STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
15-04-2015, ora 09:23
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Verdeturile de sezon, un izvor de sanatate
Articol de Madalina Irimia Daca in sezonul rece ai consumat o serie de alimente bogate in proteine si carbohidrati, acum este momentul sa te realimentezi cu substantele de care ai nevoie pentru a “reinvia” odata cu natura.
Cum nimic nu este intamplator, iti stau la dispozitie leurda, stevia, urzicile si spanacul. Sunt un izvor pentru sanatate! Acestea reechilibreaza metabolismul, cresc puterea de aparare a organismului... si asta nu e tot! Iata cat de multe principii curative au si cat de hranitoare sunt!
Pe vremuri, oamenii spuneau, in limbaj popular, ca verdeturile de primavara “spala” sangele. si astazi, verdeturile au ramas la fel de apreciate pentru calitatile lor detoxifiante. Oricum am spune, eliminarea toxinelor din corp ramane o etapa foarte importanta pentru mentinerea vitalitatii si actioneaza ca un elixir al tineretii.
Unde mai pui ca, odata cu trecerea la un nou anotimp, schimburile bruste de temperatura, vantul puternic si celelalte intemperii specifice sezonului supun corpul la o serie de schimbari. Asa apar, dupa putin timp, simptomele asteniei: dureri de cap, ameteala, stari de nervozitate si anxietate, insomnii, halena, transpiratii abundente etc. Nu te impacienta! Un consum abundent de verdeturi poate rezolva aceste neplaceri.
Cum trebuie sa le consumam?
Alexandra Iliuta, tehnician nutritionist (www.desprespa.ro) recomanda verdeturile cat mai neprocesate termic. “Fa tot posibilul sa consumi alimente cat mai naturale, in stare cruda: salate, sucuri verzi, seminte, germeni, vlastari pentru a aduce corpului tau un aport optim de vitamine si minerale.
Asigura-te ca ai si o sursa de proteine vegetale de calitate: lapte de soia sau de migdale, quinoa, grau spelta, hrisca, nuci si migdale” De asemenea, “printre alimentele cu cea mai mare capacitate detoxifianta recomand: leurda, ridichile, loboda, cresonul, nasturelul, spanacul (care trebuie consumate crude, in salate sau in sucuri), pulberea de orz verde adaugata in diverse sucuri, fructe goji (care, desi nu sunt fructe autohtone, au un puternic efect de detoxifiere asupra rinichilor, ficatului si pielii).”
Tot acum, “este bine sa elimini din alimentatia ta, cel putin pentru o perioada cafeaua, alcoolul, zaharul, tigarile, prajelile, grasimile si alte alimente din “lista neagra”. In schimb, poti gasi alternative sanatoase pentru multe din viciile moderne: extract de stevie sau sirop de artar, sirop de agave, miere sau melasa in loc de zahar, cicoare, ganoderma, ceai verde/negru sau suc de guarana energizant in loc de cafea. Daca vrei sa ai mai multa energie si vrei sa oferi organelor tale o binemeritata pauza, spune adio timp de 2 saptamani lactatelor si produselor pe baza de proteina animala”, este de parere Alexandra Iliuta. Pe langa calitatile lor detoxifiante, verdeturile de primavara au efect mineralizant.
Mai multe pe csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email