ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-10-2016, ora 10:50

Vlad Voiculescu: „Ieftinim majoritatea medicamentelor, in trepte, pentru a evita o criza”

Articol de Cristian Amariei
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca vor fi ieftinite majoritatea medicamentelor emise pe baza de reteta, in trepte, cel mai probabil incepand din primul trimestru al anului viitor.

"Ieftinim majoritatea medicamentelor in Romania, o facem in trepte pentru a evita o noua criza a medicamentelor. Astazi avem pacienti care raman fara medicamente, chiar daca au tot dreptul la ele. Sunt medicamente pentru care nu exista alternative terapeutice. Doar in ultimul an, Ministerul Sanatatii a primit notificari ca vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din Romania. Politica de pret a facut ca in ultimul an unele medicamente sa ajunga atat de ieftine, incat o parte dintre producatori sa nu le mai aduca in Romania si atunci medicamentele pur si simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire in trepte a medicamentelor iesite de sub patent", a explicat ministrul.

Astfel, medicamentele care au iesit de sub patent vor fi ieftine cu 10% in primul an, cu inca 10% in al doilea an, cu inca 15% in al treilea an, ajungandu-se in trei ani la o ieftinire de 35%.

"Vom avea grija de medicamentele esentiale — acelea despre care OMS spune ca ar trebui sa se gaseasca oriunde, din Siberia pana in Sahara. (...) Vorbim de medicamente ieftine, generice, medicamente pe care dorim sa le avem in Romania si credem ca acest lucru este esential. Pentru medicamentele compensate 100% de catre CNAS vom avea un alt regim de pret. Vorbim despre 56 de medicamente, adica aproximativ 5% din totalul existent in Romania. Cand spun medicamente, spun denumiri comune internationale, nu ma refer la fiecare forma a unui medicament. (...) Termenul pentru recalcularea pretului va fi discutat impreuna cu ceilalti parteneri. Noi credem ca fezabil este sa se faca acest lucru in primul trimestru al anului viitor. Reglementarile statului roman se refera strict la medicamentele care sunt emise pe baza de reteta. Medicamentele pe care mergem singuri si ni le cumparam din farmacie au un pret care nu este reglementat, nu a fost reglementat prin ordinul de ministru, nu va fi reglementat prin HG care stabileste pretul maximal pentru medicamente eliberate pe baza de reteta", a adaugat Vlad Voiculescu.

O alta masura care va fi luata vizeaza introducerea obligatiei pentru farmacii si pentru distribuitori sa raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate intr-un sistem electronic.

"Alta problema este ca medicamentele care sunt mai ieftine in Romania sunt luate din Romania de anumite firme si exportate in alte tari din Europa, ca Germania, Franta, Anglia. Unii realizeaza profituri bune in felul acesta, dar pacientii romani raman cateodata fara medicamente. Astfel, noi toti pierdem din cauza acestui export paralel, care de altfel este un proces perfect legal in Europa si pe care nu putem sa il oprim. Atunci cand pacientii raman fara medicamente, este un proces perfect imoral. Este imoral ca medicamentele romanilor sa fie luate din Romania si duse in alte tari. (...) Solutiile pe care le gasim pentru aceasta problema sunt: pe de o parte, sa avem grija ca medicamentele esentiale sa fie disponibile in Romania, (...) pe de alta parte, pregatim o masura implementata printr-un ordin de ministru si printr-o solutie informatica. Este vorba despre introducerea obligatiei pentru farmacii si pentru distribuitori sa raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate intr-un sistem electronic. In cazul scaderii stocurilor sub un anumit prag, MS si ANMDM vor primi alerte si vor putea solicita farmaciei sau distribuitorului respectarea obligatiei de serviciu public prevazut in lege", a sustinut Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a spus ca miercuri va fi facut public proiectul care vizeaza aceste modificari.

O alta masura care va fi adoptata se refera la realizarea unui website ca instrument esential pentru a constata lipsa unor medicamente, site care se va numi www.medicamentelispa.ro.

"(...) Daca vorbim despre lista medicamentelor esentiale compensate 100% in Romania, vorbim de 56 de produse esentiale. Mai bine de jumatate dintre ele au preturi sub 50 de lei. 31% dintre ele au un pret sub 25 de lei. Sunt doar 10 produse care au pret de peste 1.000 de lei. Impactul pentru pacient va fi zero. Ele sunt deja compensate 100%. Impactul pe bugetul de stat va fi de asemenea zero, pentru ca exista taxa clawback", a adaugat ministrul Sanatatii.

El a tinut sa precizeze ca taxa clawback va ramane neatinsa pentru "acest moment".

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CharlesLof,  07.07.2017 00:41

wh0cd204536 clindamycin cream

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii