ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-03-2016, ora 08:12

Vesti bune pentru militari si politisti. Cum se modifica sistemul de calcul al pensiilor

Articol de Cristian Amariei
OUG 57/2015, contestata de fosti militari si de politisti pentru ca nu ar mai permite luarea in calcul la pensie a unor sporuri si a altor drepturi banesti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicatie doar pentru un esantion restrans de beneficiari, a fost modificata in Comisia de buget-finante a Senatului.

Pensiile pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special ar putea fi calculate in cuantum de 80% din baza de calcul, in loc de 65%, iar pensia recalculata nu poate depasi suta la suta din baza de calcul, potrivit unor amendamente adoptate marti de Comisia pentru buget a Senatului.

Militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, cu vechime cumulata de cel putin 25 de ani, beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie speciala in cuantum de 80% din baza de calcul, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, adoptat in Comisia de munca.

Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede ca pensia stabilita, recalculata si actualizata nu poate depasi cuantumul de 100% din baza de calcul.

OUG 57/2015 a fost contestata de fosti militari pentru ca nu ar mai permite luarea in calcul a unor sporuri si a altor drepturi banesti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicatie doar pentru un esantion restrans de beneficiari, pensiile urmand sa fie calculate in functie de solda sau salariul brut intr-un interval de sase luni consecutive din ultimii cinci ani.
In forma initiala a OUG 57/2015, formula de calcul pleaca de la o baza de 65% din salariu, la care se adauga unu la suta pe an, dupa 25 de ani de vechime, procentajul putand creste doar pana la 85%.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii