ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
08-06-2015, ora 08:05

Victor Ponta NU DEMISIONEAZA: „Nu sunt o victima. Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului”

Articol de Cristian Amariei
Victor Ponta a avut, duminica, o intalnire cu liderii politici ai partidelor de la guvernare, care l-au asigurat de sprijinul lor in continuare si a decis sa nu demisioneze. Premierul a admis ca momentul prin care trece este unul dificil pentru el atat la nivel personal, cat si din punct de vedere politic, dar ca nu se considera o victima, cu toate ca este de parere ca acuzarea sa de fapte de coruptie are ca scop inlaturarea guvernului.

Victor Ponta a subliniat ca nu are intentia de a se lupta in justitie, dar ca se considera nevinovat si ca va contesta la instanta ordonata prin care procurorii il includ ca suspect in dosarul lui Dan Sova.

"Este un moment dificil pentru mine si personal, si din punct de vedere politic, insa am trecut peste multe momente de acest gen si voi trece si peste acesta pentru ca am o datorie, o responsabilitate dupa votul din 2012. Am calitate de prim ministru, de lider politic si membru al coalitiei de guvernare si am obligatia de a da o explicatie cetatenilor acestei tari, fata de partidele din coalitie, fata de parlamentarii care m-au sprijinit si in fata carora ma voi prezenta saptamana viitoare, de cei 5,3 milioane de romani care m-au votat anul trecut, dar si fata de cei peste 6 milioane care l-au votat pe iohannis sau fata de cei 7 milioane de romani care in 2012 au votat pentru schimbare", a declarat Victor Ponta duminica, dupa intalnirea cu liderii partidelor de guvernare.

"Voi contesta ordonanta emisa de procurorul de caz"

"Voi merge de cate ori voi fi chemat in fata procurorilor, a judecatorilor voi prezenta toate datele si sunt convins ca se va stabili adevarul. Din punct de vedere procedural, voi contesta ordonanta emisa joi de procurorul de caz, la procurorul ierarhic superior si apoi la judecator pentru ca pana acum nu am avut ocazia sa fiu audiat de nimeni. Nu ma consider o victima. Mariana Rarinca este o victima, oamenii multi despre care nu se vorbeste in presa, pe care nu-i cunoastem, care au avut de suferit si au de sufert fara sa fi savarsit vreo fapta penala. Eu nu sunt victima, sunt un om politic, un luptator si cred ca am datoria sa lupt pentru ceea ce cred ca este corect si drept si o voi face pana la capat", a subliniat Victor Ponta.

Premierul este de parere ca acuzarea sa de fapte de coruptie presupus comise in 2007-2008 "are legatura directa cu evenimente petrecute recent, cu emotia produsa in opinia pulbica recent de cazul Rarinca, de votul de marti in cazul dlui Sova". "Justitia nu cred ca inseamna sa reactionezi la evenimente politice, ci sa stabilesti adevarul si, daca este cazul, sa tragi la raspundere pe cineva. Altfel, un act de justitie, al unui procuror care reactioneaza la un act politic, este categoric total nedemocratic. Nu sunt o victima si nici nu vreau sa fiu, vreau sa imi dovedesc neinovatia si vreau sa ajut la imbunatatirea unui sistem care nu trebuie sa mai comita abuzuri si sa nu da rateuri", a completat Ponta.

"Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului"

Victor Ponta a prezentat si cateva documente prin care vrea sa-si dovedeasca nevinovatia si a subliniat ca acuzatiile care-i sunt aduse au ca scop schimbarea guvernului si a majorittii actuale. "Schimbarea guvernului se face in Parlament. Orice alta metoda inseamna lovitura de stat", a punctat premierul.

Primul-ministru a aratat ca, desi faptele pentru care este acum acuzat s-au petrecut in urma cu 7-8 ani si ca deja a fost verificat pentru ele dupa acuzatii lansate inca din 2009 de Monica Macovei, in timp ce dosarul DNA dateaza doar din 2012. "Am fost cercetat de ANAF-ul lui Sorin Blejnar, de ANI si de Parchet si toate acuzatiile de pana acum s-au dovedit a fi nefondate", a mai spus Victor Ponta.

Victor Ponta este urmarit penal in dosarul Turceni - Rovinari, pentru fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca, in conditiile in care DNA a comunicat ca premierul Victor Ponta este invinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia. Ponta a anuntat ca respecta pozitia publica a lui Iohannis, dar ca a fost numit la conducerea Guvernului de catre Parlament si numai Parlamentul il poate demite. Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in mai 2012.

Pe de alta parte, presedintele Klaus Iohannis cheama partidele la consultari, luni, la ora 18. Subiectul discutiei este strategia nationala de aparare a tarii. Presedintele a anuntat ca in primele sase luni ale mandatului va finaliza strategia, iar in luna februarie a inceput sa lucreze la ea.

Atunci, seful statului spunea ca vrea sa trimita Parlamentului spre adoptare strategia respectiva.

Acum mai sunt trei saptamani pana se incheie sesiunea, asa ca presedintele KIaus Ioahnnis poate se pregateste sa o trimita strategia in plen pentru a fi adoptata.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii