STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
23-06-2015, ora 08:53
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Verdeturi: la ce te ajuta si cum le gatesti
Articol de Madalina Irimia Termenul de „verdeturi” desemneaza in bucatarie totalitatea plantelor legumicole ale caror frunze sunt verzi.
Exista numeroase tipuri de verdeturi si fiecare dintre ele are un rol bine stabilit in dieta ta zilnica, astfel ca, atunci cand sunt consumate regulat, pot face minuni pentru organismul tau si, mai ales, care dau un gust sensational tuturor felurilor de mancare pe care vrei sa le gatesti!
Iata, deci, cum le poti folosi!
Printre diversele familii de plante legumicole se afla:
Plante legumicole cu frunze verzi – loboda, spanac, salata, macris, sfecla, etc
Ierburi pentru asezonare – ierburi fine si plane aromatice erbacee (usturoi, arpagic, hasma, ceapa)
Ierburi de Provence – busuioc, dafin, rozmarin, cimbrisor, cimbru
Crude, verdeturile se pot folosi in salate, la senvisuri, tocate, pisate pentru diverse asezonari etc. Gatite, servesc in principal pentru aromatizarea preparatelor.
Din cele cu frunze mari (loboda, spanac, sfecla, limba mielului etc.) se pot pregati diverse garnituri: piure, crema sau sos.
BUSUIOCUL, baza sosului pesto, este perfect alaturi de rosii, branza, peste sau pasare si chiar pentru a da o aroma deosebita unor deserturi cu lamaie. Este la fel de bun crud si gatit.
HASMATUCHI este o planta inrudita cu patrunjelul, avand in plus un miros asemanator celui de anason. Acompaniaza pestele, legumele si sosurile si, in mod traditional, se pune la sfarsit in supe.
ARPAGICUL face parte dintre ierburile fine si inlocuieste ceapa ca garnitura la cruditati, oua si branza proaspata.
CORIANDRUL aromatizeaza retete toxice (cuscus, guacamole etc). Trebuie tocat fin si adaugat in mancaruri crud, in ultimul moment.
TARHONUL parfumeaza sosurile, otetul, carnea alba si pestele. Frunzele de tarhon sunt unul dintre elementele de baza in sosul bearnez.
MENTA face mai rafinate deserturile si unele sosuri emulsionate. Exista numeroase varietati de menta, cu gusturi diferite.
PATRUNJELUL CRET sau cel OBISNUIT ocupa un loc de cinste in orice preparat. Tijele sunt un element de baza intr-un bouquet garni, frunzele crude dau prospetime si culoare iar daca este tocat in blender, se obtine un suc verde-inchis.
ROZMARINUL are un parfum tipic si puternic, care se potriveste cu toate carnurile, mai ales la cuptor sau la gratar, dar merge bine si cu diverse amestecuri dulci.
CIMBRUL este indispensabil in bouquet garni si esential in toate tipurile de gatit. Cimbrul lamaios aduce o nota aromatica in plus, dar nu se comporta bine la gatit.
Tocarea verdeturilor
Spala si clateste
Spala verdeturile in mai multe ape, apoi lasa-le sa se scurga pe hartie absorbanta. Foloseste apa foarte rece ca sa nu se ofileasca frunzele si nu lasa pamant pe frunze sau pe tije.
Alege frunzele si taie cozile
Alege frunzele si rupe-le cu varful degetelor. Operatia poate dura ceva mai mult, dar e mai precisa decat daca ai taia toata legatura in apropierea tijelor. Trebuie rupte frunzele, nu tijele.
Zdrobeste
Strange frunzele langa lama cutitului si zdrobeste-le cu cateva lovituri rapide de cutit. Asa le poti toca mai usor, pentru ca nu se mai imprastie pe toata suprafata tocatorului.
Toaca
Tine manerul cutitului cu o mana si varful cu cealalta, pentru a toca mai repede, adunand mereu firele de verdeata intr-o gramajoara. Cat de fin le toci depinde de tine… Cand ai terminat, preseaza verdeata tocata intr-un servet curat, ca sa se usuce bine.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email