Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Vezi judetele cu cel mai ridicat risc seismic
Articol de Cristian AmarieiPotrivit calculelor facute de specialistii PAID si de un broker independent folosind metoda Risk Management System, un cutrem similar celui din 1977, ar aduce asiguratorilor din Romania pagube de 1,65 miliarde de euro. Din pacate, asigurarile obligatorii existente nu acopera decat 200 de milioane de euro.
Potrivit lui Marius Bulugea, director al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID), in cutremurul din 4 martie 1977, 5% din locuintele din Romania au inregistrat daune totale, adica 35.000 de locuinte au fost distruse si alte 700.000 de locuinte au necesitat reparatii, iar totalitatea daunelor au fost de doua miliarde de dolari.
“Un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter in zona Vrancea este un lucru obisnuit si se produce ciclic odata la 35 – 40 de ani”, spune Bulugea.
Simularile facute de PAID inidica un numar total de 44.600 de daune totale la nivel national si alte un milion de locuinte afectate in cazul unui cutremur de 7,2 grade, la un fond de locuinte actual de 8,4 milioane fata de 6,2 milioane in 1977.
Daca luam in calcul faptul ca sunt patru milioane de polite de locuinte facultative si obligatorii, inclusiv cele 500.000 ale PAID, daunele totale care ar trebui platite de asiguratori ar fi de 1,65 miliarde euro. Daunele ar putea urca la 3,5 miliarde de euro daca intregul fond locativ al Romniei ar fi asigurat prin intermediul politelor emise de PAID”. La nivelul PAID un astfel de cutremur ar putea produce 30.520 de daune, a caror valoare se va ridica la aproximativ 190 milioane de euro.
Scenariul PAID a impartit judetele in trei mari categorii de zone de risc, zona C avand expunerea cea mai mare la riscul de cutremur.
In aceasta zona au fost incluse Capitala si judetele Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Galati, Ialomita, Prahova, Vaslui, Vrancea si Ilfov. Valoarea totala a daunelor care ar putea avea loc in zona C va atinge aproximativ 163 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape 86% din volumul total al daunelor estimat la nivelul Romaniei.
“Diverse studii arata ca expunerea rezidentiala totala in Romania, dupa clasa de materiale si inaltimea cladirilor, este estimata la peste 105 miliarde de euro. Doar in Bucuresti, valoarea expunerii rezidentiale depaseste 12 miliarde de euro”, a spus Marius Bulugea.
Sursa: capital.ro
Foto: realitatea.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email