ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
28-03-2011, ora 19:06

Wikileaks: Consilier UE - "Mafia joaca un rol daunator si secret in Romania"

Articol de Alexandra Stefanescu

Consilierul UE Onno Simmons a precizat ca " unele surse ar fi spus ca exista o « intelegere» intre « anumite grupuri arabe» si Guvernul Romaniei: « Lasati-ne sa spalam bani (in Romania) si nu vom ataca tinte romanesti» " , potrivit unei telegrame Wikileaks, citata de Hotnews.

Wikileaks relateaza evenimente din 2006 si are ca subiect " Grupul de Acţiune G8 Antiterorism discuta despre dialogul cu Islam, despre crima organizata si siguranta frontierelor" . In telegrama este prezentata o intalnire " G8 Counter-Terrorism Action Group (CTAG) gazduita de Ambasada Rusiei" , in care Consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons, a precizat ca " Mafia joaca un rol daunator si secret in Romania" . " Remarcand absenta relatarilor de catre presa sau de catre politie a omorurilor intre bande, el a sugerat ca crima organizata din Romania « ar putea fi asa de bine organizata incat nici nu e nevoie sa se impuste intre ei» . El a precizat ca UE nu are informatii specifice in acest moment, manifestandu-si opinia ca grupurile de crima organizata din Romania « stau sub radar» si lucreaza ilegal si in secret cu oficiali ai guvernului" , se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Conform Wikileaks, Simmons " a atras atentia ca unele surse ar fi spus ca exista o « inţelegere» intre « anumite grupuri arabe» si guvernul Romaniei: « Lasati-ne sa spalam bani (in Romania) si nu vom ataca tinte romanesti» . Mai tarziu in discutie, acesta a precizat ca « operatiunile PKK sunt finantate de catre operatiuni ilegale in Romania» (Comentariu (n. r. al ambasadei SUA): In timpul discutiei, Simmons a recunoscut ca nu are probe materiale pentru ceea ce a sustinut, sugerand ca « poate colegii nostri din SUA au mai multe informatii» . Simmons e cunoscut in randurile diplomatice din Bucuresti ca fiind una dintre cele mai sceptice voci in ceea ce priveste progresul Romaniei catre integrare europeana" .

SUA implicate in comunitatea islamica din Romania

La finalul telegramei, mai figureaza faptul ca adjunctul misiunii diplomatice la Bucuresti, Mark Taplin a precizat ca " Ambasada va continua eforturile sale de a se implica intr-un dialog substantial cu comunitatea moderata islamica din Romania" si ca " ofiterii Ambasadei se intalnesc regulat cu lideri musulmani; Muftiatul din Romania a fost de acord sa participe intr-un program de Vizite Internationale" .

Intr-o alta telegrama, se vorbeste despre implicarea Statelor Unite in comunitatea islamica din Romania si despre nemultumirea Ambasadei Turciei cu privire la aceasta problema. " Ambasadorul Turciei in Romania ii cere Muftiatului din Romania, Yusuf Muurat, sa reziste eforturilor Ambasadei americane de a se implica in comunitatea musulmana din Romania. (. . . ) Muftiatul a spus oficialilor ambasadei in 21 martie ca, din cauza opozitiei ambasadorului Turciei Ahmet Rifat Okcun, Ambasada SUA nu ar trebui sa mai urmareasca ideea de a asista la renovarea unui mausoleu islamic deteriorat in apropiere de Constanta. Muftiatul a propus anterior ca mausoleul sa fie reparat printr-un grant al Fondului Ambasadei pentru Prezervare Culturala" , se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Potrivit sursei citate, intr-un comentariu propriu al ambasadei, se spune: " Nu avem nicio intentie sa diminuam eforturile noastre de a extinde contactul cu comunitatea crescanda de musulmani din Romania. (. . . ) In acelasi timp, influenta Turca asupra comunitatii locale de musulmani - care este concentrata in mare in Constanta si in zona Marii Negre - este reala. In timp ce facem eforturi sa imbunatatim bazele militare din Romania din aceeasi zona pentru a fi folosite de militari americani, planuim sa atingem unele dintre comunitatile despre care Okcun (n. r. Ambasadorul Turciei) considera cu sunt « ale lui» pentru a ne asigura ca avem un dialog pozitiv si direct" .

Documentele Wikileaks vizeaza politicienii romani

Hotnews a facut publice o serie de materiale despre care sustine ca fac parte din telegramele obtinute de Wikileaks, organizatia condusa de Julian Assange. Documentele fac referire la Romania si la persoanje proeminente din viata politica romaneasca.

Potrivit telegramelor secrete, Ambasada SUA la Bucuresti se arata deosebit de interesata de pastrarea influentei politico-economice pe care o are asupra Romaniei, prin intermediul presedintelui. " Basescu, omul americanilor" . Tot despre seful statului, din telegramele WikiLeaks reiese ca " Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui" si ca " Basescu i-a spus directorului FBI ca si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA" . Un alt document face referire la coruptia din Romania si la reformele din justitie. In acest caz este vizat dosarul lui Adrian Nastase, precizand ca " Trimiterea lui Nastase in judecata s-a hotarat la Cotroceni" .

Pro-americanul Basescu

Daca ambasadele il catalogheaza pe seful statului drept " pro-american" , de cealalta parte, Mircea Geoana este considerat ca fiind parlamentarul roman care a incercat sa-I manipuleze pe americani pentru a ajunge premier. Totodata, in alte documente secrete obtinute de Wikileaks, americanii se arata ingrijorati de oemenii de afaceri romani, inclinati spre zona de influenta rusa. " Ambasada SUA: Oligarhii din Romania sunt unelte rusesti" . Materialul face referire la nume importante din politica romaneasca, precum Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu sau Varujan Vosganian.

Suspendarea din 2007 a presedintelui Basescu era un moment politic care ii ingrijora pe oficialii SUA, mai arata documentele Wikileaks. Totodata suspendarea presedintelui in 2007 le-a dat emotii americanilor. Ambasadorul SUA la Bucuresti se arata ingrijorat, intr-o telegrama din 2007, ca, daca " pro-americanul" Basescu isi va pierde functia la sefia Palamentului, atunci parteneriatul dintre SUA si Romania ar putea fi pus in pericol, existand riscul interventiei Federatiei Ruse in Romania.

Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui

Intr-o alta telegrama WikiLeaks, oficialii americani critica modul ironic prin care Traian Basescu l-a indepartat pe Crin Antonescu din campania electorala amintind de sinuciderea sotiei liderului PNL.

" Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu" , se arata intr-o telegrama din 2009 cu subiectul: ' PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu' .

Basescu si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA

In 2006, dupa vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania, diplomatii americani scriau, intr-o telegrama secreta, ca " Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA" . Acestia au mai atras atentia asupra influentei rusesti din Romania.

" Maior a indicat « interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere» drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca « factorul rusesc» este foarte prezent in crima organizata din Romania" , se arata in telegrama.

Trimiterea lui Nastase in judecata a fost hotarata la Cotroceni

Pe de alta parte, intr-un alt document se face referire la dosarul lui Adrian Nastase. Pe 17 februarie, Basescu a intrunit de urgenta un " summit pe justitie" la Palatul Cotroceni. La intalnire au fost prezenti ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, presedintele CSM, Virgil Andreies, si vicepresedintele CSM Bogdan Licu, se arata in telegrama Wikileaks.

Telegrama din 2009, cu titlul " O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania" , prezinta o replica, atribuita presedintelui Basescu, cu ocazia intalirii de la Cotroceni, la care Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi declarat: " Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public - fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu" , conform telegramei.

Geoana i-a manipulat pe americani ca sa ajunga premier

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost si el amintit in documentele ambasadorilor americani. Astfel, in 2007, Mircea Geoana le-ar fi marturisit diplomatilor americani ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul " l-ar omori" daca afla.

" El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu, inclusiv printr-o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea sa garanteze ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv" , releva telegrama WikiLeaks.

" Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui « Mare Proiect National» , care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE" .

Conform telegramei, " Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei " .

Oligarhii din Romania, legaturi rusesti

Ambasada SUA la Bucuresti a realizat, in 2007, o clasificare a " oligarhilor" romani, printre care se numara Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae si Gigi Becali. In acest clasament, ambasada SUA ii aminteste si pe Atilla Verestoy, fratii Micula, Ion Tiriac si Adrian Nastase.

Foto: nymag. com, carcabot. ro, badpolitics. ro

     
Tag-uri:

Consilierul UE Onno Simmons a precizat ca " unele surse ar fi spus ca exista o « intelegere» intre « anumite grupuri arabe» si Guvernul Romaniei: « Lasati-ne sa spalam bani (in Romania) si nu vom ataca tinte romanesti» " , potrivit unei telegrame Wikileaks, citata de Hotnews.

, Wikileaks relateaza evenimente din 2006 si are ca subiect " Grupul de Acţiune G8 Antiterorism discuta despre dialogul cu Islam, despre crima organizata si siguranta frontierelor" . In telegrama este prezentata o intalnire " G8 Counter-Terrorism Action Group (CTAG) gazduita de Ambasada Rusiei" , in care Consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons, a precizat ca " Mafia joaca un rol daunator si secret in Romania" . " Remarcand absenta relatarilor de catre presa sau de catre politie a omorurilor intre bande, el a sugerat ca crima organizata din Romania « ar putea fi asa de bine organizata incat nici nu e nevoie sa se impuste intre ei» . El a precizat ca UE nu are informatii specifice in acest moment, manifestandu-si opinia ca grupurile de crima organizata din Romania « stau sub radar» si lucreaza ilegal si in secret cu oficiali ai guvernului" , se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Conform Wikileaks, Simmons " a atras atentia ca unele surse ar fi spus ca exista o « inţelegere» intre « anumite grupuri arabe» si guvernul Romaniei: « Lasati-ne sa spalam bani (in Romania) si nu vom ataca tinte romanesti» . Mai tarziu in discutie, acesta a precizat ca « operatiunile PKK sunt finantate de catre operatiuni ilegale in Romania» (Comentariu (n. r. al ambasadei SUA): In timpul discutiei, Simmons a recunoscut ca nu are probe materiale pentru ceea ce a sustinut, sugerand ca « poate colegii nostri din SUA au mai multe informatii» . Simmons e cunoscut in randurile diplomatice din Bucuresti ca fiind una dintre cele mai sceptice voci in ceea ce priveste progresul Romaniei catre integrare europeana" .

SUA implicate in comunitatea islamica din Romania" title="Stiri despre Wikileaks relateaza evenimente din 2006 si are ca subiect " Grupul de Acţiune G8 Antiterorism discuta despre dialogul cu Islam, despre crima organizata si siguranta frontierelor" . In telegrama este prezentata o intalnire " G8 Counter-Terrorism Action Group (CTAG) gazduita de Ambasada Rusiei" , in care Consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons, a precizat ca " Mafia joaca un rol daunator si secret in Romania" . " Remarcand absenta relatarilor de catre presa sau de catre politie a omorurilor intre bande, el a sugerat ca crima organizata din Romania « ar putea fi asa de bine organizata incat nici nu e nevoie sa se impuste intre ei» . El a precizat ca UE nu are informatii specifice in acest moment, manifestandu-si opinia ca grupurile de crima organizata din Romania « stau sub radar» si lucreaza ilegal si in secret cu oficiali ai guvernului" , se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Conform Wikileaks, Simmons " a atras atentia ca unele surse ar fi spus ca exista o « inţelegere» intre « anumite grupuri arabe» si guvernul Romaniei: « Lasati-ne sa spalam bani (in Romania) si nu vom ataca tinte romanesti» . Mai tarziu in discutie, acesta a precizat ca « operatiunile PKK sunt finantate de catre operatiuni ilegale in Romania» (Comentariu (n. r. al ambasadei SUA): In timpul discutiei, Simmons a recunoscut ca nu are probe materiale pentru ceea ce a sustinut, sugerand ca « poate colegii nostri din SUA au mai multe informatii» . Simmons e cunoscut in randurile diplomatice din Bucuresti ca fiind una dintre cele mai sceptice voci in ceea ce priveste progresul Romaniei catre integrare europeana" .

SUA implicate in comunitatea islamica din Romania">Wikileaks relateaza evenimente din 2006 si are ca subiect " Grupul de Acţiune G8 Antiterorism discuta despre dialogul cu Islam, despre crima organizata si siguranta frontierelor" . In telegrama este prezentata o intalnire " G8 Counter-Terrorism Action Group (CTAG) gazduita de Ambasada Rusiei" , in care Consilierul Uniunii Europene, Onno Simmons, a precizat ca " Mafia joaca un rol daunator si secret in Romania" . " Remarcand absenta relatarilor de catre presa sau de catre politie a omorurilor intre bande, el a sugerat ca crima organizata din Romania « ar putea fi asa de bine organizata incat nici nu e nevoie sa se impuste intre ei» . El a precizat ca UE nu are informatii specifice in acest moment, manifestandu-si opinia ca grupurile de crima organizata din Romania « stau sub radar» si lucreaza ilegal si in secret cu oficiali ai guvernului" , se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Conform Wikileaks, Simmons " a atras atentia ca unele surse ar fi spus ca exista o « inţelegere» intre « anumite grupuri arabe» si guvernul Romaniei: « Lasati-ne sa spalam bani (in Romania) si nu vom ataca tinte romanesti» . Mai tarziu in discutie, acesta a precizat ca « operatiunile PKK sunt finantate de catre operatiuni ilegale in Romania» (Comentariu (n. r. al ambasadei SUA): In timpul discutiei, Simmons a recunoscut ca nu are probe materiale pentru ceea ce a sustinut, sugerand ca « poate colegii nostri din SUA au mai multe informatii» . Simmons e cunoscut in randurile diplomatice din Bucuresti ca fiind una dintre cele mai sceptice voci in ceea ce priveste progresul Romaniei catre integrare europeana" .

SUA implicate in comunitatea islamica din Romania,

La finalul telegramei, mai figureaza faptul ca adjunctul misiunii diplomatice la Bucuresti, Mark Taplin a precizat ca " Ambasada va continua eforturile sale de a se implica intr-un dialog substantial cu comunitatea moderata islamica din Romania" si ca " ofiterii Ambasadei se intalnesc regulat cu lideri musulmani; Muftiatul din Romania a fost de acord sa participe intr-un program de Vizite Internationale" .

Intr-o alta telegrama, se vorbeste despre implicarea Statelor Unite in comunitatea islamica din Romania si despre nemultumirea Ambasadei Turciei cu privire la aceasta problema. " Ambasadorul Turciei in Romania ii cere Muftiatului din Romania, Yusuf Muurat, sa reziste eforturilor Ambasadei americane de a se implica in comunitatea musulmana din Romania. (. . . ) Muftiatul a spus oficialilor ambasadei in 21 martie ca, din cauza opozitiei ambasadorului Turciei Ahmet Rifat Okcun, Ambasada SUA nu ar trebui sa mai urmareasca ideea de a asista la renovarea unui mausoleu islamic deteriorat in apropiere de Constanta. Muftiatul a propus anterior ca mausoleul sa fie reparat printr-un grant al Fondului Ambasadei pentru Prezervare Culturala" , se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Potrivit sursei citate, intr-un comentariu propriu al ambasadei, se spune: " Nu avem nicio intentie sa diminuam eforturile noastre de a extinde contactul cu comunitatea crescanda de musulmani din Romania. (. . . ) In acelasi timp, influenta Turca asupra comunitatii locale de musulmani - care este concentrata in mare in Constanta si in zona Marii Negre - este reala. In timp ce facem eforturi sa imbunatatim bazele militare din Romania din aceeasi zona pentru a fi folosite de militari americani, planuim sa atingem unele dintre comunitatile despre care Okcun (n. r. Ambasadorul Turciei) considera cu sunt « ale lui» pentru a ne asigura ca avem un dialog pozitiv si direct" .

Documentele Wikileaks vizeaza politicienii romani

" title="Stiri despre

La finalul telegramei, mai figureaza faptul ca adjunctul misiunii diplomatice la Bucuresti, Mark Taplin a precizat ca " Ambasada va continua eforturile sale de a se implica intr-un dialog substantial cu comunitatea moderata islamica din Romania" si ca " ofiterii Ambasadei se intalnesc regulat cu lideri musulmani; Muftiatul din Romania a fost de acord sa participe intr-un program de Vizite Internationale" .

Intr-o alta telegrama, se vorbeste despre implicarea Statelor Unite in comunitatea islamica din Romania si despre nemultumirea Ambasadei Turciei cu privire la aceasta problema. " Ambasadorul Turciei in Romania ii cere Muftiatului din Romania, Yusuf Muurat, sa reziste eforturilor Ambasadei americane de a se implica in comunitatea musulmana din Romania. (. . . ) Muftiatul a spus oficialilor ambasadei in 21 martie ca, din cauza opozitiei ambasadorului Turciei Ahmet Rifat Okcun, Ambasada SUA nu ar trebui sa mai urmareasca ideea de a asista la renovarea unui mausoleu islamic deteriorat in apropiere de Constanta. Muftiatul a propus anterior ca mausoleul sa fie reparat printr-un grant al Fondului Ambasadei pentru Prezervare Culturala" , se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Potrivit sursei citate, intr-un comentariu propriu al ambasadei, se spune: " Nu avem nicio intentie sa diminuam eforturile noastre de a extinde contactul cu comunitatea crescanda de musulmani din Romania. (. . . ) In acelasi timp, influenta Turca asupra comunitatii locale de musulmani - care este concentrata in mare in Constanta si in zona Marii Negre - este reala. In timp ce facem eforturi sa imbunatatim bazele militare din Romania din aceeasi zona pentru a fi folosite de militari americani, planuim sa atingem unele dintre comunitatile despre care Okcun (n. r. Ambasadorul Turciei) considera cu sunt « ale lui» pentru a ne asigura ca avem un dialog pozitiv si direct" .

Documentele Wikileaks vizeaza politicienii romani

">

La finalul telegramei, mai figureaza faptul ca adjunctul misiunii diplomatice la Bucuresti, Mark Taplin a precizat ca " Ambasada va continua eforturile sale de a se implica intr-un dialog substantial cu comunitatea moderata islamica din Romania" si ca " ofiterii Ambasadei se intalnesc regulat cu lideri musulmani; Muftiatul din Romania a fost de acord sa participe intr-un program de Vizite Internationale" .

Intr-o alta telegrama, se vorbeste despre implicarea Statelor Unite in comunitatea islamica din Romania si despre nemultumirea Ambasadei Turciei cu privire la aceasta problema. " Ambasadorul Turciei in Romania ii cere Muftiatului din Romania, Yusuf Muurat, sa reziste eforturilor Ambasadei americane de a se implica in comunitatea musulmana din Romania. (. . . ) Muftiatul a spus oficialilor ambasadei in 21 martie ca, din cauza opozitiei ambasadorului Turciei Ahmet Rifat Okcun, Ambasada SUA nu ar trebui sa mai urmareasca ideea de a asista la renovarea unui mausoleu islamic deteriorat in apropiere de Constanta. Muftiatul a propus anterior ca mausoleul sa fie reparat printr-un grant al Fondului Ambasadei pentru Prezervare Culturala" , se arata in telegrama, potrivit Hotnews.

Potrivit sursei citate, intr-un comentariu propriu al ambasadei, se spune: " Nu avem nicio intentie sa diminuam eforturile noastre de a extinde contactul cu comunitatea crescanda de musulmani din Romania. (. . . ) In acelasi timp, influenta Turca asupra comunitatii locale de musulmani - care este concentrata in mare in Constanta si in zona Marii Negre - este reala. In timp ce facem eforturi sa imbunatatim bazele militare din Romania din aceeasi zona pentru a fi folosite de militari americani, planuim sa atingem unele dintre comunitatile despre care Okcun (n. r. Ambasadorul Turciei) considera cu sunt « ale lui» pentru a ne asigura ca avem un dialog pozitiv si direct" .

Documentele Wikileaks vizeaza politicienii romani

, Hotnews a facut publice o serie de materiale despre care sustine ca fac parte din telegramele obtinute de Wikileaks, organizatia condusa de Julian Assange. Documentele fac referire la Romania si la persoanje proeminente din viata politica romaneasca.

Potrivit telegramelor secrete, Ambasada SUA la Bucuresti se arata deosebit de interesata de pastrarea influentei politico-economice pe care o are asupra Romaniei, prin intermediul presedintelui. " Basescu, omul americanilor" .   Tot despre seful statului, din telegramele WikiLeaks reiese ca " Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui" si ca " Basescu  i-a spus directorului FBI ca si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA" . Un alt document face referire la coruptia din Romania si la reformele din justitie. In acest caz este vizat dosarul lui Adrian Nastase, precizand ca " Trimiterea lui Nastase in judecata s-a hotarat la Cotroceni" .

Pro-americanul Basescu

Daca ambasadele il catalogheaza pe seful statului drept " pro-american" , de cealalta parte, Mircea Geoana este considerat ca fiind parlamentarul roman care a incercat sa-I manipuleze pe americani pentru a ajunge premier.   Totodata, in alte documente secrete obtinute de Wikileaks, americanii se arata ingrijorati de oemenii de afaceri romani, inclinati spre zona de influenta rusa. " Ambasada SUA: Oligarhii din Romania sunt unelte rusesti" . Materialul face referire la nume importante din politica romaneasca, precum Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu sau Varujan Vosganian.

Suspendarea din 2007 a presedintelui Basescu era un moment politic care ii ingrijora pe oficialii SUA, mai arata documentele Wikileaks. Totodata suspendarea presedintelui in 2007 le-a dat emotii americanilor. Ambasadorul SUA la Bucuresti se arata ingrijorat, intr-o telegrama din 2007, ca, daca " pro-americanul" Basescu isi va pierde functia la sefia Palamentului, atunci parteneriatul dintre SUA si Romania ar putea fi pus in pericol, existand riscul interventiei  Federatiei Ruse  in Romania.

Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui

Intr-o alta telegrama WikiLeaks, oficialii americani critica modul ironic prin care Traian Basescu l-a indepartat pe Crin Antonescu din campania electorala amintind de sinuciderea sotiei liderului PNL.

" Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu" , se arata intr-o telegrama din 2009 cu subiectul: ' PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu' .

Basescu si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA

In 2006, dupa vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania, diplomatii americani scriau, intr-o telegrama secreta, ca " Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA" . Acestia au mai atras atentia asupra influentei rusesti din Romania.

" Maior a indicat « interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere» drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca « factorul rusesc» este foarte prezent in crima organizata din Romania" , se arata in telegrama.

Trimiterea lui Nastase in judecata a fost hotarata la Cotroceni

Pe de alta parte, intr-un alt document se face referire la dosarul lui Adrian Nastase.   Pe 17 februarie, Basescu a intrunit de urgenta un " summit pe justitie" la Palatul Cotroceni. La intalnire au fost prezenti ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, presedintele CSM, Virgil Andreies, si vicepresedintele CSM Bogdan Licu, se arata in telegrama Wikileaks.

Telegrama din 2009, cu titlul " O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania" , prezinta o replica, atribuita presedintelui Basescu, cu ocazia intalirii de la Cotroceni, la care Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi declarat: " Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public - fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu" , conform telegramei.

Geoana i-a manipulat pe americani ca sa ajunga premier" title="Stiri despre Hotnews a facut publice o serie de materiale despre care sustine ca fac parte din telegramele obtinute de Wikileaks, organizatia condusa de Julian Assange. Documentele fac referire la Romania si la persoanje proeminente din viata politica romaneasca.

Potrivit telegramelor secrete, Ambasada SUA la Bucuresti se arata deosebit de interesata de pastrarea influentei politico-economice pe care o are asupra Romaniei, prin intermediul presedintelui. " Basescu, omul americanilor" .   Tot despre seful statului, din telegramele WikiLeaks reiese ca " Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui" si ca " Basescu  i-a spus directorului FBI ca si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA" . Un alt document face referire la coruptia din Romania si la reformele din justitie. In acest caz este vizat dosarul lui Adrian Nastase, precizand ca " Trimiterea lui Nastase in judecata s-a hotarat la Cotroceni" .

Pro-americanul Basescu

Daca ambasadele il catalogheaza pe seful statului drept " pro-american" , de cealalta parte, Mircea Geoana este considerat ca fiind parlamentarul roman care a incercat sa-I manipuleze pe americani pentru a ajunge premier.   Totodata, in alte documente secrete obtinute de Wikileaks, americanii se arata ingrijorati de oemenii de afaceri romani, inclinati spre zona de influenta rusa. " Ambasada SUA: Oligarhii din Romania sunt unelte rusesti" . Materialul face referire la nume importante din politica romaneasca, precum Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu sau Varujan Vosganian.

Suspendarea din 2007 a presedintelui Basescu era un moment politic care ii ingrijora pe oficialii SUA, mai arata documentele Wikileaks. Totodata suspendarea presedintelui in 2007 le-a dat emotii americanilor. Ambasadorul SUA la Bucuresti se arata ingrijorat, intr-o telegrama din 2007, ca, daca " pro-americanul" Basescu isi va pierde functia la sefia Palamentului, atunci parteneriatul dintre SUA si Romania ar putea fi pus in pericol, existand riscul interventiei  Federatiei Ruse  in Romania.

Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui

Intr-o alta telegrama WikiLeaks, oficialii americani critica modul ironic prin care Traian Basescu l-a indepartat pe Crin Antonescu din campania electorala amintind de sinuciderea sotiei liderului PNL.

" Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu" , se arata intr-o telegrama din 2009 cu subiectul: ' PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu' .

Basescu si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA

In 2006, dupa vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania, diplomatii americani scriau, intr-o telegrama secreta, ca " Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA" . Acestia au mai atras atentia asupra influentei rusesti din Romania.

" Maior a indicat « interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere» drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca « factorul rusesc» este foarte prezent in crima organizata din Romania" , se arata in telegrama.

Trimiterea lui Nastase in judecata a fost hotarata la Cotroceni

Pe de alta parte, intr-un alt document se face referire la dosarul lui Adrian Nastase.   Pe 17 februarie, Basescu a intrunit de urgenta un " summit pe justitie" la Palatul Cotroceni. La intalnire au fost prezenti ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, presedintele CSM, Virgil Andreies, si vicepresedintele CSM Bogdan Licu, se arata in telegrama Wikileaks.

Telegrama din 2009, cu titlul " O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania" , prezinta o replica, atribuita presedintelui Basescu, cu ocazia intalirii de la Cotroceni, la care Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi declarat: " Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public - fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu" , conform telegramei.

Geoana i-a manipulat pe americani ca sa ajunga premier">Hotnews a facut publice o serie de materiale despre care sustine ca fac parte din telegramele obtinute de Wikileaks, organizatia condusa de Julian Assange. Documentele fac referire la Romania si la persoanje proeminente din viata politica romaneasca.

Potrivit telegramelor secrete, Ambasada SUA la Bucuresti se arata deosebit de interesata de pastrarea influentei politico-economice pe care o are asupra Romaniei, prin intermediul presedintelui. " Basescu, omul americanilor" .   Tot despre seful statului, din telegramele WikiLeaks reiese ca " Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui" si ca " Basescu  i-a spus directorului FBI ca si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA" . Un alt document face referire la coruptia din Romania si la reformele din justitie. In acest caz este vizat dosarul lui Adrian Nastase, precizand ca " Trimiterea lui Nastase in judecata s-a hotarat la Cotroceni" .

Pro-americanul Basescu

Daca ambasadele il catalogheaza pe seful statului drept " pro-american" , de cealalta parte, Mircea Geoana este considerat ca fiind parlamentarul roman care a incercat sa-I manipuleze pe americani pentru a ajunge premier.   Totodata, in alte documente secrete obtinute de Wikileaks, americanii se arata ingrijorati de oemenii de afaceri romani, inclinati spre zona de influenta rusa. " Ambasada SUA: Oligarhii din Romania sunt unelte rusesti" . Materialul face referire la nume importante din politica romaneasca, precum Mircea Geoana, Calin Popescu Tariceanu sau Varujan Vosganian.

Suspendarea din 2007 a presedintelui Basescu era un moment politic care ii ingrijora pe oficialii SUA, mai arata documentele Wikileaks. Totodata suspendarea presedintelui in 2007 le-a dat emotii americanilor. Ambasadorul SUA la Bucuresti se arata ingrijorat, intr-o telegrama din 2007, ca, daca " pro-americanul" Basescu isi va pierde functia la sefia Palamentului, atunci parteneriatul dintre SUA si Romania ar putea fi pus in pericol, existand riscul interventiei  Federatiei Ruse  in Romania.

Basescu l-a indepartat pe Antonescu facand o remarca despre sinuciderea sotiei lui

Intr-o alta telegrama WikiLeaks, oficialii americani critica modul ironic prin care Traian Basescu l-a indepartat pe Crin Antonescu din campania electorala amintind de sinuciderea sotiei liderului PNL.

" Pentru moment, campania lui Basescu a atins, probabil, punctul cel mai de jos. Intr-una dintre putinele mutari gresite, presedintele in functie l-a determinat pe Antonescu sa se rupa definitiv de el, facand o nepotrivita referire in timpul unei dezbateri la suferinta indelungata si la sinuciderea sotiei lui Antonescu" , se arata intr-o telegrama din 2009 cu subiectul: ' PNL il sprijina pe Geoana, izolandu-l si mai mult pe presedintele in exercitiu Basescu' .

Basescu si-ar dori o prezenta a FBI in Romania la fel de activa ca a CIA

In 2006, dupa vizita efectuata de directorul FBI Robert Muller in Romania, diplomatii americani scriau, intr-o telegrama secreta, ca " Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA" . Acestia au mai atras atentia asupra influentei rusesti din Romania.

" Maior a indicat « interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere» drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca « factorul rusesc» este foarte prezent in crima organizata din Romania" , se arata in telegrama.

Trimiterea lui Nastase in judecata a fost hotarata la Cotroceni

Pe de alta parte, intr-un alt document se face referire la dosarul lui Adrian Nastase.   Pe 17 februarie, Basescu a intrunit de urgenta un " summit pe justitie" la Palatul Cotroceni. La intalnire au fost prezenti ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, presedintele CSM, Virgil Andreies, si vicepresedintele CSM Bogdan Licu, se arata in telegrama Wikileaks.

Telegrama din 2009, cu titlul " O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania" , prezinta o replica, atribuita presedintelui Basescu, cu ocazia intalirii de la Cotroceni, la care Geoana si alti PSD-isti s-au plans ca dosarul Nastase este politic. Basescu ar fi declarat: " Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare in public - fiecare dintre plangerile penale impotriva lui Nastase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu" , conform telegramei.

Geoana i-a manipulat pe americani ca sa ajunga premier,

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost si el amintit in documentele ambasadorilor americani. Astfel, in 2007, Mircea Geoana le-ar fi  marturisit diplomatilor americani ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul " l-ar omori" daca afla.

" El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu,   inclusiv printr-o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea sa garanteze ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv" , releva telegrama WikiLeaks.

" Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui « Mare Proiect National» , care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE" .

Conform telegramei, " Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei " .

Oligarhii din Romania, legaturi rusesti

" title="Stiri despre

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost si el amintit in documentele ambasadorilor americani. Astfel, in 2007, Mircea Geoana le-ar fi  marturisit diplomatilor americani ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul " l-ar omori" daca afla.

" El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu,   inclusiv printr-o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea sa garanteze ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv" , releva telegrama WikiLeaks.

" Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui « Mare Proiect National» , care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE" .

Conform telegramei, " Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei " .

Oligarhii din Romania, legaturi rusesti

">

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost si el amintit in documentele ambasadorilor americani. Astfel, in 2007, Mircea Geoana le-ar fi  marturisit diplomatilor americani ca s-a intalnit de doua ori in secret cu Basescu inainte de suspendarea din 2007 si ca partidul " l-ar omori" daca afla.

" El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu,   inclusiv printr-o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca - fiind bine intentionat - actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea sa garanteze ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv" , releva telegrama WikiLeaks.

" Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui « Mare Proiect National» , care sa includa un efort de revizuire a constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE" .

Conform telegramei, " Geoana a adaugat ca este de departe mai bun decat oricare alt expert in probleme de politica externa din cabinetul Tariceanu si ca doreste sa-si puna expertiza in slujba Romaniei " .

Oligarhii din Romania, legaturi rusesti

, Ambasada SUA la Bucuresti a realizat, in 2007, o clasificare a " oligarhilor" romani, printre care se numara  Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae si Gigi Becali. In acest clasament, ambasada SUA ii aminteste si pe Atilla Verestoy, fratii Micula, Ion Tiriac si Adrian Nastase.

 

Foto: nymag. com, carcabot. ro, badpolitics. ro

" title="Stiri despre Ambasada SUA la Bucuresti a realizat, in 2007, o clasificare a " oligarhilor" romani, printre care se numara  Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae si Gigi Becali. In acest clasament, ambasada SUA ii aminteste si pe Atilla Verestoy, fratii Micula, Ion Tiriac si Adrian Nastase.

 

Foto: nymag. com, carcabot. ro, badpolitics. ro

">Ambasada SUA la Bucuresti a realizat, in 2007, o clasificare a " oligarhilor" romani, printre care se numara  Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu, Ioan Niculae si Gigi Becali. In acest clasament, ambasada SUA ii aminteste si pe Atilla Verestoy, fratii Micula, Ion Tiriac si Adrian Nastase.

 

Foto: nymag. com, carcabot. ro, badpolitics. ro

Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii