ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-12-2015, ora 15:08

Vulcanul Etna a erupt din nou, creand un adevarat spectacol cu foc. A fost cea mai violenta din ultimii 20 de ani - VIDEO

Articol de Cristian Amariei
Cel mai inalt vulcan activ din Europa, Etna, a erupt joi din nou, creand pe cerul Siciliei un adevarat spactacol de flacari, lumini si nori giganti.
Muntele Etna a fost relativ linistit in ultimii doi ani, dar dupa o intensificare a activitatii lui, joi a erupt dramatic, dupa cum puteti vedea in video-ul de mai jos.

Potrivit Institutului National pentru Geofizica si Vulcanologie din Italia, a fost o eruptie scurta, dar cea mai violenta care a avut loc in ultimii 20 de ani.

In urma eruptiei vulcanice, lava s-a extins pe o suprafata de un kilometru, iar anumite jeturi de materie fierbinte au ajuns chiar si la 3 kilometri. Totodata, cantitati mari de cenusa s-au adunat in Mesina, Sicilia si Calabria, unde aeroportul a si fost inchis.

Marele vulcan are cinci cratere si se estimeaza ca este activ de circa 2,5 milioane de ani. Prima eruptie a vulcanului consemnata vreodata a fost in urma cu 6.000 de ani.
in urma eruptiei Etnei se produce o ''furtuna murdara'', un fenomen care consta in producerea luminii intr-un nor vulcanic.

Fenomenul produce o imagine uluitoare cu fulgere si lava. Fenomenul nu are drept rezultat doar o lumina uimitoare, pe care nimeni nu o poate vedea de aproape, ci genereaza si mingi sferice perfecte din sticla.

Se crede ca fragmentele din sticla apar atunci cand nori masivi de cenusa sunt aruncati afara din gura vulcanului, iar particule individuale de cenusa intra in contact si in frecare una impotriva celeilalte, producand suficienta electricitate statica pentru a transforma in explozii de fulger.

Acest fulger ar putea fi cheia crearii sferelor deoarece incalzeste aerul cu nori de cenusa la temperaturi de aproximativ 30.000 de grade Celsius (54.000 grade Fahrenheit), in termen de doar milionimi de secunda. Acesta topeste particulele de sticla intr-un lichid, iar aceste picaturi lichide se prabusesc prin aer si se racesc in sfere mici.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: vulcan, etna, eruptie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii