ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-01-2014, ora 08:05

Varza si prunele - Secretul 'tineretii fara batranete'

Articol de Madalina Irimia

Cercetatorii romani au descoperit secretul tineretii fara batranete. Antioxidantii naturali, cei care se gasesc in fructe si legume, au atras atentia tinerilor doctoranzi de la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi.

Cristina Arion, un cercetator format in cadrul Universitatii iesene si-a bazat teza de doctorat pe cercetarea proprietatilor antioxidante ale unor legume si fructe.

Se stie de mult timp ca o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul bolilor cronice, iar varza rosie si prunele par a fi cele mai benefice dintre ele. Desi reprezinta unele dintre cele mai consumate produse horticole de catre romani, acestea nu au fost studiate pana acum din prisma activitatii antioxidante si a compusilor bioactivi.

Teza scoate la iveala potentialul anti-radicalic al diferitor soiuri de prune si varza. Anumiti factori patofiziologici precum procesele pro-oxidante si pro-inflamatorii conduc la aparitia diverselor boli precum cele neurodegenerative, a cancerului, a diabetului dar si in procesul de imbatranire. Astfel. imbunatatirea sistemului celular antioxidant prin dieta reprezinta o posibila solutie in lupta cu stresul oxidativ.

Integral pe sanatate.ele.ro

Foto: gradina-online.ro

     
Tag-uri: prune, varza, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii