STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
23-04-2015, ora 08:48
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Vicepresedinte CNAS: De la 1 mai, folosirea cardului de sanatate devine obligatorie
Articol de Madalina Irimia Vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Alin Costache, a reamintit miercuri, la Arad, ca, de la 1 mai, folosirea cardului de sanatate devine obligatorie, el prezentand totodata, intr-o conferinta de presa, situatia implementarii acestuia la nivel national.
'Au mai ramas 10 zile pana la demararea sistemului de plata a serviciilor medicale pe baza cardului de sanatate. Pana in acest moment, la nivel national au fost distribuite 13,5 milioane de carduri. Ne-au fost returnate de catre Posta Romana 500.000 de carduri pentru ca adresantul nu a fost gasit din varii motive la domiciliu, mai ramanand, de asemenea, de emis alte 400.000 de carduri, acestea deservindu-i pe asiguratii care au intrat in sistem din ultimul trimestru al anului 2014 pana acum. Daca, totusi, vor fi pacienti care nu vor avea card de sanatate, acestia vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte eliberate de Casa de Sanatate', a declarat vicepresedintele CNAS, Alin Costache.
In continuare, acesta a precizat ca, la Arad, a constatat ca aproape toate spitalele au deja cititoare de carduri, doar Spitalul de Boli Cronice din Sefis neavandu-l inca in dotare.
Vicepresedintele CNAS a precizat ca doar cardul de sanatate nu este suficient pentru ca pacientii sa poata beneficia de servicii medicale, deoarece acesta nu contine datele medicale ale acestora.
'Cardul de sanatate ajuta doar la decontarea serviciilor medicale. Pentru accesul la istoricul medical al pacientului este nevoie de activarea Dosarului Electronic de Sanatate, lucru care insa se face doar daca asiguratul doreste acest lucru', a aratat Alin Costache.
Potrivit acestuia, Dosarul Electronic de Sanatate poate fi activat la cererea asiguratului de catre orice operator de servicii medicale, fie ca este spital, medic de familie, clinica etc. Asiguratul primeste o parola si in fiecare moment poate vedea care este starea lui medicala, de ce servicii medicale a beneficiat, ce astfel de servicii i-au fost decontate sau ce tratamente prescrise.
'Recomandam insa activarea acestui dosar, pentru ca in felul acesta medicul care consulta pacientul are acces la intregul istoric medical al pacientului si astfel are toate datele necesare pentru a alege tratamentul cel mai potrivit', ' a adaugat Alin Costache, vicepresedintele CNAS.
Acesta a mai mentionat faptul ca Dosarul Electronic de Sanatate este un sistem care a fost implementat in urma cu doi ani si pana acum s-au inregistrat peste 6 milioane de activari.
In ceea ce priveste situatia la nivelul judetului Arad, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Arad, Gheorghe Domsa, a precizat ca, dintr-un total de aproximativ 230.000 de carduri distribuite, au fost returnate 17.000.
'Fiecare dintre noi mai patim sa nu avem buletinul la noi dar asta nu inseamna ca actul de identitate nu exista. Daca vine cineva la spital fara card, acesta poate fi adus mai tarziu de apartinatori. Daca nu are card dar este asigurat, apartinatorul sau chiar spitalul poate cere de la Casa de Sanatate adeverinta de asigurat. Acesta insa are obligatia ca apoi, in curs de trei luni, sa isi comande cardul sau adeverinta de asigurat', a adaugat Gheorghe Domsa.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email