A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737440750.9792.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Viceguvernator al BNR: „Daca acum cineva strange avansul la PRIMA CASA intr-un an, in viitor il va strange in opt ani”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
23-02-2016, ora 11:16

Viceguvernator al BNR: „Daca acum cineva strange avansul la PRIMA CASA intr-un an, in viitor il va strange in opt ani”

Articol de Cristian Amariei
BNR sustine ca includerea programului Prima casa in legea darii in plata va inseamna cresterea de la unu la opt a numarului de ani necesari pentru strangerea avansului, un cost pe care tinerii nu ar avea de ce sa il plateasca, informeaza zf.ro.

„Pe noi ne preocupa impactul acestei legi asupra sistemului bancar, deci si a celor care doresc sa ia credite in viitor. Acum, cineva poate strange avansul intr-un an pentru Prima casa (5%) si in patru ani pentru un credit standard (15%). Daca Prima casa se va inchide pentru ca este inclusa in legea darii in plata, iar bancile nu o vor mai avea in oferta, banii necesari pentru un avans vor fi stransi in opt ani (la un avans de 35%)“, spune Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, conform zf.ro.

Banca Nationala solicita din nou scoaterea programului Prima casa din legea darii in plata, cerinta care a fost respinsa la vot saptamana trecuta in Comisia juridica si cea economica din Senat. De altfel, toate amendamentele BNR la legea darii in plata au fost respinse: limita maxima pentru darea in plata sa fie de 150.000 de euro, iar cei care pot fi considerati cazuri sociale sa aiba un raport intre rata de plata si veniturile obtinute mai mare de 65%.

Discutiile pe marginea acestei legi controversate vor continua la Camera Depu­tatilor, care este for decizional.

Voinea sustine ca situatia neclara a programului Prima casa din punct de vedere juridic in ceea ce priveste acordarea garantiilor de stat ar putea duce la cresterea costului de imprumut pentru Romania in viitor „tocmai cand am ajuns sa imprumutam la dobanzi minime istorice“. El da ca exemplu cazul Poloniei cand numai simpla vehiculare a unei legi echivalente a dus la cresterea dobanzilor. „Noi am calculat un cost in plus pentru Romania de 3 miliarde de lei in urmatorii cinci ani daca dobanda la care se imprumuta Romania va creste cu un punct procentual. Pana la urma bancile vor castiga din cresterea dobanzilor, iar aceste costuri suplimentare vor fi suportate de stat“, a mentionat el.

Programul Prima casa a tinut in viata creditarea si piata imobiliara in criza avand in vedere ca 91,4% din totalul debitorilor cu credite ipotecare (159.106) au accesat imprumuturi prin acest program, care presupune un avans de numai 5% , o marja de dobanda de doua puncte procentuale peste Robor si cu o limta de varsta maxima de 35 de ani.

Prima casa este un program „discriminatoriu pozitiv“ pentru ca beneficieaza de credite preferentiale si de aceea trebuie sa aiba un statut special, spune Voinea.

Nu intelegem de ce este inclus in legea darii in plata, mentioneaza el.

Continuarea aici
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii