A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675467.7061.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

ZF: Guvernul Ponta a venit cu doua valuri de majorari de taxe in acest an, iar in 2014 va fi al treilea val. Cum sa-si revina economia?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
09-11-2013, ora 17:09

ZF: Guvernul Ponta a venit cu doua valuri de majorari de taxe in acest an, iar in 2014 va fi al treilea val. Cum sa-si revina economia?

Articol de Cristian Amariei

Romania ramane intr-un „cerc vicios“ cu o crestere economica slaba, care nu creeaza locuri de munca si venituri mai mari la buget, in conditiile in care sunt introduse periodic taxe noi sau sunt majorate unele impozite existente, intr-o economie care nu performeaza bine, apreciaza analistii, scrie Ziarul Financiar.

Reducerile de taxe ar putea stimula redresarea economiei, dar nu exista spatiu fiscal, in conditiile in care statul nu reuseste sa colecteze mai multi bani, iar evaziunea fiscala nu a fost redusa vizibil. Reducerea contri­butiilor sociale este „un angajament asu­mat“, dupa cum tot repeta oficialii guvernamentali, dar nu este cert momentul implementarii. O reducere a CAS de 5 puncte procentuale ar avea un impact de 1% din PIB intr-un an, ceea ce este o suma foarte mare.

Problema de fond este ca economia performeaza foarte slab, daca excludem agricultura. Suntem practic intr-un cerc vicios, introducand taxe noi sau suplimentandu-le pe cele existente intr-o economie care nu performeaza bine mentinem economia intr-o zona de crestere economica slaba, sub potential, care nu este in masura sa conduca la cresterea numarului de locuri de munca si la cresteri semnificative sustenabile ale veniturilor“, spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Si analistul economic Aurelian Dochia apreciaza ca economia este intr-un cerc vicios si sustine ca noile taxe vor afecta si consumatorii.

Pentru a compensa majorarile de pensii si salarii din 2014, guvernul a venit cu o crestere a fiscalitatii - indexarea accizelor cu inflatia, taxarea suplimentara a carburantilor cu 7 eurocenti la litrul de carburant, cresterea redeventelor cu 25% (dar nu pentru petrol si gaze), precum si impozitarea altor constructii decat cladirile. Practic, guvernul extrage din economie peste 600 mil. euro prin noile taxe pe benzina si activele companiilor, potrivit estimarilor ZF, iar analistii au spus ca noile taxe vor afecta indirect si populatia, consumul, lasand mai putini bani in buzunare.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a declarat ca a fost luat prin surprindere de masurile anuntate de guvern, in special de cea care vizeaza stalpii de electricitate. „Sunt luat prin surprindere de o taxare a stalpilor de electricitate. Transelectrica va incarca factura consumatorului? Deodata au aruncat pe masa o problematica foarte larga, nediscutata cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe“, a spus Pogonaru, citat de Mediafax. El considera ca majorarea accizelor la carburanti va afecta nivelul de trai, oamenii urmand sa renunte sa foloseasca masinile.

CITESTE AICI TEXTUL INTEGRAL DIN ZF.RO.

Foto: evz.ro

     
Tag-uri: Guvern, majorari, economie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii