ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-12-2013, ora 11:39

Veste buna pentru toti politistii care lucreaza in zilele declarate sarbatori legale

Articol de Madalina Irimia

Politistii care lucreaza in zilele declarate sarbatori legale ar putea primi un spor de 100% din salariul functiei de baza, se arata intr-un proiect de act normativ publicat recent in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Interne.

Totodata, documentul stabileste un spor de 75% din salariul lunar pentru politistii care lucreaza peste program, desi in momentul de fata munca suplimentara se compenseaza numai cu timp liber corespunzator, scrie avocatnet.ro.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat recent in dezbatere publica Proiectul de lege privind Statutul politistului, ce poate fi consultat AICI. Potrivit dispozitiilor cuprinse de acest document, politistul are urmatoarele drepturi:

-drepturi generale, acordate in considerarea activitatii prestate de politisti;

-drepturi profesionale, acordate in considerarea particularitatilor raporturilor de serviciu ale politistilor;

-drepturi compensatorii, acordate pentru diminuarea sau eliminarea consecintelor riscurilor deosebite ale functiei de politist, precum si pentru compensarea obligatiilor, interdictiilor, restrangerii unor drepturi sau libertati si incompatibilitatilor impuse de functia publica cu statut special.

Astfel, in ceea ce priveste compensatiile, politistul are dreptul la:

-asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului

-suportarea de catre unitate a sumelor necesare asigurarii asistentei juridice a politistului, pentru fapte savarsite de acesta in exercitarea atributiilor de serviciu

-acordarea de protectie speciala

-acordarea unor drepturi familiei politistului

-un spor de pana la 50% din salariul lunar corespunzator riscurilor deosebite ale functiei de politist, a interdictiilor, a restrangerii unor drepturi sau libertati si a incompatibilitatilor impuse de functia publica cu statut special, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne;

In plus fata de cele mentionate, potrivit proiectului de act normativ, politistii pot primi un spor de pana la 20% din salariul lunar corespunzator in cazul in care isi desfasoara activitatea in mediul rural sau in localitati izolate.

Mai mult decat atat, acestia vor primi un spor de 100% din salariul lunar pentru timpul de lucru prestat in zilele de sarbatoare legala. Aceasta propunere a fost vehiculata inca din primavara acestui an, atunci cand Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex a propus emiterea unei OUG prin care sa se acorde un spor de 100% din salariul functiei de baza pentru politistii care lucreaza sambata si duminica sau in sarbatorile legale. Aceasta in conditiile in care prevederile legale aplicabile in momentul de fata stabilesc compensarea numai cu timp liber corespunzator.

Si politistii care lucreaza peste program ar putea fi remunerati cu mai multi bani, intrucat documentul propus de MAI prevede un spor de 75% din salariul lunar pentru timpul de lucru suplimentar. Sporul va fi acordat, insa, doar in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termen de 90 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare.

Citeste mai mult avocatnet.ro.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii