ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-05-2016, ora 09:56

Zatul de cafea, un biocombustibil valoros si nepoluant

Articol de Madalina Irimia
O firma din Marea Britanie numita Bio-Bean transforma anual 50.000 de tone de zat de cafea in peleti, un combustibil natural care arde fara a produce emisii de carbon.
Cele cateva lingurite de zat care raman dupa prepararea cafelei de dimineata in fiecare locuinta par fara importanta, dar colectarea acestui reziduu natural dintr-un oras intreg poate genera o sursa de energie valoroasa.

Gradinarii si producatorii de compost stiu deja cat de util este acest material reciclabil, dar compania Bio-Bean a reusit sa-i dea alta destinatie. inca de la infiintarea sa in 2014, firma a lansat un serviciu de colectare a zatului de cafea de pe teritoriul intregii tari si a deschis o fabrica de reciclare a acestuia.
Peletii naturali produsi aici sunt folositi in principal pentru alimentarea de centrale termice si boilere industriale. Compania reuseste pentru moment sa recicleze in jur de 10% din zatul de cafea din Marea Britanie, in jur de 50.000 de tone anual, cu ajutorul caruia poate furniza energia echivalenta alimentarii a 15.000 de locuinte.

Combustiblul pe baza de zat de cafea are o putere calorica mai mare decat a lemnului, iar costurile reciclarii sunt mult mai mici decat in cazul altor reziduuri naturale. Colectarea lui este binevenita si pentru patronii de cafenele sau restaurante, de exemplu, care se bucura astfel ca scapa de grija gestionarii deseurilor.
In prezent, compania se gandeste si la alte utilizari ale zatului de cafea, cum ar fi producerea de brichete pentru gratar sau pentru seminee, precum si obtinerea unor combustibili lichizi similiari biodiesel-ului.

Fondatorul companiei, Arthur Kay, spune ca visul sau este sa poata alimenta autobuzele din Londra cu combustibilii pe baza de cafea si estimeaza ca zatul produs in oras este suficient pentru a asigura acest lucru.
Exista si alte initiative care au la baza reciclarea reziduurilor produse in urma consumului de cafea, cum ar fi utilizarea filtrelor. Vilma Farrel, o fosta jurnalista din Brazilia care acum locuieste la New York, a devenit celebra datorita lampilor si veiozelor pe care le confectioneaza cu ajutorul filtrelor de cafea folosite, pe care le colecteaza personal din restaurante si pe care le coloreaza cu acuarele.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: cafea, zat, biocombustibil
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii