ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-02-2013, ora 10:00

Vegetarienii risca mai putin sa faca boli cardiovasculare

Articol de Madalina Irimia

Vegetarienii prezinta un risc cu 32% mai mic sa dezvolte boli cardiovasculare fata de cei care consuma carne si peste, arata un vast studiu desfasurat in Marea Britanie si publicat miercuri in Statele Unite.

'Cea mai mare parte a diferentei provine probabil din efectele colesterolului si ale tensiunii arteriale' mai ridicate in general la nevegetarieni. 'Alimentatia are un rol important in prevenirea bolilor cardiace', spune dr Francesca Crowe de la Universitatea din Oxford, autoarea principala a studiului, citata de AFP.

Este cel mai vast studiu desfasurat vreodata in Marea Britanie care compara incidenta bolilor cardiovasculare la vegetarieni si nevegetarieni. Studiul s-a realizat pe aproape 45.000 de voluntari cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani din Anglia si Scotia, inclusi in ancheta numita 'European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition'.

Dintre acestia, 34% erau vegetarieni, cifra mare care a permis cercetatorilor sa faca estimari mai precise asupra riscurilor cardiovasculare in fiecare din cele doua grupe. 'Rezultatele arata clar ca riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este cu circa o treime mai scazut la vegetarieni fata de nevegetarieni', arata profesorul Tim Key, director adjunct al unitati de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Oxford si co-autor al studiului.

Cercetatorii au luat in considerare mai multi factori la calcularea riscului: varsta, daca oamenii fumau, cantitatea de alcool consumata, activitatea fizica, nivelul de instruire si mediul socio-economic. Recrutati in anii 1990, participantii au raspuns la chestionare amanuntite despre starea lor de sanatate si modul de viata.

Sursa: AGERPRES

Foto: cezarmaroti.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii