ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-04-2016, ora 09:12

Vladimir Putin, PRIMA DECLARATIE despre Panama Papers. Acuzatii dure la adresa SUA

Articol de Cristian Amariei
Presedintele rus Vladimir Putin a negat joi existenta 'oricarui element de coruptie' care ar incrimina cercul sau de apropiati in scandalul 'Panama Papers' si l-a aparat pe prietenul sau Serghei Roldughin, violoncelistul acuzat ca s-ar afla in centrul montajelor financiare ale acestui cerc.

'Ce element de coruptie? Nu exista niciunul', a declarat Putin, cu ocazia unui forum la Sankt-Petersburg, exprimandu-se pentru prima data in mod public cu privire la subiectul Panama Papers.

'Oponentii nostri sunt ingrijorati mai presus de toate de unitatea si consolidarea natiunii ruse (...) incearca sa ne clatine din interior, sa ne faca mai obedienti. Asa incat au creat un produs informational', a afirmat Putin.

Scandalul 'Panama Papers' a dezvaluit o vasta retea de evaziune fiscala, in care sunt implicati inalti responsabili politici, miliardari si celebritati din intreaga lume, scoasa la lumina prin intermediul a 11,5 milioane de documente provenite de la cabinetul de avocatura panamez Mossack Fonseca si aduse in atentia opiniei publice de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ).

Adresandu-se celor prezenti la forumul public de la Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a acuzat SUA ca se afla in spatele acestei ample anchete jurnalistice: 'Au trecut printr-o sita fina aceste paradisuri fiscale, dar umilul dumneavoastra servitor nu figura acolo (...) si atunci ce au facut? Au gasite anumite dintre cunostintele mele si anumiti dintre prietenii mei, sugerand ca activitatile lor aveau un element de coruptie'.

"Wikileaks ne-a aratat ca responsabili si institutii din SUA se afla in spatele" acestei anchete, a indicat Putin, facand referire la o postare pe Twitter prin care Wikileaks ii acuza pe autorii investigatiei ca au fost finantati de agentia americana USAID si de fundatia miliardarului George Soros.

In aceeasi interventie, seful statului rus i-a luat apararea prietenului sau din tinerete Serghei Roldughin, acuzat de 'Panama Papers' ca s-ar afla in centrul montajului de societati-fantoma prin care apropiati ai lui Putin au ascuns pana la 2 miliarde de dolari in paradisuri fiscale.

'Este un om creativ. Multi oameni creativi din Rusia (...) incearca sa faca afaceri si, din cate stiu, si el. Dar care este business-ul lui? Este actionar minoritar al unei societati rusesti. Castiga bani din asta, dar nu miliarde de dolari. Astea sunt prostii, nici vorba de asa ceva', a adaugat liderul de la Kremlin.

'Aproape toti banii pe care ii castiga ii cheltuie pentru a cumpara instrumente muzicale din strainatate si a le aduce in Rusia. Lucruri costisitoare', a explicat Putin, descriindu-l pe Serghei Roldughin drept un 'muzician stralucit'.

'Cu cat vom avea mai multi ca el, cu atat mai bine va fi. Sunt mandru sa am asemenea prieteni', a incheiat presedintele rus, in aplauzele publicului.

A doua zi dupa dezvaluirile ICIJ, Kremlinul a reactionat prin purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, sustinand ca presedintele Putin este 'tinta principala' a anchetei, iar documentele dezvaluite sunt pline de 'inventii si de falsuri', scopul nefiind altul decat 'destabilizarea' Rusiei.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii