ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-05-2014, ora 06:00

Vrei sa te lasi de fumat? Un nou studiu arata cat de eficiente sunt tigarile electronice

Articol de Madalina Irimia

Tigarile electronice (dispozitive ce produc un vapor care contine nicotina) par sa fie cel putin la fel de eficiente ca plasturii de nicotina in eforturile oamenilor de a se lasa de fumat, arata un nou studiu.

Pe langa faptul ca ofera o doza de nicotina, tigarile electronice imita si senzatiile fumatului, motiv pentru care multa lume a presupus ca aceste instrumente s-ar putea dovedi utile persoanelor care vor sa se lase de fumat.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda a efectuat primul test clinic in care comparau tigarile electronice cu plasturii de nicotina. Studiul a fost efectuat pe 657 de persoane.

Rezultatele publicate in jurnalul Lancet arata ca 7,3% dintre persoanele care foloseau tigarile electronice reusisera sa se lase de fumat dupa 6 luni de la inceperea studiului, fata de 5,8% dintre persoanele care foloseau plasturi cu nicotina. Cu toate acestea, cercetarea nu a inclus suficient de multi oameni pentru a putea oferi un raspuns definitiv la intrebarea „care este cea mai buna optiune pentru a ma lasa de fumat?”.

Totusi, cercetatorii subliniaza ca dupa sase luni de studiu, 57% dintre persoanele care foloseau tigari electronice injumatatisera numarul de tigari fumate intr-o zi, fata de 41% dintre cei care foloseau plasturi cu nicotina.

Desi rezultatele noastre nu indica o diferenta clara intre tigari electronice si plasturi in ceea ce priveste abandonarea fumatului dupa 6 luni, se pare ca tigarile electronice erau mai eficiente in a-i ajuta pe fumatorii care nu s-au lasat de fumat sa reduca numarul de tigari fumate intr-o zi”, a explicat profesorul Chris Bullen de la Universitatea Auckland.

De asemenea, participantii la studiu pareau sa fie mai entuziasmati de tigarile electronice decat de plasturi. Data fiind popularitatea in crestere a acestor dispozitive in mai multe tari, este nevoie de mai multe studii ample si care sa se desfasoare pe termen lung pentru a clarifica daca aceste dispozitive ar putea sa-si indeplineasca potentialul de a fi instrumente cu ajutorul carora oamenii sa se lase de fumat”, spune specialistul.

Sursa: descopera.ro

Foto: dcnews.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii