A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832718.9623.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Vicepresedintele CSM: Suspendarea din magistratura a Alinei Bica, pana la solutionarea definitiva a dosarului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-11-2014, ora 12:06

Vicepresedintele CSM: Suspendarea din magistratura a Alinei Bica, pana la solutionarea definitiva a dosarului

Articol de Cristian Amariei
Vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat, luni, ca Sectia pentru procurori va dispune suspendarea din magistratura a Alinei Bica, pana la solutionarea definitiva a dosarul in care este acuzata, timp in care iese de sub interdictiile specifice si poate desfasura orice alt tip de activitate.

Gheorghe Muscalu a spus, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magisatraturii (CSM), ca Sectia pentru procurori va lua in discutie doua probleme, respectiv suspendarea din magistratura a sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Alina Bica, in urma arestarii acesteia, si incetarea calitatii de procuror la DIICOT.

"In primul rand, suspendarea doamnei procuror sef Bica, urmare a dispunerii de catre ICCJ a arestarii preventive, este o prevedere legala, nu este optiunea noastra. Vom lua act de acest lucru si vom dispune suspendarea pana la momentul la care se va judeca definitiv cauza. Si in al doilea rand, urmare a cererii formulate de catre doamna Bica, vom lua in discutie incetarea calitatii de procuror DIICOT. Este o masura pe care o va lua (Sectia de procurori, n.r.) si va dispune continuarea activitatii la parchetul de unde dumneaei provine, din cate stiu, provine de la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a fost numita incepand cu anul 2003", a precizat Muscalu.

Vicepresedintele CSM a aratat ca, pe perioada suspendarii, Alina Bica nu mai este magistrat, dar are toate drepturile unui cetatean normal si poate desfasura orice alt tip de activitate.
"Legea spune ca poate sa desfasoare orice tip de activitate, deci iese din acea cupola a interdictiilor specificie activitatii de magistrat judecator sau procuror, iar la momentul solutionarii definitive a cauzei ei, in functie de solutie, va fi exclusa din magistratura sau va fi repusa in activitatea de magistrat, cu toate consecintele firesti", a mai spus Muscalu.

Vicepresedintele CSM a adaugat ca faptele de care este suspectata Alina Bica nu au legatura cu activitatea desfasurata la DIICOT, precizand ca institutia este o structura puternica, ce are competenta foarte importanta in zona combaterii criminalitatii grave.

"Procurorii DIICOT, sunt convins ca au inteles si inteleg foarte bine menirea lor si cred ca pot trece peste acest moment si sa-si vada in continuare de treaba. Sunt convins ca activitatea se va desfasura in conditii normale si sper ca, intr-o scurta perioada de timp, activitatea DIICOT sa revina la ceea ce a fost anterior si sa depaseasca mult mai usor aceste momente dificile", a declarat Gheorghe Muscalu.

Acesta a adaugat ca Alina Bica nu si-a dat demisia din magistratura, ci a formulat o cerere de revocare din functia de procuror DIICOT.

In ce priveste demisia Alinei Bica din functia de procurorul sef al DIICOT, Muscalu a spus ca aceasta solicitare va urma procedura legala, pentru ca aceasta a fost numita nu de catre CSM, ci de catre presedintele Romaniei, iar acesta este cel care va solutiona cererea respectiva.

Vicepresedintele CSM a mai spus ca in perioada vacantarii functiei de sef al DIICOT, procurorul general al Romaniei poate sa delege o persoana care sa conduca institutia, pana la numirea noului procuror sef.

"Din declaratia domnului procuror general din ziua de vineri, sper sa nu gresesc, DIICOT va fi condus, in conformitate si cu regulamentul de functionare si de organizare al DIICOT, de catre procurorul sef adjunct. Bineinteles ca procedura este cea prevazuta de lege, ministrul Justitiei trebuie sa formuleze o propunere pentru numire, CSM sa avizeze propunerea respectiva, este un aviz consultativ, iar presedintele Romaniei va numi noul procuror-sef DIICOT. Pe aceasta perioada a vacantei functiei, procurorul general poate sa delege o persoana care sa conduca DIICOT, sa o delege ca procuror sef, or poate ramane in continuare procurorul sef sa conduca si sa desfasoare activitate", a adaugat Muscalu.

Suspendarea Alinei Bica din magistratura va fi dezbatuta ca urmare a arestarii acesteia in dosarul despagubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

Alina Bica i-a transmis, vineri, procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, demisia de la conducerea DIICOT si din functia de procuror al Directiei.

Procurorul general Tiberiu Nitu declara, in aceeasi zi, ca daca Alina Bica nu isi va da demisia, el, in calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza si va solicita revocarea ei din functia de conducere si din DIICOT.

Sursa: mediafax.ro
Foto: cugetliber.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii