ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
12-01-2014, ora 13:33

Veste proasta pentru romanii cu datorii la stat

Articol de Cristian Amariei

Romanii care au dreptul la despagubiri de la institutiile statului, cum ar fi cele in urma unui proces cu statul, le vor primi integral doar daca nu au datorii la impozite, taxe, contributii si alte venituri datorate bugetului general consolidat, se arata intr-un act normativ aprobat publicat recent in Monitorul Oficial.

Guvernul schimba regulile pentru romanii care au dreptul sa primeasca despagubiri de la stat. De la inceputul acestui an, persoana care ar trebui sa incaseze banii din decizii definitive ale instantelor sau in baza altor legi nu trebuie sa aiba nicio datorie la bugetul de stat.

Cei care castiga un proces cu statul isi vor primi despagubirile doar dupa ce acestea se compenseaza cu impozitele si taxele neachitate, potrivit AvocatNet.ro.

In cazul in care exista astfel de restante, obligatiile de plata ale statului se vor compensa cu obligatiile creditorilor fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

Reglementarile sunt cuprinse in OUG nr. 113/2103 privind unele masuri bugetare publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 830, din 23 decembrie 2013. Documentul stabileste, printre altele, faptul ca obligatiile de plata ale statului roman, rezultate din hotarari judecatoresti/arbitrale, pronuntate de instantele nationale sau internationale, vor fi compensate de drept cu obligatiile creditorilor fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

"Compensarea se realizeaza prin debitarea unor conturi de venituri, deschise distinct pe tipuri de bugete,si prin creditarea conturilor corespunzatoare de venituri reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri datorate bugetului general consolidat", se mentioneaza in actul normativ mentionat.

Cu alte cuvinte, toti cei care sunt indreptatiti la despagubiri din partea institutiilor romanesti le vor primi integral doar in cazul in care nu inregistreaza datorii fata de stat. Daca sunt inregistrate restante catre stat, mai intai vor fi achitate acestea, prin compensare, restul banilor, daca mai raman, urmand sa ajung la cetateanul castigator al unui proces cu statul.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, masura este necesara pentru a da eficienta operatiunii de compensare in cazul in care exista obligatii reciproce intre institutia debitoare/creditoare si tertul creditor/debitor care sa permita executarea de indata, fara alocare prealabila de fonduri in bugetul de stat si cu limitarea costurilor de executare.

De asemenea, posibilitatea realizarii compensarilor pentru toate situatiile va determina un echilibru bugetar si o stabilitate mai buna a executiei bugetului de stat.

Mai mult decat atat, conform notei de fundamentare, necesitatea adoptarii unori astfel de reglementari rezida si din faptul ca institutiile romanesti se confrunta cu un numar insemnat de hotarari judecatoresti prin care, in calitate de reprezentante ale statului sunt obligate la acordarea unor despagubiri, de cele mai multe ori intr-un cuantum semnificativ.

"Nefiind executate in mod voluntar, despagubirile au generat conditiile pentru inceperea unor executari silite cu consecinte grave asupra activitatii institutiilor debitoare, dar mai ales cu consecinte privind majorarea cheltuielilor judiciare si de executare", se precizeaza in documentul citat. Practic, noile dispozitii vor avea ca rezultat scaderea costurilor generate din derularea unor proceduri de executare silita ca o consecinta a faptului ca nu ar exista posibilitatea executarii voluntare si a hotararilor arbitrale.

OUG nr. 113/2013 nu stabileste, insa, si modalitatea de punere in aplicare a noilor dispozitii, acestea urmand a fi aprobate ulterior prin ordin al ministrului finantelor publice: "Modalitatea de punere in aplicare a dispozitiilor prezentului articol se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".

Avand in vedere ca OUG a intrat in vigoare inca de la publicare, adica din 23 decembrie 2013, cele 10 zile s-au implinit deja in 2 ianuarie 2014, insa nu a fost publicat momentan niciun ordin al Finantelor care sa cuprinda clarificari in acest sens.

Foto: realitatea.net

     
Tag-uri: romani, datorii, stat
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii