ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-03-2016, ora 15:13

Vara aduce schimbari la mare: Adio, sezlonguri pe plaja in urmatorii 5 ani

Articol de Cristian Amariei
Plajele refacute de pe litoral sunt pe placul ministrul Mediului, Cristinei Pasca Palmer, care a fost in inspectie. ”Plajele sunt ca la Miami“, a spus aceasta cand a ajuns pe plaja din Mamaia, iar pentru a se asigura ca raman asa, a anuntat cateva mai putin pe placul comerciatilor!

Aproximativ 400.000 metri cubi de nisip au fost ”pompati” pe plajele de pe litoral, teritoriul Romaniei crescand astfel cu 42 de hectare. ”In urmatorii 50 de ani nu va mai exista aport de nisip suplimentar in ceea ce priveste linia tarmului. Asta inseamna ca evolutia liniei tarmului trebuie sa se incadreze in anumite limite proiectate“, a spus Stelica Hagi, responsabil al Unitatii pentru Implementarea Proiectelor din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral.

Noile plaje aduc cu ele si ceva probleme, nu doar satisfactii. Potrivit reglementarilor europene, investitia nu poate fi folosita pentru realizare de profit, asadar, cel putin teoretic, nu poate fi concesionata catre operatori privati.

Ministrul Mediului sustine, insa, contrariul: ”Toate plajele sunt in administrarea si gestionarea ANAR, iar acest sector este administrat de ABADL, dansii se vor ocupa ca intre 1 si 15 aprilie sa le predea operator economici, cu care exista contracte pe mai multi ani. Suntem in discutii cu Ministerul Fondurilor Europene si cu Comisia Europeana pentru ca urmeaza ca aceste suprafete sa fie cadastrate, intabulate pentru ca ele sa intre in proprietatea statului. Acest lucru sper sa se intample pana la 1 aprilie“.

Cu toate acestea, reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism au precizat ca, timp de cinci ani, acestea nu pot fi inchiriate agentilor economici. Este vorba despre bucatile de plaja din Mamaia, Constanta si Eforie, care au fost largite. Ele nu pot fi nici macar clasificate de A.N.T., asa ca pana in 2020, inclusiv, nimeni nu poate cere bani turistilor care se bronzeaza pe noile bucati de plaja.

Poti sa iti aduci sezlongul linistit de acasa, sa il pui pe plaja noua si nu trebuie sa platesti nimanui nimic. Nicio firma care are inchiriata plaja nu te poate muta de pe plaja cea noua si nici sa iti ceara sa achiti vreun pret. Deci, teoretic, sectiunea de plaja din apropierea apei va fi ”la liber“, in timp ce portiunea dinspre faleza va putea fi inchiriata de agentii economici. Este greu de crezut ca vor respecta aceasta prevedere, in conditiile in care, in anii trecuti puneau sezlonguri direct din apa.

Sursa: libertatea.ro
     
Tag-uri: plaja, schimbare, sezlong
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii