A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720346351.8702.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Vinerea Patimilor – obiceiuri si superstitii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-04-2012, ora 08:55

Vinerea Patimilor – obiceiuri si superstitii

Articol de Madalina Irimia

In aceasta zi, se pomenesc sfintele si mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunavoie pentru noi. Se mai face inca pomenire de marturisirea mantuitoare facuta de talharul recunoscator care a fost impreuna cu El.

Biserica numeste Patimile Domnului: sfinte – pentru ca Cel ce le-a rabdat este Sfantul Sfintilor, sfintenia insasi; mantuitoare – pentru ca ele sunt pretul cu care Domnul a rascumparat neamul omenesc din robia pacatului; infricosatoare pentru ca nu poate fi ceva mai infricosator decat ocara pe care Facatorul a rabdat-o de la faptura Sa.

In aceasta zi nu se savarseste Liturghia pentru ca insusi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum; este vreme de post total, pentru ca Mirele s-a luat de la noi. (Matei 9, 15). Se fac numai ceasurile imparatesti care ne pun inainte nemarginita smerenie a Domnului, Crucea cea datatoare de viata si credinta talharului.

Seara savarsim denia prohodului Domnului, care este ultima treapta a tanguirii pentru Hristos, inainte de Invierea Sa. Se inconjoara de trei ori biserica cu Sfantul Epitaf – semn al celor trei zile petrecute in mormant.

Obiceiuri si superstitii din Saptamana Mare

- in Vinerea Mare se tine post negru in amintirea Rastignirii lui Iisus. In Vinerea Mare nu se fac copturi. In dimineata de Vineri Mare, inainte de rasarit, oamenii alergau desculti prin roua sau se scaldau in apa curgatoare pentru a fi sanatosi tot anul. In Vinerea Mare nu se mananca urzici, nu se foloseste otet pentru ca pe Cruce, Iisus a fost batut cu urzici, iar buzele au fost udate cu otet. In Vinerea Mare se opreste lucrul, nu se spala, nu se coase, nu se sacrifica pasari sau animale. In unele zone se da cu tamaie in jurul copacilor si caselor pentru a le feri de daunatori, boli, traznet si animale salbatice. Daca ploua in Vinerea Mare se spune ca va fi an manos. In Vinerea Mare fetele nemaritate fac vraji de dragoste pentru a fi cerute de nevasta. In Vinerea Mare nu se savarseste Liturghie, iar mortii nu se ingroapa decat cu batai de toaca.

- ouale de Pasti apara de ghinioane, iar coaja lor, ingropata in pamant, apara vitele de deochi. Fetele nemaritate daca pastreaza cojile grabesc casatoria.

- se face curatenie in gospodarii, se matura curtile, se curata gunoaiele, se repara gardurile, se adancesc santurile si se curata de namol.

- de Pasti se spune ca femeile trebuie sa aiba macar o camasa noua, iar barbatii macar o palarie.

- incepand de luni si pana sambata se imbraca haine de doliu. In ziua de Invinere se schimba hainele cu altele noi, albe.

Sursa: Sfatulparintilor.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii