezvoltat propriile retele, cel mai popular fiind Weibo. Cu toate acestea, si genul acesta de platforme sunt foarte des cenzurate.

Un studiu recent, realizat de Universitatea Harvard, estimeaza ca 488 de milioane de postari pe social media sunt fabricate, anual, de guvernul chinez intr-un efort sustinut de a distrage atentia de la subiecte sensibile.

Site-uri

Oficialii din Beijing au blocat accesul chinezilor la numeroase site-uri, la un moment dat, inclusiv la cele cu continut pornografic. Cenzura urmareste si sa restrictioneze accesul utilizatorilor de internet la site-urile ce critica Partidul Comunist sau dezbat teme sensibile precum drepturile omului.

Filme straine

Reglementarile impuse de autoritatile chineze permit doar unui numar de 34 de filme straine sa ruleze in cinematografe, in fiecare an si limiteaza sever accesul productiilor blockbuster de la Hollywood. Chiar si cele care sunt acceptate sunt supuse unei oarecare cenzuri din partea guvernului chinez, care elimina orice este considerat drept o ofensa de catre Partidul Comunist.

Carti electronice si videouri

Ultima piedica pusa de regimul de la Beijing a fost pusa continutului digital. in ultimele luni, cartile furnizate electronic de Apple sau filmele pe iTunes au fost interzise.

Cazinouri

Beijing a scos din circuit jocurile de noroc in 1949 si, de atunci, cazinourile nu au mai avut voie sa opereze in China. Cu toate acestea, multi chinezi gusta jocurile de noroc, o traditie, de altfel, ce dateaza de mii de ani. Cenzura nu ii opreste, insa, pe antreprenorii chinezi din a desfasura astfel de jocuri pe ascuns sau de a infiinta loterii private.

Carti

Administratia de Stat a Republicii Populare Chineze pentru Presa filtreaza toate cartile inainte de publicarea lor in China, iar cenzura implica proceduri standard de operare. Criticile in domeniul drepturilor omului, Tibetul sau Partidul Comunist nu sunt admise in dezbateri. Editorii nu au decat sa aleaga intre a fi cenzurati sau a pierde un potential public format din 1,4 milioane de cititori.

Sursa. descoperar.o
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii