Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Vascul si Craciunita, simboluri ale Craciunului
Articol de Madalina IrimiaPe langa bradul traditional, simboluri ale sarbatorii de Craciun sunt vascul si Poinsettia (Craciunita). Planta care ne incinta privirile in fiecare sezon de iarna prevestind venirea Craciunului, "Steaua Craciunului" sau "Flacara Mexicana" numita stiintific Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia, este cea mai spectaculoasa specie din genul "Euphorbia".
Poinsettia a fost cultivata de catre azteci in regiunile mexicane montane umede. Ei obisnuiau sa foloseasca aceasta planta pentru combaterea febrei. Mai tarziu, in secolul al XVII-lea, franciscanii foloseau florile in diverse ceremonii religioase. Poinsettia a fost numita dupa Joel Roberts Poinsett, cel care a fost primul ambasador al Statelor Unite in Mexico.
O legenda mexicana explica de ce Poinsettia a inceput sa fie asociata cu Craciunul. Conform acesteia, un copil care nu isi permitea sa cumpere un cadou pentru a-l oferi lui Christos, a cules in Ajunul Craciunului cateva frunze de pe marginea drumului. A adus buchetul de Poinsettia la biserica si, dupa cateva minute, au inflorit in binecunoscutele flori rosu-verde.
Cultivarea si popularizarea sa a inceput in anii '60, iar in scurt timp planta a devenit de nelipsit in decorurile de Craciun.
Ceea ce este considerat a fi floarea poinsettia este de fapt un buchet format din frunze terminale, numite bractei. Ele pot avea culoare rosie, roz, galben, alb, crem sau un amestec din 2 culori, si sunt asezate sub forma de stea. Frunzele sunt verzi, fragede, si sunt dispuse pe tulpini fragede care contin latex. Florile adevarate sunt foarte mici, sub forma de cupa, de culoare rosie sau galbena, si se formeaza iarna in varfurile tulpinilor.
Poinsettia infloreste in zilele scurte de iarna, dar cultivatorii pasionati le pot determina sa infloreasca in orice perioada a anului, prin manipularea iluminatului (se acopera planta cu o punga neagra sau cu o galeata, pentru a obtura complet lumina, timp de 14 ore/zi, iar restul de 10 ore/zi se expune la lumina moderata).
Vascul este un simbol al pacii si bucuriei. Sarutul cuplurilor sub vasc este simbolul prieteniei si statorniciei.
Potrivit traditiei, vascul (Viscum album) aduce noroc si trebuie pus de Craciun si de Anul Nou la intrarea in casa. Folosirea lui dateaza dinainte de crestinism, cand celtii il foloseau pentru a-si decora casele, celebrand venirea iernii. Druizii credeau ca vascul care crestea in stejari este cea mai sacra planta si ca ii proteja de rau; era folosit in magie.
Credinta lor era insa confirmata de realitate, deoarece vascul, pe langa functia decorativa, are si nenumarate intrebuintari in medicina naturista.
Misterul reproducerii naturale a vascului i-a facut pe oameni sa asocieze planta cu ritualuri de fertilitate.
In perioada medievala, femeile care doreau sa aiba copii isi legau vasc la mijloc sau la incheieturile mainilor. Biserica crestina timpurie a interzis folosirea vascului din cauza asocierii plantei cu credintele druizilor.
In Scandinavia traditia spunea ca daca dusmanii se intalnesc pe campul de batalie sub vasc, sa isi lase armele deoparte si sa nu se mai lupte in ziua aceea. Conform legendelor scandinave, zeul Balder cel Frumos a fost ucis de o sulita din vasc, iar mama lui, zeita Frigg a iubirii si a frumusetii, a izgonit planta, condamnand-o sa traiasca numai in copaci. Cand Baldur a inviat, Frigg a facut din vasc simbolul iubirii.
In Franta, vascul este cunoscut si sub numele de Iarba Crucii, pentru ca se considera ca din vasc era facuta crucea pe care a fost rastignit Iisus.
Viscum album este cea mai intalnita specie de vasc din Europa; in Marea Britanie se gaseste in zonele din sud. Arbust peren, verde, Viscum album este o planta semi-parazita care traieste pe ramurile copacilor. Planta extrage substantele nutritive, minerale si apa prin radacinile care patrund in scoarta copacului-gazda, de obicei mar, dar si alti copaci cu scoarta subtire (stejar, castan, plop, arbori fructiferi si uneori si conifere).
O alta varietate de vasc este Phoradendron flavescens (Viscum flavescens), care se intalneste in America. Are fructele mici, rosii; de Craciun este folosit la decorarea caselor in Statele Unite.
Sursa: AGERPRES
Foto: 121.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email